• 09.06.2015

  Ce este hipotiroidia şi cum putem să o tratăm

  Una dintre cele mai frecvente explicaţii pe care le auzim, atunci când cineva vrea să îşi justifice fluctuaţiile în greutate, este: „ Am probleme cu glanda.‟. Este adevărat, glanda tiroidă ne poate afecta sănătatea din multe puncte de vedere, dar doar medicul specialist poate să diagnosticheze corect afecţiunile ei şi să prescrie un tratament corespunzător. Pentru a înţelege mai bine despre ce înseamnă bolile glandei tiroide, am vorbit despre hipotiroidie cu Dr. Dhimitri Shanazo, medic specialist endocrinologie la Ovidius Clinical Hospital:

  „Hipotiroidia este una dintre cele mai frecvente afecţiuni tiroidiene caracterizată prin secreţia scăzută sau lipsa hormonilor tiroidieni. Această boală poate afecta toate vârstele, incidenţa maximă fiind între 40-60 ani. Hipotiroidia este mai frecventă la sexul feminin şi poate afecta nou-născuţi, copii, adolescenţi, vârstnici, fiecare grupă de vârstă având particularităţile ei.‟

  Hipotiroidia poate fi suspectată de pacient şi confirmată de medicul specialist. Din fericire, nu toţi pacienţii care se prezintă la cabinet suferă de hipotiroidie, în schimb sunt şi situaţii în care aceștia vin în stadii avansate ale bolii.

  Cum se manifestă hipotiroidismul la nou-născuţi

   

  „Hipotiroidismul poate fi manifestat chiar din naştere sau mixedemul congenital. Dar manifestările hipotiroidismului sunt cumva "amânate" şi ascunse când copilul este alăptat. După înţărcare, încep să apară simptomele, care se instalează lent. Greutatea la naştere a copilului este normală spre limita de sus. Mişcările copilului sunt însă mai lente, rare şi fără un scop anume. Copilul suge greu, este prea liniştit şi plânge rar. Dezvoltarea copilului este disarmonică: ia în greutate, dar talia stagnează. Gură este mare, buzele groase, limba groasă, erupţia dentară întârziată. Faţă este buhăită, gâtul scurt, burtica este mare, picioarele sunt scurte, groase şi curbate. Nou-născuţii cu hipotiroidie sau mixedem congenital nu transpiră, dorm mult şi sunt indiferenţi la ce se întâmplă în jurul lor. Vorbirea apare tardiv, motilitatea este redusă. Dar cel mai important aspect, deloc de neglijat, este dezvoltarea mintală, care va avea de suferit tot restul vieţii dacă acest hipotiroidism nu este depistat cât mai devreme şi tratat corespunzător.‟, a subliniat specialistul.

  La adulţi, simptomele de hipotiroidism se instalează lent şi adesea sunt puse pe seama oboselii sau a stresului

   

  La adult se pare că lucrurile stau ceva mai altfel, simptomele se instalează lent şi adesea sunt confundate şi puse pe seama oboselii, stresului sau altor probleme. Cu toate că hipotiroidia afectează tot organismul, acest lucru nu înseamnă că pacientul prezintă toate manifestările în momentul venirii la cabinet.

  Confrom dr. Shanazo, cele mai frecvente simptome de hipotiroidism sunt:

  -Stările de oboseală progresivă. Pacienţii obosesc la eforturi din ce în ce mai mici;

  -Pacienţii acuză luarea în greutate dar, atenţie: aceste kilograme în plus apar din cauza retentiei apei în organism, provocată de un metabolism mai lent. După echilibrarea funcţiei tiroidiene, pacienţii revin la greutatea anterioară, dacă nu intervin alţi factori;

  -Pielea este uscată, părul devine mai puţin lucios, aspru;

  -Pacienţii au un aspect de parcă doar ce s-au trezit din somn, nu au chef de nimic, au probleme cu memoria, mişcările sunt lente, vorbesc rar, lent şi defectuos, vocea este şoptită;

  -Activitatea zilnică se reduce semnificativ, în funcţie de stadiul în care se află boală. Pacienţii nu râd, au o stare de plictiseală permanentă;

  -Persoanele afectate de hipotiroidism nu suportă frigul, iar vara pot purta haine groase, nespecifice anotimpului.

  „Cele mai frecvente motive pentru care bolnavul se prezintă la medic sunt: luarea inexplicabilă în greutate, un istoric de boli tiroidiene în familie, oboseală, uitatul din ce în ce mai des, senzaţia de "nod în gât" şi, nu în ultimul rând, un control de rutină.‟, a mai menționat dr. Shanazo.

  Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă

   

  Dacă hipotiroidismul este confirmat de medicul specialist, acesta va iniţia tratamentul de specialitate care va substitui deficitul hormonal tiroidian. Dozele de tratament variază în funcţie de vârstă, sex, greutate, precum şi cauza care determină hipotiroidia. Tratamentul este cronic, adică de lungă durată, este ieftin, nu are efecte secundare semnificative şi este bine tolerat de pacienţi. După începerea lui, pacientul este sfătuit să fac vizite periodice la medic, de regulă de două ori pe an: primăvara şi toamna. Respectarea evaluărilor periodice pentru pacient înseamnă un control optim al bolii.

  „În cazul în care hipotiroidismul nu se tratează deloc, vor apărea complicaţii care vor îngreuna din ce în ce mai mult viaţă de zi cu zi a bolnavului. Tinerii sunt un pic mai rezistenţi dar asta nu înseamnă că ei sunt scutiţi de complicaţii, pur şi simplu ele vor apărea mai târziu. Hipotiroidismul netratat afectează toate aparatele şi sistemele, cu precădere cel cardiovascular, cerebral, genito-urinar, etc.. Hipotiroidismul netratat poate duce chiar la comă, urmată de o rată crescută a mortalităţii, până la 50%. Aceste cifre se referă la pacienții care de regulă suferă de perioade foarte lungi (chiar ani) şi nu sunt trataţi, la care se suprapun şi alte boli, ori renunţă la tratament, un fenomen din ce în ce mai des întâlnit. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, dar din fericire, marea majoritate sunt foarte conştiincioşi.

  Dacă pacientul respectă indicaţiile terapeutice ale medicului curant, precum şi evaluările periodice, va avea o viaţă cât se poate de normală. Poate face orice activitate vrea, orice sport, chiar să lucreze şi peste program. Şi în cazul nou-născuţilor putem spune că se vor dezvolta normal psihoemoțional, ponderal, s.a.m.d.. Copiii vor atinge talia normală corespunzătoare vârstei lor, dezvoltarea va fi identică precum a unui copil care nu are hipotiroidie.‟, a încheiat medicul.

  Ovidius Clinical Hospital dispune de o tehnologie medicală avansată în depistarea, tratarea şi urmărirea pacienţilor care suferă de hipotiroidie. Pe lângă aceste aspecte, în cadrul unităţii, pacienţii asiguraţi se pot prezenta cu bilet de trimitere de la medicul de familie, beneficiind astfel de metode de diagnostic moderne, fără costuri suplimentare.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.