close

Sfatul medicului ORL: Ce este sindromul vertiginos?

2020-08-26

Din ce în ce mai mulți oameni se plâng tot mai des în ultima vreme că au stări inexplicabile de pierdere a echilibrului, amețeli. Acestea pot fi ușoare, de scurtă durată, sau pot fi severe, ducând la imposibilitatea pacientului de a-și menține echilibrul, afectându-i activitatea zilnică. Atacul de vertij poate debuta brusc și poate dura câteva secunde, sau progresiv, întinzându-se pe o perioadă lungă. Un vertij persistent sau care revine, e un motiv serios să consultăm un medic specialist ORL.

Care sunt simptomele vertijului?

R: Înainte de toate este foarte important să cunoaștem simptomele vertijului, astfel am rugat-o pe doamna Dr. Dana Tătaru – medic primar ORL la Policlinica OCH Constanța să ne ofere câteva informații în legătură cu acest subiect:

“Simptomele vertijului includ o senzație de dezorientare sau mișcare, care poate fi însoțită de greață sau vărsături, transpirații sau mișcări anormale ale ochilor. Alte simptome pot include pierderea auzului și o senzație de țiuit în urechi, tulburări vizuale, slăbiciune, dificultate în vorbire, scăderea nivelului de conștiență și dificultate la mers.”

Următorul pas este diagnosticarea corectă, însă diagnosticarea vertijului nu se face cu ușurință iar de multe ori pacientul primește tratamente greșite, din cauza unor diagnostice eronate.

Există mai multe tipuri de vertij? Care sunt acestea?

R: Există două categorii de vertij: vertijul periferic care apare ca urmare a unei probleme în urechea internă sau la nivelul nervului vestibular și vertijul central care apare atunci când există o problemă în creier, în special la nivelul cerebelului. Despre fiecare pe rând primim detalii de la Dr. Tătaru care ne relatează că vertijul periferic este cel mai frecvent întâlnit. Diagnosticul este pus de medicul specialist ORL pe baza anamnezei, examenului clinic și examenelor paraclinice (audiogramă, teste vestibulare, ex CT sau RM).

Cele mai frecvente cauze ale acestui tip de vertij sunt:

Vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB) ce poate fi declanșat de o mișcare bruscă a capului, însă cu un diagnostic corect, poate fi vindecat prin câteva manevre de repoziționare fără medicamente.

Boala Meniere - aceasta este o tulburare a urechii interne considerată a fi cauzată de acumularea de lichid și de presiunea în ureche. Boala Meniere este compusă dintr-o triadă de simptome, incluzând episoade de vertij, sunete în urechi (tinitus) și pierderea auzului. Persoanele cu această afecțiune au un debut brusc de vertij sever, o pierdere a auzului fluctuantă, precum și perioade în care nu prezintă simptome.

Labirintită - aceasta este o problemă a urechii interne, de obicei legată de o infecție.

Nevrita vestibulară - care constă într-o infecție virală, cum ar fi varicela, gripa sau rujeola, poate provoca vertij. Cele mai frecvente simptome sunt amețeala bruscă cu greață, vărsături și probleme în timpul mersului.
Rareori, vertijul periferic este cauzat de: o fistulă perilimfatică, otoscleroza, ș.a.

Ce presupune un diagnostic corect?

R: În toate cazurile mai sus enumerate diagnosticul va fi pus numai în urma unui examen de specialitate ORL, având în vedere multitudinea cauzelor posibile ale vertijului și fiind necesară excluderea cauzelor centrale sau generale de vertij (tumori cerebrale, boli autoimune, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, anemii, reacții adverse ale unor medicamente etc). Pacientul este supus și unor serii de teste vestibulare, care oferă medicului specialist informații prețioase. În funcție de rezultate, medicul va stabili diagnosticul și tipul tratamentului ori va îndruma pacientul către specialitatea medicală corespunzătoare afectării lui (neurologie, oftalmologie, medicină internă).

La Ovidius Clinical Hospital găsiți echipamente moderne și medici foarte bine pregătiți pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat al afecțiunii dumneavoastră.

Programările la medicul specialist ORL se fac la numărul de telefon

0241 480 400.