och-loader

Tratamentul chirurgical adecvat al lipoamelor, chisturilor sebacee și furuncurilor

2015-07-06

Lipoamele, chisturile sebacee și furunculii sunt afecțiuni cărora nu le dăm atât de multă importanță, dar care ne pot influența negativ viața, fiind incomode, uneori chiar foarte dreroase și, cu siguranță, inestetice. Pentru a afla exact ce sunt și cum le putem trata, ne explică specialiștii  Ovidius Clinical Hospital.

Lipomul, cea mai comună formațiune benignă a țesutului celular, reprezintă o proliferare a celulelor țesutului adipos într-o capsulă fibroasă și subțire, ce se găsește, de obicei, chiar sub piele. Acestea se află, de cele mai multe ori, la nivelul trunchiului, gâtului, șoldurilor, părții superioare a brațelor sau axilă, dar pot apărea oriunde la nivelul corpului. Putem vorbi de unul sau mai multe lipoame sau chiar despre lipomatoză generalizată.”, ne-a explicat dr. Alina Vîncă, medic primar chirurgie generală.

Lipomul poate apărea la orice vârstă, dar mult mai frecvent la persoanele de vârstă medie, atât la femei cât și la bărbați. Se pare însă că lipoamele multiple pot apărea mult mai frecvent la bărbați. Cauza apariției lipomului nu este pe deplin înțeleasă, dar etiologia acestuia pare a fi virală.

„Chiar și o mică leziune poate duce la dezvoltarea acestei formațiuni. Obezitatea însă nu duce la apariția lipoamelor, acestea fiind generate de obicei de localizarea asimetrică a grăsimii. Formațiunea este mică, de la 1 la 3 cm, și se simte chiar sub piele, este mobilă, are o consistență moale, gelatinoasă, nu este dureroasă, rămâne la aceeași mărime mult timp sau crește foarte încet, de aceea pacientul evită să se adreseze medicului specialist.

De obicei, cel mai neplăcut simptom este localizarea sau creșterea în mărime a lipomului, care face că acesta să fie vizibil.

Lipomul poate fi diagnosticat doar prin simplă lui apariție, sau prin efectuarea unei ecografii de părți moi, pentru a exclude o posibilă tumoră cutanata de origine malignă.”, a adăugat specialistul.

Medicul chirurg poate pune diagnosticul de lipom pe baza examenului fizic (tumoră bine delimitată față de țesuturile din jur, de consistență moale, mobilă la apăsare și de cele mai multe ori nedureroasă). În cazul în care există o suspiciune de liposarcom, medicul poate efectua o biopsie  (tumoră se trimite la examen histopatologic), ecografie de părți moi, RMN, CT.

În general, lipomul nu necesită un tratament specific. Nu se cunoaște încă un tratament pentru prevenirea apariției și creșterii acestora.

„Lipomul poate fi extirpat chirurgical dacă simptomele se agravează, cum ar fi în cazurile în care lipomul devine dureros sau sensibil, se infectează în mod repetat, supurează, intervine în mișcare sau în funcționalitatea zonei respective, crește în dimensiuni, devine inestetic. Cele mai multe lipoame pot fi excizate chirurgical de către medicul specialist în clinică de chirurgie în condiții de ambulatoriu, adică fără internare, pacientul fiind sub anestezie locală și ulterior intervenției, acesta putând să-și reia activitățile cotidiene, fără recomandări speciale ulterioare.”, a precizat dr. Vîncă de la Ovidius Clinical Hospital.

Intervenția chirurgicală este de mică amploare, cu riscuri minime pentru pacient, incizia urmând a fi suturată cu fire speciale resorbabile, ce oferă un aspect estetic deosebit cicatricii postoperatorii.

