och-loader

Intervenția laparoscopică pentru tratamentul varicocelului la OCH

2016-06-17

Varicocelul, o afecțiune comună în rândul bărbaților tineri poate fi tratată chirurgical în cadrul Ovidius Clinical Hospital cu cele mai noi tehnici. Echipa de medici chirurgi deja efectuează intervenții laparoscopice pentru tratamentul varicocelului. Intervențiile clasice pentru această afecțiune încep să lase teren avantajelor tehnologiei moderne: chirurgia cu laser.

Bărbații tineri, cu vârste între 20-40 de ani, înalți și slabi, reprezintă tiparul pacientului ce suferă de varicocel, mai exact dilatarea venelor spermatice, care se produce în urma comprimării venei și a creșterii presiunii retrograde. Incidența este în proporție 15-20% dintre bărbați, deci unul din 5-6 bărbați poate avea varicocel. Afecțiunea se dezvoltă în 95% din cazuri  pe partea stângă, datorită unor dispoziții anatomice, ce favorizează mărirea venelor ce pornesc de la testicolul stâng.

Afecțiunea prezintă diferite stadii, de la fază incipientă la fază avansată, unde cazurile mai avansate duc către infertilitate. În cazul în care este descoperit un varicocel la un bărbat care încearcă să aibă copii în cuplu și nu reușește, pe fondul unei spermograme modificate, cauza cea mai probabilă este varicocelul. Odată cu trecerea timpului, sângele blocat în venă afectează testicolul, care se micșorează și devine nefuncțional.

Simptomatologia varicocelului este moderată, bărbații afectați acuzând presiune în zona afectată și uneori chiar durere. Afecțiunea nu afectează funcția urinară, ci doar cea sexuală, mai exact funcția spermatogenetică. În multe cazuri, varicocelul este identificat incidental, la un control de rutină. Pentru prevenție și pentru depistare în fază incipientă, este recomandat consultul periodic la medicul urolog sau la medicul specialist chirurgie generală. În cazul în care există suspiciuni pentru varicocel, medicul specialist indică o ecografie testiculară cu Doppler, pentru a inspecta circulația venoasă la nivelul testicolului.

Varicocelul diagnosticat în stadii incipiente este complet reversibil, iar după o recuperare post-operatorie de 2-3 luni, funcția testiculului – ciclul de producere a spermatozoizilor – se reia treptat, pacientul reușind astfel să aibă copii.

Intervenția chirurgicală de eliminare a venelor dilatate în cadrul varicocelului este realizată laparoscopic la OCH, datorită beneficiilor majore ale chirurgiei moderne cu laser. În cadrul intervenției minim invazive, medicul chirurg realizează 3 incizii mici, între 0,5-1 cm, ce permit accesul la zona afectată, pentru identificarea și îndepărtarea segmentului venos mărit.

Inciziile sunt minore și devin imperceptibile prin tehnică chirurgicală, iar pacientul resimte dureri mai slabe și o refacere mai rapidă decât în cazul intervenției clasice pentru varicocel. Perioada de refacere post-operatorie este scurtă pentru pacient, ce poate fi externat chiar de a doua zi, iar în 3-4 zile își poate relua activitatea obișnuită.

“Această procedură chirurgicală este lipsită de complicații, iar recuperarea este rapidă. Ne dorim să inițiem o nouă direcție în tratamentul chirurgical al varicocelului, pentru a veni cu cele mai noi tehnici medicale care să sprijine recuperarea rapidă a pacientului. Ne dorim să oferim pacienților calitate superioră în tratamentul chirurgical aici, în regiunea noastră, fără a se mai impune deplasarea în orașe mai mari pentru a beneficia de avantajele laparoscopiei, în cadrul mai multor afecțiuni”, explică Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, devenit un model în regiune pentru calitatea serviciilor oferite, respectarea standardelor medicale internaționale, profesionalismul echipei medicale, echipamentul de ultimă generație, confortul, tratamentul si siguranța oferite fiecărui pacient.

Echipa de medici formată din Dr. Mihai Hrițcu și Dr. Alina Vîncă, medici primari chirurgie generală, și Dr. Alina Moldovan, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, a realizat deja primele intervenții laparoscopice pentru tratamentul chirurgical al varicocelului în cadrul Ovidius Clinical Hospital.