• 11.04.2015

  De Paşte, medicii de la Ovidius Clinical Hospital vă sfătuiesc să fiţi cumpătaţi

  Sărbătorile Pascale sunt pentru majoritatea românilor un prilej de petrecere şi voie bună. Membrii familiei se adună în jurul mesei atât din motive spirituale, cât şi culinare. Preparatele dedicate evenimentului sunt savuroase şi, după un post lung, cu toţii îşi doresc să se bucure din plin de toate aromele pe care primăvara le pune pe masă. Atenţie însă: zilele de sărbătoare vor fi însă cu adevărat perfecte doar dacă alegem să mâncăm cumpătat, ne sfătuiesc medicii de la Ovidius Clinical Hospital.

  Pentru a şti cel mai bine cum să ne pregătim masa de Paşte, am rugat-o pe dr. Monica Grasa, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Ovidius Clinical Hospital, să ne ajute cu câteva indicaţii. Specialistul ne-a explicat cum trebuie să abordăm ideal alimentele cheie din meniul tradiţional: „Preparatele asociate acestei sărbători, nu sunt periculoase şi nici aducătoare de kilograme în plus. Cantitatea în care sunt consumate le transformă în inamici. Carnea de miel, uşor degresată înaintea preparării, se poate asocia cu salată verde, ridichi, usturoi verde. Lămâia este un aliment ce se poate folosi din belşug, atât la prepararea cărnii, cât şi la asezonarea salatelor. Oul este un aliment complex şi sănătos. Nu face rău dacă îl mâncăm cu măsură, fără maioneză şi fără pâine. Alcoolul apreciat pentru plăcerea gustului, pentru a marca bucuria întâlnirii cu cei dragi, nu este deloc nociv. Consumat însă în exces şi asociat cu mese pline de grăsime, devine periculos. Şi, important de ţinut minte, dacă vom mânca o felie de pască sau cozonac, şi nu un kilogram, vom simţi cu siguranţă acelaşi gust”.

  Cu toate acestea, momentul decide de cele mai multe ori cât de controlaţi suntem. De aceea, l-am întrebat pe dr. Florin Muşat, medic specialist gastroenterologie şi endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică la Ovidius Clinical Hospital, cum reacţionează corpul nostru în cazul exceselor alimentare.

  „Orice segment al tubului digestiv va fi deranjat, indiferent de starea de sănătate a persoanei în cauză. Foarte puţine persoane se ridică de la masa de Paşte spunând «Aş mai mânca ceva!» şi drept consecinţă urmează un şir de acuze intestinale cu durata variabilă. Cel mai frecvent este vorba de o simplă indigestie, dar sunt cazuri care pot decompensa în mod serios unele patologii. Cu toţii ar trebui să fim ponderaţi la masa de sărbătoare, cu atât mai mult cei care vin după un post îndelungat, în care sistemul lor digestiv s-a dezobişnuit să «ronţăie» alimente grele. Aceştia vor avea cel mai mult de suferit dacă nu se abţin. Categoriile de pacienţi care trebuie să aibă o grijă suplimentară la alimentaţia de Paşte sunt reprezentate de cei care suferă de boli bilio-pancreatice, hepatice dar şi cei cu variate forme de boli intestinale, rezecţii gastrice sau intestinale. Pentru aceşti pacienţi, consecinţele pot varia de la acuze de tipul dispepsiei, al crampelor, maldigestiei, mergând în cazuri extreme până la tulburări neurologice, comă şi chiar moarte (în cazul pacienţilor suferind de hepatopatii avansate”, explică medicul.

  Sfaturile specialiştilor sunt măsuri pe care trebuie să le luăm în considerare, indiferent dacă suferim de vreo afecţiune sau nu. O dietă echilibrată face parte dintr-un stil de viaţă sănătos prin care putem să reuşim să stăm departe de medic cât mai mult timp. 

  Ovidius Clinical Hospital este o unitate medicală care are dotările şi aparatura de ultimă generaţie ce fac posibile tratamente şi intervenţii în condiţii optime, oferind pacientului toate premisele pentru vindecare.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.