close

Obezitatea nu trebuie să fie o problemă de nedepășit

2019-01-09

„În 10 luni am pierdut 40 kg. Nu sufăr de foame, nu am nicio frustrare, mănânc câteva guri din orice îmi place”  

Peste 300 pacienți au venit până acum la Ovidius Clinical Hospital pentru a se întoarce la viața normală pe care obezitatea le-a răpit-o. După intervenția chirurgicală denumită gastric sleeve, majoritatea ajung la schimbări fizice spectaculoase, iar alte aspecte ale calității vieții și sănătății lor pur și simplu înfloresc. Cum niciun pacient nu e la fel, experiența poate fi foarte interesantă de la o persoană la alta. Doamna Mădălina-Mihaela Lazăr s-a operat la OCH în 2017, în luna octombrie. La aproape 1 an de la intervenție, s-a întors la spital pentru un consult, când și-a manifestat marea dorință de a povesti și altor persoane, care doresc să meargă la medic pentru un gastric sleeve, experiența ei, pe care v-o redăm cu fidelitate aici:

„Dacă ai ajuns aici, înseamnă că arăți ca mine “înainte”, dar ai vrea să arăți ca mine “după”.

Eu nu am niciun drept să-ți spun ce să faci, însă îți împărtășesc cu bucurie experiența mea și sper să te ajute în luarea unei decizii.

Timp de 20 de ani am trecut prin nenumărate perioade de slăbit și îngrășat, rezultatul final fiind +40 kg. De prisos să îți spun că am trecut prin toate dietele, schimbarea modului de viață, sport, depresii etc. Bineînțeles că mă gândeam de mult la operație, dar mi s-a părut că ar fi o recunoaștere că da, sunt ca un animal, nu mă pot abține de la mâncare, deși știu că-mi face rău. Iar lucrul asta mă întrista.  

„M-am luminat acum vreun an, când am înțeles că sufăr de o boală cronică: obezitatea.”

M-am luminat acum vreun an, când am înțeles că sufăr de o boală cronică: obezitatea. Ăsta a fost primul pas, să recunosc eu față de mine însămi, că deși mă laud că nu am niciun fel de adicție (nu beau, nu fumez, nu mă droghez), sunt dependentă de mâncare. Și această dependență, la fel ca oricare alta, are nevoie de un tratament radical: operația.

Odată ce am acceptat toate astea, s-au născut următoarele două întrebări logice: merită riscurile? Și merită banii? În ceea ce privește riscurile, operația asta nu implică riscuri nici mai scăzute, nici mai ridicate decât alte intervenții chirurgicale. Are, normal, riscuri, ca orice altă intervenție. Riscul de deces spre exemplu, din ce m-am documentat eu, este de sub 1%. Pentru mine statistica asta a fost convingătoare. Mai ales că riscurile cresc și ele odată cu vârsta și cu kg, așa că eu pe la 40 de anișori și 100 kg m-am gândit că am un risc mic. În ceea ce privește banii, da, sunt câteva mii, dar cu siguranță, așa cum îmi spunea de curând o prietenă, nu puteam cheltui mai bine pentru mine aceste mii decât făcând operația asta. Am mai făcut o greșeală, că mult timp am considerat-o operație estetică, când ea de fapt este în primul rând pentru sănătate: sănătatea inimii, articulațiilor, minții și a întregului corp.

Am făcut rost de bani și cu convingerea că de acum înainte viața mea se va schimba în bine, am mers la Ovidius Clinical Hospital, m-am controlat peste tot, m-am consultat cu medicii mei și am făcut o micșorare de stomac, așa numită “gastric sleeve”, pe 14 octombrie 2017. Sigur n-am să uit această zi. De atunci viața mea s-a schimbat enorm, sunt un alt om, arăt bine, am încredere în mine, sunt fericită și plină de viață. Analizele mele arată la fel de bine ca și mine. Am întinerit fizic și psihic. Nu există nimic care să mă nemulțumească. În 10 luni am pierdut 40 kg. Nu sufăr de foame, nu am nicio frustrare, mănânc câteva guri din orice îmi place.

Sigur că nu toate au fost roz de la început, a nu se înțelege că spun cumva că e la fel de plăcută operația ca mersul în concediu. Sigur că există dureri imediat după operație, o senzație de slăbiciune, atât rezultat al intervenției, cât și al faptului că aportul alimentar este scăzut, sigur că te saturi de injecții și perfuzii, sigur că te înfurii când te doare stomacul dacă n-ai mestecat bine 10 g de șuncă presată, dar în definitiv este un preț foarte mic de plătit pentru rezultate fabuloase. Și până la urmă intervenția te învață să trăiești așa cum ar trebui să o facem toți: mâncând puțin și des, mestecând bine și rar.

O să închei povestea aici, dar pentru cei care vor să mă întrebe direct ceva, contactați Ovidius Clinical Hospital și ei îmi vor transmite mesajul. Nimic nu m-ar face mai fericită decât să știu că am putut ajuta și eu pe cineva să devină fericit!”

Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie bariatrică, a condus echipa de medici specialiști care a realizat intervenția deosebit de importantă la Ovidius Clinical Hospital în Constanța, echipă formată din Dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală, Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală, Dr. Stelian Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă, Dr. Alina Moldovan, medic primar anestezie și terapie intensivă, și Dr. Roxana Buiuca, medic primar anestezie și terapie intensivă.

„În ciuda faptului că mănâncă mult mai puțin, pacienții spun că au mai multă energie și chef de viața.”

„După gastrectomia longitudinală, pacienții își modifică radical alimentația, această intervenție fiind din categoria operațiilor restrictive. Ei vor consuma cantități mici de alimente și în acest fel vor pierde în greutate fără riscul de a se reîngrășa. În ciuda faptului că mănâncă mult mai puțin, pacienții spun că au mai multă energie și chef de viață. Bolile asociate se ameliorează sau se vindecă chiar în proporție mare astfel aceștia nu mai au nevoie de medicație antidiabetică, antihipertensivă sau antiinflamatoare în funcție de suferințele asociate. Calitatea vieții se îmbunătățește și, de asemenea, crește stima de sine”, a spus dr. Serac.

Pacienții cu obezitate morbidă sunt expuși în timp la apariția unor boli asociate cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hiperlipidemia, artroze, diferite tipuri de cancer. Din acest motiv calitatea vieții este slabă și speranța de viață este redusă considerabil.

La Ovidius Clinical Hospital, pacienții beneficiază de toate dotările necesare pentru diagnosticarea obezității și a bolilor conexe acesteia, tratamentul chirurgical de excepție, îngrijire postoperatorie în condiții de maximă securitate, precum și de monitorizare.

În fiecare lună Ovidius Clinical Hospital organizează Cursul pentru Tratarea Obezității ca oricine trece prin o astfel de suferință să poate înțelege mai bine ce are de făcut. Acest curs este susținut chiar de dr. Gabriel Serac. Pentru că tratarea obezității înseamnă ca pacientul să fie îngrijit de o echipă multidisciplinară, la cursuri vin și medici de alte specialități care le vorbesc pacienților despre diversele riscuri la care se pot supune în cazul în care nu fac nimic pentru ameliorarea stării de sănătate, despre recuperarea de după intervenție. Mai mult decât atât, participanții se pot întâlni în acest cadru și cu pacienți dispuși să-și povestească experiența personală a tratamentului obezității prin gastric sleeve.