Stadiul II la cancerul de sân încă este considerat un stadiu incipient în România, dar cum fiecare stadiu poate avea și substadiu, cu cât pacienta se prezintă mai devreme la medic, cu atât șansele sale de tratament cu efecte cât mai bune cresc considerabil. Despre stadializarea și tratamentul cancerului la sân am vorbit cu Prof. Univ. Dr. Ion Așchie, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.
„Țin să vă spun că de 30 de ani, de când s-a dezvoltat imagistica (apropo de asta, prin anii 1980-1982 în spitalul Fundeni exista un singur computer tomograf care deservea toată țara, pe când astăzi nu cred că există oraș mare sau județ care să nu aibă computer tomograf) mamografia rămâne în continuare o modalitate de diagnostic foarte bună în neoplasmul sânului, astăzi putem întâlni leziuni infraclinice în sensul că nu se palpează absolut nimic – în schimb pot fi relevante modificările imagistice. Deci ne confruntăm din ce în ce mai mult și cu astfel de situații în stadii foarte incipiente subclinice.
Ecografia, dar mai cu seamă rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul) la sân este excelentă. Avem aceste dotări la OCH iar pe lângă acestea este în curs de achiziționare și un mamograf digital pentru imagistică mult mai clară și posibilitatea de a vedea din unghiuri diferite leziunea, pe de o parte și pe de alta și de abord, și de marcare a leziunii pentru biopsie.”
Cu toate că din punct de vedere tehnic timpurile în care trăim sunt deosebit de evoluate, abordarea și educația medicului sunt la fel de importante atunci când vorbim de diagnosticarea și tratamentul pacientului suspect de cancer la sân. Prof. Univ Dr. Așchie ne explică:
„Aș prefera să pornesc tot de la examenul clinic, astăzi constat tendința de a se recurge din ce în ce mai puțin la discuția cu pacientul și la examinarea sa clinică, trecând direct la investigații, lucru care pe mine mă întristează. Trebuie să pornești de la clinică și apoi să treci la investigații. În funcție de acestea, intervențiile chirurgicale pot fi conservative, din punctul de vedere al organului, al sânului sau, din contră, pot fi radicale.
Prin anii ’70 s-au introdus în chirurgie elemente de conservativitate de organe datorită faptului că multă vreme toată patologia neoplazică a sânului era dominată de concepția halstediană. Halsted a fost un chirurg care a descoperit o tehnică radicală, constând în a scoate nu doar tot sânul, cât și mușchii pectorali și ganglionii axilari. Era o operație mutilantă dar era singura modalitate terapeutică și cu timpul, astăzi, pe de o parte datorită dezvoltării imagisticii ceea ce determină o descoperire în stadii incipiente a bolii, și pe de altă parte datorită noilor achiziții de citostatice sau de medicamente cu efect hormonal sau chiar genic, crește posibilitatea de terapie conservativă a sânului, lucru care este benefic pentru femei din punctul de vedere al psihicului fără a face rabat la rezultatele oncologice. În funcție de stadiu, cu cât este mai incipient, cu atât operația este mai conservativă, limitată. Dacă nu se poate conserva sânul ca atare, atunci se va recurge și la tehnici de chirurgie oncoplastică.
Dacă este să vorbim de terapia neoplasmului astăzi, să nu vă imaginați că tratamentul revine numai în sarcina chirurgului. Nu. Este o terapie de echipă care cuprinde chirurg, histopatolog, oncolog, radioterapeut, psiholog.
În spitalul OCH există medici din toate specialitățile menționate cu care ținem strâns legătura. În același timp, țin foarte mult la ideea de a nu abandona bolnavul. Purtăm discuții libere cu oncologul căruia îi povestim ce observăm în timpul intervenției chirurgicale pentru a alege cea mai bună soluție pentru pacient. Interesul este ca tratamentul să fie unul din cele mai bune și adaptat fiecărui pacient în parte.
Din păcate, nici statele cele mai dezvoltate din punct de vedere tehnic și științific nu au reușit încă să stabilească raporturile de coexistență și de interdependență între tumoră și gazdă pe de o parte, cât și modalitatea de reacție a tumorii și a gazdei vis-à-vis de terapia aplicată, astfel că încă există situații și rezultate surprinzătoare.”
La Ovidius Clinical Hospital, echipele multidisciplinare se ocupă de tratarea completă a pacientului utilizându-se echipamente și tehnici de ultimă generație. Mai mult decât atât, spitalul face periodic screening-uri pentru cancerul de sân pentru ca pacientele să preîntâmpine orice astfel de probleme.