Una din cele mai frecvent întâlnite boli a nervului facial este Pareza Facială Periferică. Care sunt cauzele care determină această patologie, care sunt manifestările ei evidente sau nu și ce trebuie să facă pacienții în cazul în care prezintă aceste simptome, vom afla în continuare de la medicul neurolog din cadrul spitalului Ovidius Clinical Hospital.
Ce este și cum apare pareza facială periferică
R: Pareza facială este o afecțiune care afectează pacientul fizic, dar și psihic. Boala, pe numele ei complet Pareză facială periferică a frigore (paralizia lui BELL), este cea mai frecvent întâlnită patologie a nervului facial. Ea poate apărea la 23 de persoane din o sută de mii de locuitori și afectează ambele sexe, fiind mai frecventă primăvara și toamna. În general, apare după expunerea la curenți de aer. Deși cauza nu este cunoscută cu exactitate, se presupune existența unei infecții virale și a unei inflamații nespecifice, care determină inflamarea nervului facial.
Ce este nervul facial și ce face el?
R: Nervul facial este a șaptea pereche de nervi cranieni, este un nerv mixt alcătuit din fibre senzitive, motorii și vegetative cu originea în punte. Acesta asigură inervația feței, a teritoriului auricular, sensibilitatea gustativă și funcția lacrimală. Are funcții la nivelul feței unde inervează mușchii mimicii și la nivelul urechii unde inervează mușchiul scăriței. De asemenea, asigură controlul celor două treimi anterioare ale limbii și inervația parasimpatică a glandelor lacrimale.
Cum se manifestă această pareză?
R: Pareza facială periferică se manifestă printr-o asimetrie facială cu debut acut precedată de durere de mastoidă, ștergerea pliurilor feței și frunții unilateral, sprânceana mai coborâtă, fanta palpebrală mai deschisă (blefarospasm), comisura bucală e căzută de partea leziunii, clipitul lipsește-epifora, masticația este influențată prin acumularea alimentelor de partea afectată, bolnavul nu poate încreți fruntea, nu poate pronunța literele B,M,P, nu poate fluiera, iar reflexul cornean este abolit de partea afectată.
Pacientul care prezintă aceste simptome trebuie să se prezinte la neurolog sau la un serviciu de urgență pentru a putea fi examinat și diagnosticat.
Cum se tratează pareza facială periferică?
R: Cel mai important de știut este că trebuie evitat frigul și curenții de aer. Pe lângă acest aspect, există un tratament medicamentos ce este necesar de administrat pentru vindecare.
Tratamentul poate consta în administrarea de corticosteroizi, lubrifierea ochiului și folosirea intermitentă a unui bandaj ocular. Corticoterapia poate reduce puțin durata și gradul paraliziei reziduale, în condițiile administrării medicației în decurs de 48 de ore de la debut. Se va administra prednison, în doză de 60-80 mg pe cale orală o dată pe zi timp de o săptămână, apoi se va reduce treptat în cursul celei de a doua săptămâni. Se pot adminstra și antivirale eficiente contra virusului herpes simplex și vitamine din grupul B1, B6, B12 cu rolul de a reface terminația nervoasă afectată. Este indicată prevenirea uscării corneei prin administrarea de lacrimi artificiale, soluție salină izotopă sau picături de metil celuloză și prin folosirea intermitentă a unui bandaj sau obturator ocular care să țină ochiul închis, în special în cursul somnului.
Efecte foarte bune mai are și recuperarea medicală prin masajul părții afectate. Din fericire, respectând toate aceste măsuri, vindecarea completă apare în decurs de câteva luni.
Ovidius Clinical Hospital este o unitate medicală privată care poate oferi pacientului cu pareză facială periferică toată gama de investigații și soluții pentru afecțiune. Aici pacientul este examinat și investigat atât din punct de vedere clinic, cât și imagistic, la cel mai înalt standard, beneficiind de cel mai bun tratament, dar și de abordarea multidisciplinară de care este nevoie. La dispoziția sa va fi neurologul, dar și medicul de recuperare medicală, pentru ca pacientul să își revină în scurt timp și în cele mai bune condiții.
Pentru programări la un consult la medicul neurolog sunați la 0241 480 400.