och-loader

Infertilitatea de cuplu si noul serviciu medical de Andrologie - tratamente specializate la Ovidius Clinical Hospital

2017-04-02

Infertilitatea de cuplu, o problemă reală a zilelor noastre, poate fi tratată acum și la Ovidius Clinical Hospital în cadrul noului serviciu medical de Andrologie, unic în regiunea de sud-est a țării.

Andrologia este o disciplină medicală tânără, care studiază fiziologia și patologia organelor sexuale masculine și aplică un tratament multidisciplinar infertilității și disfuncțiilor aparatului reproducător masculin.

O investigație  esențială pentru diagnosticul infertilitatii de cuplu – spermograma – este realizată la OCH la standarde internaționale în cadrul laboratorului de andrologie.

Spermograma evaluează:

  • numărul spermatozoizilor în funcție de care se pot face aprecieri privind ejacularea, producerea celulelor reproducătoare masculine și  transportul acestora prin tractul genital;
  • motilitatea spermatozoizilor care este un marker funcțional al competenței spermatozoizilor;
  • morfologia spermatozoizilor un indicator al producției celulelor reproducătoare masculine și al procesului de maturare a acestora;
  • vitalitatea spermatozoizilor face distincția dintre spermatozoizii imobili viabili și neviabili;
  • aspectul ejaculatului care  poate orienta în privința spermatogenezei și a funcționalității glandelor anexe.

Este important pentru diagnosticul clinic să se ia în considerare mai mult decât un singur parametru al spermogramei, să fie urmărite concomitent volumul ejaculatului, concentrația, motilitatea și morfologia spermatozoizilor.

Rezultatul spermogramei va fi interpretat de către specialistul în Infertilitate și Reproducere umană asistată, care va integra informația  în contextul istoricului medical al cuplului.

“Spermograma poate fi un punct de plecare în decizia efectuării altor testări de laborator, precum determinarea anticorpilor antispermatici, determinări biochimice sau microbiologice, dar și a altor investigații clinice  și oferă date relevante privind șansele viitoare de concepție in vivo sau in vitro", explică doamna biolog Cristina Lalu, specialist în embriologie în cadrul departamentului de Andrologie OCH.

Pentru diagnosticarea unei patologii, poate fi relevant un singur rezultat sau poate fi recomandată repetarea analizei.

Echipa medicală multi-disciplinară a serviciului Andrologie este formata din: Biolog specialist Embriologie Cristina Lalu alături de Dr. Ioana Luțescu – Medic primar Obstetrică-Ginecologie, cu supraspecializare în  Infertilitate și reproducere umană asistată, Histeroscopie, Dr. Virginia Șerbu – Medic primar Obstetrică-Ginecologie, cu supraspecializare în  Infertilitate și reproducere umană asistată, Histeroscopie,  Asist. Univ. Dr. Azis Olgun - Medic specialist urolog și  Ș.L. Univ. Dr. Carmen Ciufu, Medic primar radiologie și imagistică medicală.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și infertilitatea de cuplu, investigată și tratată în cadrul departamentului de Andrologie.