close

Endoscopia digestivă superioară - investigația rapidă care vă poate salva viața

2018-01-29

Stomacul supără. Din cauza stresului, alimentației și multor altor factori ne trezim că avem probleme de digestie. Unele dintre acestea sunt destul de grave și ne trimit la medic, unde aflăm că avem nevoie de investigații mai amănunțite pentru a putea fi diagnosticați. Simptome grave precum hematemeza (vărsătura cu sânge) și/ sau melena (scaun moale, negru, urât mirositor) sau semne ce nu ne pun în pericol viața, cum ar fi: arsurile la nivelul epigastrului, pirozis, balonare, greață și vărsături sau disfagie (când pacientul acuză dificultate la înghițire), determină medicul să ne trimită la un specialist gastroenterolog.

Endoscopia digestivă superioară, numită și eso-gastro-duodenoscopie, reprezintă investigația ce permite vizualizarea directă a tubului digestiv superior: esofag, stomac și prima parte a duodenului.

Acest tip de procedură trebuie efectuată numai la indicația unui medic. El va ști, în funcție de simptomatologie, ce tip de investigație să indice pacientului. De obicei, pacientul este trimis să efectueze o endoscopie de către medicul de familie, de medicină internă, medicul chirurg sau chiar de ORL. Pacienții cu simptomatologie atipică a bolii de reflux gastroesofagian pot acuza simptome din sfera ORL.

Pentru a afla cum trebuie să ne pregătim înainte de o astfel de investigație, Dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital Constanța, ne descrie exact tot ce trebuie să știm:

„Pacientul nu necesită o pregătire specială. Tot ce are de făcut este să nu consume alimente și lichide cu un anumit număr de ore înainte de procedură. Se recomandă minim 4-5 ore. De obicei recomandăm 12 ore pentru a fi siguri că stomacul este complet gol. Atât lichidele, cât și resturile alimentare fac dificilă examinarea completă a întregii mucoase. Așadar, pacientul se prezintă în ziua procedurii nemâncat, nebăut, cu toate documentele medicale. Este primit în sala de endoscopie unde, după anamneză și monitorizarea funcțiilor vitale, se efectuează anestezia locală cu spray cu Xilina. Ulterior se așează în decubit lateral stâng și este rugat să prindă între dinți o piesă bucală prin care ulterior va fi introdus endoscopul. Urmează apoi efectuarea endoscopiei, procedură ce durează în medie două minute. Investigația este neplăcută, dar nu dureroasă. Este neplăcută pentru că involuntar pentru pacient apare reflexul de vărsătură. Pe tot parcursul investigației pacientul poate respira normal, însă poate resimți o ușoară distensie abdominală, deoarece în timpul intervenției se introduce puțin aer. Post-procedură pacientul va simți 15-30 minute un discomfort la nivelul gâtului provocat din cauza anesteziei locale. În tot acest timp încă nu are voie să consume lichide sau alimente.”

Nu ar trebui să ne temem de endoscopia digestivă superioară, însă cei care cred că nu pot face față investigației, pot opta pentru efectuarea acesteia cu sedare ușoară. Dar dacă este recomandată, trebuie să fie și făcută pentru că poate scoate în evidență numeroase semne de boală care ne pot salva viața.

„Prin vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv superior putem întâlni o multitudine de afecțiuni. Dacă ar fi  să o luăm pe segmente, la nivelul esofagului putem întâlni: esofagită de reflux, hernia hiatală, varice esofagiene, neoplasmul esofagian, dar și altele mai puțin frecvente. La nivelul stomacului cel mai frecvent întâlnite sunt gastritele de diferite tipuri, dar putem descoperi și: ulcerul gastric, polipi gastrici, cancerul gastric etc. La nivelul duodenului predomină duodenitele și ulcerul duodenal. În cazul unor leziuni suspecte pentru malignitate, se pot preleva biopsii în timpul procedurii, pentru un diagnostic anatomo-patologic cert ulterior”, a mai adăugat Dr. Caraivan.

Pacienții care aleg Ovidius Clinical Hospital pentru efectuarea unei endoscopii digestive superioare, au parte de o investigație făcută de profesioniști, cu aparatură modernă, de ultimă generație. Pot opta pentru efectuarea procedurii sub sedare la orice oră, OCH având linie de gardă în specializarea Anestezie și Terapie Intensivă. Un alt beneficiu îl reprezintă disponibilitatea testelor rapide pentru depistarea infecției cu Helicobacter Pylori. Testul se realizează în timpul endoscopiei prin prelevarea unui mic fragment de țesut exact din mediul unde trăiește bacteria.

OCH este un spital privat multidisciplinar, care oferă servicii integrate, de aceea în funcție de diagnosticul primit după efectuarea endoscopiei, pacientul poate beneficia de continuarea investigațiilor și tratament de specialitate din oricare altă ramură: chirurgie, oncologie, ORL ș.a.m.d.