och-loader

Aflați de la specialiștii Ovidius Clinical Hospital cum puteți scăpa de calculii biliari

2015-05-11

Metodele de tratament minim invazive sunt din ce în ce mai la îndemână și în clinicile și spitalele din țara noastră. Multe dintre bolile care, altă dată, ne trimiteau direct pe masa de operație, acum sunt rezolvate cu proceduri moderne, care abia dacă necesită zile de spitalizare. Printre specialitățile care beneficiază în mod constant de progresele tehnologice se numără și gastroenterologia. Astfel, din ce în ce mai mulți pacienți fac cunoștință cu o procedură endoscopică ce ajută la tratarea afecțiunilor biliare și ale pancreasului, numită „Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă“ (ERCP).

Ovidius Clinical Hospital din Constanța este unul dintre puținele spitale din țară unde pacienții pot beneficia de ERCP, tehnică prin care se injectează substanță de contrast în căile biliare și pancreatice, împotriva fluxului normal de curgere al acestora, în scop diagnostic și terapeutic, folosindu-se un endoscop cu vedere laterală.

Această procedură este executată de un număr redus de medici români. Unul dintre specialiștii care au competențe în acest sens este dr. Florin Mușat, medic specialist Gastroenterologie și Endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică la Ovidius Clinical Hospital.

„Pentru confirmarea diagnosticului“, ne explică dr. Mușat, „ERCP este folosit în cazul unor afecțiuni precum ictere colestatice, colestază biochimică semnificativă de cauză incertă, litiază coledociană, colangită acută, pancreatită biliară acută severă în primele 48-72 de ore, pancreatită acută idiopatică după ameliorarea procesului inflamator, suspiciune de colangită sclerozantă primitivă, dar și pentru confirmarea unor diagnostice efectuate de alte examinări imagistice. În scop terapeutic, se poate realiza prin această tehnică: sfincterotomia endoscopică pentru extragerea calculilor la nivelul căilor biliare sau extragerea de calculi pancreatici, montarea de stenturi biliare, pancreatice, de drenaje nazo-biliare și dilatarea obstrucțiilor benigne“.

Toate patologiile enumerate aveau până acum o abordare strict chirurgicală, ceea ce presupunea un stres asupra pacientului, de cele mai multe ori, deja mai mult decât afectat de boală.

„Folosind această tehnică (ERCP), spectrul pacienților abordabili se lărgește, incluzându-i acum și pe cei în privința cărora, în trecut, existau riscuri prea mari pentru a fi operați (proces totuși necesar), scăzând astfel mortalitatea și morbiditatea peri-intervențională. Recuperarea după intervenție este astfel rapidă, de cele mai multe ori pacienții necesitând o singură zi de monitorizare postinterventională“, a adăugat dr. Mușat.

La Ovidius Clinical Hospital din Constanța, pacienții au parte de o echipă medicală foarte bine pregătită, într-o instituție dotată cu aparatură de ultimă generație, fiind astfel posibile tratamente și intervenții în condiții optime, cu toate premisele pentru vindecare.

Ovidius Clinical Hospital din Constanța este unul dintre puținele spitale din țară unde pacienții pot beneficia de ERCP, tehnică prin care se injectează substanță de contrast în căile biliare și pancreatice, împotriva fluxului normal de curgere al acestora, în scop diagnostic și terapeutic, folosindu-se un endoscop cu vedere laterală.