• 01.02.2016

  Ligamentoplastia - o intervenție realizată cu aparatură de înaltă performanță la Ovidius Clinical Hospital

  Ligamentoplastia constă în reconstrucţia unuia dintre ligamentele încrucişate anterior (LIA) sau posterior (LIP). Este o intervenție chirurgicală curentă în cadrul Ovidius Clinical Hospital fiind realizată de o echipă de medici specialiști în ortopedie – traumatologie, Dr. Eugen Rubeli şi Dr. Toma Cucu, cu o experiență vastă în tratamentul chirurgical al rupturilor ligamentare.

  Ruptura ligamentului încrucişat anterior (LIA) este cea mai frecventă şi determină în timp leziuni ale meniscurilor şi cartilajului articular, cu apariţia precoce a artrozei genunchiului. De aceea la persoanele tinere sau la cele active, indiferent de vârstă, care practică în mod constant activităţi sportive, este indicată reconstrucţia ligamentului încrucişat anterior. 

  Ligamentul lezat este înlocuit cu o grefă prelevată tot de la pacient din tendonul rotulian, sau fascia lată, tendoanele „labei de gasca”, tendoanele semitendinos şi gracilis.

  Ligamentoplastia se realizează printr-o intervenţie chirurgicală minim invazivă - artroscopică, micşorând astfel numărul cicatricilor post-operatorii. Grefa de tendon  prelevată este fixată cu  suruburi bioresorbabile, în două tuneluri - femural şi tibial.

  Reconstrucţia LIA nu este o operaţie de urgenţă, datorită inflamaţiei post-traumatice. De cele mai multe ori se preferă temporizarea intervenţiei până la remiterea inflamaţiei, excepţie făcând cazurile asociate cu afectarea şi a altor structuri ale genunchiului.

  Artroscopia pentru ligamentoplastie este realizată cu aparatură de înaltă performanță, ce permite medicilor specialiști  reproducerea cât mai exactă a caracteristicilor, locurilor de inserţie şi a orientării fibrelor ligamentului nativ rupt.

  Recuperarea medicală va începe din prima zi postoperator şi constă în fiziokinetoterapie, sub îndrumarea unui specialist, în baza de tratament a spitalului Ovidius Clinical Hospital.

  Durata de recuperare este în medie de 6 luni, în funcţie de vârsta şi gradul de receptivitate al fiecărui pacient, la sfârşitul perioadei menţionate putându-se relua activitatea sportivă.

  Tratamentul chirurgical al rupturii de LIA este personalizat. De exemplu în cazul unui sportiv profesionist la care în urmă cu câțiva ani s-a realizat o extirpare a bontului de ligament încrucișat anterior rupt şi la care în timp, datorită instabilității restante, a apărut o leziune de menisc intern și leziuni ale cartilajului articular la genunchiul stâng, se va realiza o nouă ligamentoplastie de revizie cu meniscotomie si mozaicoplastie pentru a ajunge la rezultatul final așteptat de pacient. Particularitatea acestui caz constă în faptul că s-a intervenit și la genunchiul drept pentru o infecție locală cauzată de o artroscopie anterioară. Succesul intervenției este confirmat de probele biologice ce relevă absența infecției și recuperarea precoce a pacientului”, explică Dr. Eugen Rubeli, medic primar ortopedie – traumatologie.

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple.

  Pentru informații și programări, vă rugăm sunați la telefon: 0241 480400

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.