• 28.03.2015

  De ce durerile de burtă trebuie să ne trimită urgent la medic

  Disconfortul fizic a devenit un factor prezent constant în vieţile noastre din cauza stresului şi ritmului alert în care ne desfăşurăm activităţile. De cele mai multe ori, durerile de burtă sunt tratate ca un fapt trecător, pus în seama unei mese luate în grabă sau consumului unor alimente mai puţin sănătoase. 

  Da, este adevărat că durerea de burtă reprezintă de cele mai multe ori o somatizare a pacienţilor stresaţi. Vorbim acum de un simptom frecvent întâlnit atunci când suntem puşi într-o situaţie dificilă sau ne aflăm în ambianţa nepotrivită. Ei bine, chiar dacă afirmaţiile de mai sus sunt valabile şi posibile, acest simptom poate fi şi o alarmă prin care organismul ne spune că suferim de o boală ce trebuie urgent identificată. Medicii ne avertizează în acest sens. „Cele mai frecvente afecţiuni asociate cu durerile abdominale sunt în general reprezentate de tot spectrul afecţiunilor dispeptice (gastrite, ulcer, boala de reflux), dar şi unele afecţiuni maligne (cancer gastric în stadii avansate). Durerea poate însă să apară chiar şi în cazul unui infarct miocardic acut sau infarct mezenteric, afecţiuni biliare, pancreatice, hepatice, renale şi ginecologice”, explică dr. Florin Muşat, medic specialist gastroenterologie şi endoscopie digestivă diagnostică şi terapeutică la Ovidius Clinical Hospital. 

  Cum recunoaştem situaţiile periculoase Având în vedere că durerile de burtă pot avea o însemnătate atât de variată, când oare trebuie să ne facem griji din cauza acestor dureri? Iată ce ne răspunde specialistul de la OCH: „Ne îngrijorăm atunci când apar prima dată sau, dacă sunt dureri cronice, atunci când îşi schimbă caracterul (când se permanentizează, se accentuează sau nu mai trec cu tratamentul convenţional). Un semnal de alarmă în plus vom trage dacă acestea vor fi însoţite de alte simptome precum greaţa sau vărsăturile”. 

  Doar cu ajutorul medicului puteţi afla care este cauza reală ce vă provoacă dureri. Acesta, în urma consultului şi a unei discuţii amănunţite se va orienta către o patologie anume. După acest pas, vor fi efectuate teste de laborator şi imagistice pentru a confirma sau infirma diagnosticul. 

  „Pentru a preîntâmpina situaţii complicate, e bine atunci când pacientul ştie că suferă de o anumită afecţiune să o trateze sub supravegherea medicului corect şi complet, nu doar până dispar acuzele. Printre bolile care au durerile abdominale ca simptom se numără şi afecţiuni grave, pentru care nu există şanse de remediere prin automedicaţie. Putem enumera aici cancerul de pancreas şi litiaza coledociană, tratabile corect prin ERCP, manevră care se practică la Ovidius Clinical Hospital”, a completat dr. Florin Muşat. 

  Investigaţii de ultimă oră ERCP sau „Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă” este o procedură endoscopică care ajută la tratarea afecţiunilor biliare şi ale pancreasului. Prin aceasta se extrag calculi care au ajuns în căile biliare, se pot dilata stenoze, obstrucţii ale căilor biliare, pancreatite acute sau cronice, icterul mecanic, infecţii ale căilor biliare. 

  Ovidius Clinical Hospital este o unitate medicală care are dotările şi aparatura de ultimă generaţie ce fac posibile tratamente şi intervenţii în condiţii optime, oferind pacientului toate premisele pentru vindecare.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.