close

Testul Halosperm poate fi efectuat la Ovidius Clinical Hospital

2017-10-17

Infertilitatea poate fi un motiv de mare tulburare în viața unui cuplu. După încercări repetate fără succes de a avea un copil, oricine începe să își pună întrebări dacă există probleme de sănătate și este bine ca partenerii de cuplu să meargă la medic pentru a afla în mod corect ce este de făcut.

Pentru partenerul de sex masculin, spermograma este primul test ce trebuie făcut. Dar uneori acesta nu este suficient sau concludent și este nevoie de investigații suplimentare. Despre următorul pas în testare am vorbit cu biologul Cristina Brîndușa Lalu, specialist în embriologie la Ovidius Clinical Hospital.

“Metoda Halosperm este practicată de laboratoarele de andrologie pentru determinarea gradului de fragmentare al AND-ului spermatozoizilor. Printr-un proces de denaturare controlată, sunt eliminate din celulă proteinele care ajută la împachetarea specifică a materialului genetic masculin. Lanțurile de AND care nu au fragmentări se vor desfășura și vor formă un halou vizibil microscopic la nivelul corpului celular. Rezultatul testului poate aduce informații suplimentare celor obținute prin efectuarea spermogramei. Acest lucru este valabil și pentru bărbații pentru care parametrii spermogramei se găsesc în limite acceptate de standardele în vigoare.”

Clinicianul sau specialistul în infertilitate și reproducere umană asistată poate solicita efectuarea acestei determinări în principal când:

  • infertilitatea cuplului are o cauza necunoscută;
  • s-au înregistrat eșecuri repetate la tratamentul cu tehnici de reproducere umană asistată, fără o cauza aparentă;
  • există avorturi repetate;
  • s-a practicat chimioterapia și/sau radioterapia;
  • s-a diagnosticat un varicocel de grad 2–3;
  • vârstă partenerului de sex masculin depășește 45 de ani.

„Limita de 30 % a procentului de fragmentare al AND spermatic poate fi depășită în cazul bărbaților infertili, iar șansele de concepere pe cale naturală sau prin procedee de reproducere umană asistată pot scădea. De aceea, Testul Halosperm poate reprezenta o modalitate de eficientizare a resurselor atunci când un cuplu își dorește obținerea unei sarcini”, a specificat specialistul OCH.

Testul Halosperm se regăsește în lista serviciilor Departamentului de Andrologie de la Ovidius Clinical Hospital. Programările se pot face zilnic, între orele 8.00 și 20.00 la numărul de telefon 0241 480 400.