och-loader

Anevrismul de aortă abdominală

2015-04-04

Anevrismul de aortă abdominală este o afecțiune care va lua pacientul prin surprindere. Netratată, boala devine periculoasă, iar singura soluție este tratamentul chirurgical de urgență.

Pentru a înțelege mai bine cum să preîntâmpinăm situații care, din nefericire, pot deveni chiar letale, Dr. Marius Militaru, medic primar chirurgie cardiovasculară la Ovidius Clinical Hospital, ne spune mai multe despre anevrismul de aortă abdominală.

„Aorta este cel mai mare vas care duce sângele oxigenat de la inimă spre toate organele importante, precum și spre mâini și picioare. Anevrismul de aortă abdominală (AAA) este o afecțiune gravă determinată de slăbirea peretelui aortei, urmată de creșterea diametrului acesteia și, dacă nu este descoperit și tratat la timp, se poate rupe, cauzând o hemoragie internă masivă, ce poate fi fatală.

Alte riscuri sunt legate de prezența cheagurilor și a resturilor de plăci de aterom din interiorul anevrismului, care se pot desprinde din cauza fluxului de sânge și ajung în alte zone ale corpului unde blochează circulația, determinând ischemia periferică. Aceasta, agravată, poate duce la pierderea unui membru.

Două treimi dintre bolnavii care au suferit ruptura AAA nu au știut că au boala până în momentul în care aceasta s-a produs. Dacă rămâne netratat, AAA se poate rupe și devine o urgență chirurgicală. Din păcate, 50% dintre aceștia decedează înainte să ajungă la spital”, a precizat dr. Marius Militaru.

Când ne prezentăm la medic Doar un specialist poate evalua și recomanda atitudinea terapeutică potrivită în cazul bolii, în funcție de mărimea și localizarea AAA, precum și alți factori locali și generali. Chirurgul cardiovascular este cel care se poate asigura că pacientul folosește cea mai bună opțiune terapeutică.

„Dacă prezentați următorii factori de risc, trebuie să vă adresați de urgență medicului specialist de chirurgie cardiovasculară pentru o evaluare clinico-terapeutică: vârsta peste 60 de ani, sexul masculin (acesta este mai predispus decât cel feminin), aveți boala aterosclerotică, există un istoric familial de AAA, sunteți fumător, aveți hipertensiune arterială, aveți o boală pulmonară cronică.

De asemenea, trebuie să vă adresați chirurgului cardiovascular dacă aveți următoarele semne și simptome: formațiune pulsatilă în abdomen, durere abdominală inexplicabilă și severă în abdomen sau în spate, durere, paloare sau parestezii la nivelul membrelor inferioare”, a mai adăugat specialistul de la OCH. 

În cadrul Ovidius Clinical Hospital, pacienții pot beneficia de consultații și tratament de specialitate din partea Dr. Marius Militaru, medic primar chirurgie cardiovasculară cu o experiență de mai bine de 20 de ani în domeniu, cel mai experimentat chirurg în tratamentul AAA rupt și nerupt, cu zeci de intervenții reușite în Spitalul de Urgență Floreasca București și Spitalul Județean Constanța, precum și unități medicale din Germania.

Albert Einstein, Charles de Gaulle, Lucille Ball și alți oameni celebri au murit din cauza unui AAA rupt. AAA este o adevărată bombă cu ceas, care nu trebuie lăsată să explodeze. Dacă recunoașteți factorii de risc sau simptomele de mai sus, mergeți să vă vadă un chirurg cardiovascular!