Chistul sebaceu este un tip de chist comun, situat sub piele. Este localizat cu predilecție pe scalp, față, trunchi, organe genitale (scrot, labii), dar poate să apară la nivelul oricărei suprafețe tegumentare. Cauza apariției sale este astuparea canalului de evacuare al glandei sebacee, cel mai adesea de către cheratină din piele. Aceasta duce la acumularea secreției glandei (sebum – cu aspect și miros caracteristic) într-un înveliș în formă de sac, care crește treptat în dimensiuni. În timp, creșterea volumului sau alte traumatisme, duc la fisurarea sacului și infectarea conținutului, care se transformă într-un abces dureros, mai dificil de tratat. Ce spun medicii despre acest lucru?

„Ca la orice formațiune care apare în organism, tratamentul tipic este îndepărtarea chirurgicală, urmată de sutură. Operația elimină conținutul chistului împreună cu învelișul, prevenind astfel recidiva. Toate formațiunile excizate se examinează la microscop (examen histopatologic), deși majoritatea chisturilor sunt benigne.

Tratamentul este exclusiv chirurgical și vizează excizia întregii glande cu tot cu conținutul retenționat. Suprainfecțiile repetate anterioare pot duce la formarea de țesut cicatricial și aderența chistului la țesutul adiacent, ceea ce poate conduce la ruperea chistului în momentul operator și excizie incompletă sau defectuoasă. Dacă excizia este completă, nu apar recurente.

Dacă chistul s-a infectat și s-a transformat într-un abces, tratamentul constă în antibiotice și eliminarea prin incizie a puroiului, urmată de închiderea plăgii prin pansamente sau sutură secundară. Tratamentul este mai dureros, de durata mai lungă, iar cicatricea rămasă poate fi mai inestetică.”, ne-a detaliat ce această dată Dr. Mihai Hrițcu, medic primar chirurgie generală la Ovidius Clinical Hospital.

Dacă pacientul are predispoziție la formarea de chiste sebacee, atunci se pot forma noi leziuni în alte zone. Intervenția se face sub anestezie locală asigurând un comfort deplin al pacientului în timpul operator.

Furunculul este o afecțiune a pielii care are drept cauză infecția foliculilor de păr, ce are ca rezultat acumularea locală de puroi și țesut necrotic. Mai multe furuncule alăturate pot conflua între ele conducând la formarea de carbunculi. Furunculele se prezintă că noduli cutanati cu conținut purulent, calzi la atingere și extrem de dureroși. În centrul furunculului se poate observă un punct alb sau gălbui prin care se se poate drena spontan puroi. La unele persoane apariția furunculelor poate fi precedată de senzație de mâncărime locală.

Localizarea cea mai frecventă a furunculelor se face la nivelul spatelui, abdomen, axile, umeri, față, nas, coapse și fesier dar pot apare și în alte zone.

„În cazul infecțiilor severe, apariția mai multor furuncule poate fi însoțită de febră și mărirea în volum a ganglionilor adiacenți. Dacă apariția de furuncule se face în mod recurent această afecțiune poartă numele de furunculoză.

Dintre factorii de risc pentru apariția furunculozei menționăm portajul bacterian intranazal, diabetul zaharat, obezitatea, neoplazii, malnutriția și medicația citostatică, toate acestea necesitând investigații ce pot fi efectuate în cadrul clinicii noastre.

Tratamentul constă în incizarea leziunii urmată de drenaj asociat cu terapie antibiotic local și sistemic. Foarte importantă este consulația de specialitate în care sunt analizate cauzele și istoricul apariției acestor leziuni. De asemenea, vă sunt explicate măsurile de prevenție și vă sunt indicate analizele de laborator pentru depistarea eventualelor afecțiuni asociate.”, am fost asigurați de dr. Hrițcu.

Nu uitați, însă, că cel mai bun tratament pentru orice boală este prevenția! De aceea fiecare persoană care observă apariția unei formațiuni anormale la nivelul organismului trebuie să se adreseze medicului pentru consultație de specialitate. Deoarece multe formațiuni seamănă între ele, doar medicul este cel care poate pune diagnosticul (cât mai precoce) unor boli grave, potențial letale, sau dimpotrivă, al unei afecțiuni banale, care să vă calmeze neliniștea.