close

Anestezia: soluția ideală pentru cei care au dificultăți la examenul RMN

2018-04-17

Persoanele care au trecut o dată măcar în viață pe la RMN au deja o părere clară despre cum este această experiență, fie că e de bine sau mai puțin bine. Unora le este pur și simplu foarte frică să stea în aparat 15-20 minute, chiar și o oră, în funcție de complexitatea examenului pe care trebuie să îl facă. Acest lucru este de înțeles, iar Dr. Stelian Ilie Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital din Constanța ne explică de ce și care sunt soluțiile:

„În timpul intervenției la RMN cerebral, de exemplu, se montează o antenă specială pe cutia craniană și e foarte greu, dacă ești claustrofob, să reziști înăuntru, în aparat, și atunci este necesar, și venim în ajutorul pacienților cu posibilitatea de a-i seda. Ca să putem contracara această frică și pentru a putea realiza procedura, pacientul poate fi sedat sau anesteziat, în funcție de durata procedurii. Deci nu înseamnă neapărat anestezie generală. Realizarea investigației fără anestezie nu prezintă nici un pericol, doar că este foarte greu pentru o persoană să stea nemișcată pentru o perioadă de timp, mai ales în condițiile în care suferă de claustrofobie”, a povestit medicul anestezist.

Motivele pentru care un pacient nu poate rezista la RMN sunt multiple. Claustrofobia e unul dintre ele, poate doar nu-i plac spațiile mici, unii având chiar senzația că nu mai pot respira, probleme psihice, psihiatrice, copii foarte mici care nu înțeleg că trebuie să stea nemișcați, pacienți cu probleme mai delicate, cu autism, cu retard mental cărora le trebuie investigația pentru o cu totul altă afecțiune. În aceste situații pacientul e foarte greu de imobilizat și intervine anestezia în RMN.

Anestezia poate fi făcută la cererea pacientului (care este în deplinătatea facultăților mentale dar pur și simplu nu rezistă în interiorul RMN-ului), la solicitarea medicului de imagistică sau la solicitarea familiei pacienților care nu pot decide singuri și pentru care această investigație este imperios necesară pentru evaluarea stării de sănătate. Familia solicită iar medicul de imagistică este cel care decide necesitatea intervenției medicului anestezist în vederea admnistrării anesteziei/sedării. Medicul anestezist discută cu pacientul, analizează situația și decide dacă este posibilă admnistrarea anesteziei/sedării. 

„Pacientul este anesteziat sau sedat, în funcție de caz, și la 2-3 ore maxim după realizarea investigației poate pleca acasă și își poate relua activitățile obișnuite, cu mențiunea că în ziua respectivă îi este interzis să conducă mașina și să utilizeze utilaje grele.

Pentru copii, vă dau un exemplu: dacă este vorba de un copil de 4 ani, are nevoie de o anestezie generală, cu mască laringiană sau intubație, pentru că în interiorul tubului e foarte greu să controlezi și să intervii dacă este nevoie. Astfel, dacă RMN-ul durează 30-40 minute, pentru siguranța completă a copilului, se va efectua anestezie generală cu intubație traheală sau cu mască laringiană. Este o anestezie generală pe pivot volatil, cu un gaz anestezic inițial, copiii nu sunt înțepați până nu adorm.

În cazul unui adult, de exemplu, claustrofob, care nu rezistă în RMN nici măcar 15 minute, cât durează o singură expunere lombară, se efectuează o mică sedare ușoară cât să reziste acele 15 minute, un somn artificial de scurtă durată. Își revine repede, după terminarea investigației, în maxim 5 minute, dar trebuie monitorizați minim 2 ore post-investigație în compartimentul de internări de zi unde sunt supravegheați. Această zonă din spital se numește SPA (Supraveghere Post-Anestezie), unde pacienții sunt monitorizați și când consideră medicul anestezist că pot fi externați, de abia atunci vor putea pleca acasă”, a explicat Dr. Mociu.

IMPORTANT: Pacienții care trebuie să fie sedați sau anesteziați nu au voie să mănânce sau să bea cu minim 6 ore înainte.  

Anestezia pentru RMN la Ovidius Clinical Hospital

Dr. Stelian Ilie Mociu a explicat care sunt condițiile în care se realizează anestezia și sedarea la Ovidius Clinical Hospital, cel mai modern spital privat din Dobrogea:

„Anestezia în RMN nu se poate realiza fără aparatură specială, care poate funcționa în câmpul magnetic. Aici, la OCH, avem o tehnologie atât de bine pusă la punct și atât de evoluată încât practic RMN-ul nostru este ca o sală de operații. Dacă ar fi steril, s-ar putea și opera aici. Vorbim de un monitor de funcții vitale modern de maximă actualitate ca tehnologie și siguranță, un monitor complet care poate realiza monitorizare non-invazivă și chiar invazivă cu analizor de gaze, precum și de un aparat de anestezie performant, capabil să efectueze orice tip de ventilație mecanică. Sunt cele mai bune condiții din toată Dobrogea și printre puținele de acest fel din țară. Vorbim clar de cea mai bună performanță de care poate beneficia un pacient la acest moment în România.”

Informații și programări la număr de telefon 0241 480 400.