close

Sfatul medicului neurochirurg: Ce este și cum se tratează stenoza de canal lombar

2021-05-10

Stenoza de canal lombar este o afecțiune provocată de îngustarea canalului vertebral prin compresiunea structurilor nervoase - rădăcini nervoase, măduva - dar și a vaselor de sânge adiacente. Această boală apare odată cu înaintarea în vârstă, dacă vorbim de formele ei cele mai uzuale.

„În funcție de cum se manifestă, stenoza de canal lombar poate fi statică, printr-o modificare de calibru permanentă sau pozițională”, explică Dr. Bogdan Ghinguleac, medic primar neurochirurg în cadrul Ovidius Clinical Hospital. „Simptomele depind de localizare și structurile implicate în zona afectată. Ele pot varia de la simpla apariție a sensibilității, adică amorțeli, furnicături, dureri în diverse grade, scăderea forței musculare și până la formele generalizate în care aceste tulburări sunt bilaterale, potențial asociate cu tulburări urinare și sfincteriene.”

Simptomele pacientului sunt accentuate de efortul fizic pe care acesta îl depune, poziții vicioase și, ocazional, expunerea la intemperii.

„Modificarea de calibru permanentă poate fi cauzată de artrita diverselor articulații din zonă, ce se soldează cu apariția de depuneri suplimentare de os, cunoscute și sub denumirea de “ciocuri” pe coloană sau îngroșarea ligamentelor ce susțin articulația. În cazuri particulare, poate fi agravată de fracturi osteoporotice ce modifică lent forma vertebrei și implicit a canalului neural adiacent.

Modificarea pozițională (listezis) este cauzată de posibilitatea unui grad de mișcare anormal între două vertebre adiacente, ce produce alunecarea corpurilor vertebrale. Acest grad de mișcare anormal poate fi cauzat de modificări congenitale de structură sau modificări dobândite (fracturi vindecate vicios/articulații instabile etc). De obicei este caracterizată de simptome care apar pozițional, frecvent atunci când stăm în picioare și ameliorate de poziții orizontale”, a detaliat Dr. Ghinguleac.

Pentru diagnosticarea stenozei de canal lombar, este esențială interacțiunea cu pacientul și evaluarea lui din punct de vedere neurologic. Următorul pas este efectuarea unui RMN de coloană sau/și CT de coloană.

”În cazul suspiciunii unei instabilități sau când celelalte investigații demonstrează un aliniament osos modificat, este utilă efectuarea unei radiografii spinale de profil flexie/extensie pentru clarificarea gradului de mobilitate anormală”, a adăugat medicul de la Ovidius Clinical Hospital.

Tratamentul stenozei de canal lombar este alcătuit dintr-un mix de recomandări și manevre medicale. Medicul neurochirurg explică:

„Pacientul va primi un tratament farmacologic, proceduri de recuperare și reabilitare medicală, recomandări speciale pentru a-și modifica postura. Dacă aceste manevre eșuează se va propune pacientului intervenție chirurgicală ce are ca scop ameliorarea simptomatologiei prin recalibrarea canalului spinal ce presupune eliminarea porțiunilor de os sau ligament în exces din jurul structurilor nervoase.”


De-a lungul timpului, Spitalul Ovidius Clinical Hospital a dovedit că poate fi un centru de excelență în tratarea patologiilor neurochirurgicale și în selectarea medicilor care pot să abordeze minim invaziv acest tip de patologie. Pe lângă aceste două lucruri esențiale, trebuie menționat nivelul de dotare cu aparatură de ultimă generație, cu personal medical dedicat și foarte bine pregătit, precum și posibilitatea efectuării de proceduri de recuperare postoperatorie într-un serviciu de reabilitare neuromotorie.

Pentru informații și programări, ne puteți suna la telefon 0241 480 400.