close

Hemoroizii—cauze și tratament

2014-04-30

Hemoroizii sunt dilatații venoase localizate la nivelul canalului anal, responsabile pentru durere, sângerări și un disconfort permanent. Aceștia evoluează în timp, devin astfel din ce în ce mai mari și se vizualizează ca pernițe roșii-violacee la nivelul orificiului anal. La Ovidius Clinical Hospital se folosesc tehnici moderne pentru tratamentul acestora, cele mai noi în domeniu, nedureroase, tratamentul efectuându-se etapizat.

În general, predispoziția pentru astfel de afecțiuni este moștenită dar se observă în ultima perioadă o creștere a incidenței lor pusă pe seama unui stil de viață necorespunzător. “Suferința bolnavilor este mare atunci când vorbim de hemoroizi pentru că majoritatea persoanelor se prezintă la medic destul de târziu și asta se întâmplă pentru că se simt rușinați de tipul acesta de afecțiuni. Consecințele pot fi grave pentru că pot ajunge în stadii evolutive destul de avansate, prezentând numeroase complicații, mai ales sângerări”, spune Dnul Dr. Andrei Cristian Ionescu, medic primar chirurg, doctor în științe medicale, specialist în proctologie la Ovidius Clinical Hospital.

Pentru a combate corect boala hemoroidală trebuie să știm care sunt cauzele care ii determina apariția: “O parte din bolile segmentului terminal al tubului digestiv, adică din regiunea ano-perineală, le putem preveni sau le putem încetini evoluția prin combaterea sedentarismului si a statului pe scaun un timp îndelungat, prin exerciții fizice și printr-o alimentație adecvată. Trebuie să combatem și constipația, să consumăm 2-3 litri de lichide zilnic precum și fibre alimentare (legume, fructe, cereale, musli, paine neagra/ integrală)”, ne sfătuiește Dnul Dr. Andrei Cristian Ionescu.

De asemenea, sunt cunoscute efectele dăunătoare ale eforturilor fizice intense, excesive asupra hemoroizilor iar băuturile alcoolice și fumatul sunt de evitat pentru că pot contribui la congestia pelvină agravantă.

Cel mai frecvent pacienții se prezintă la medic pentru dureri localizate și sângerări sau apariția unei așa-zise umflături sau tumefacții în zona ano-perianala, iar de cele mai multe ori, cauza o reprezintă hemoroizii. Cel mai bine este să fie preîntâmpinată evoluția bolii și să ne prezentăm la medic de la primele simptome, când afectiunea este mai ușor de tratat.

“Este clar că tratamentul chirurgical clasic este depășit și implică internare, anestezie generala sau de conducere si o interventie chirurgicală care uneori poate lăsa anumite sechele. La Ovidius Clinical Hospital, pentru că în tratamentul hemoroizilor se folosesc tehnici moderne, pe parcursul tratamentului bolnavul își poate desfășura normal activitatea cotidiană. În funcție de stadiul evolutiv al hemoroizilor tratamentul poate dura 2-3 ședințe sau 10-14, până la vindecarea completă”, a adăugat Dnul Dr. Ionescu.

La OCH, pe langa boala hemoroidală se mai pot trata și alte afecțiuni proctologice, precum fisuri anale, supurații ano-perianale și se pot practica și excizii estetice a unor tumorete, mariste hemoroidale, polipi anali sau papilite.

La Ovidius Clinical Hospital, pentru că în tratamentul hemoroizilor se folosesc tehnici moderne, pe parcursul tratamentului bolnavul își poate desfășura normal activitatea cotidiană.