• 24.01.2015

  Examinări preventive la Ovidius Clinical Hospital, în baza biletului de trimitere

  Oportunităţile pentru examinări preventive sunt foarte utile pentru toţi cei care îşi doresc să afle cum stau cu sănătatea, fără să cheltuiască resurse în acest sens. De aceea, la Ovidius Clinical Hospital se desfăşoară, în acest moment, doua campanii dedicate celor care îşi doresc să participe la screeninguri medicale, pentru cardiologie si gastroenterologie.

  În cadrul programului de screening cardiologic, desfăşurat în Ovidius Clinical Hospital în perioada 1 octombrie 2014 - 31 decembrie 2014, au fost investigaţi un număr de 211 pacienţi. Tuturor li s-au efectuat consultaţii de specialitate care cuprind anamneza amănunţită şi un examen clinic general, EKG, monitorizarea tensiunii arteriale, ecografie de cord, precum şi un set de investigaţii biochimice semnificative pentru bolile cardio-vasculare reprezentate de teste hepatice, teste renale, precum şi profilul lipidic (colesterol, LDL colesterol şi HDL colesterol, trigliceride).

  „În urma acestui studiu, s-au depistat pacienţi hipertensivi cu valori mult ascensionate ale tensiunii arteriale cărora li s-a administrat terapia de urgenţă şi li s-a explicat conduita terapeutică ulterioară, atât în ceea ce priveşte regimul igieno-dietetic pe care trebuie să îl urmeze, cât şi schema terapeutică pe termen lung. Din cei 211 pacienţi incluşi în studiu, 85% au fost pacienţi cu afectare multiplă, iar 43% au avut şi afectare de organe ţintă. 65 de pacienţi au fost nou diagnosticaţi cu HTA în diferite grade, iar 37 de pacienţi din totalul celor investigaţi au fost diagnosticaţi cu afectare valvulară. Boala coronariană ischemică a fost întâlnită la un număr de 110 pacienţi din totalul celor investigaţi, reprezentând un procent semnificativ mai mare de 50%, ceea ce a dus la ridicarea unor probleme în ceea ce priveşte modul de abordare a factorilor de risc cardiovasculari, în special al celor modificabili, cum ar fi: fumatul, obezitatea (care a fost de altfel stadializată la aceşti pacienţi prin calcularea Indicelui de masă corporală) şi dislipidemia”, a spus dr. Sirma Tomoş, medic specialist cardiologie - medicină internă la Ovidius Clinical Hospital.

  În privinţa cancerului de colon, testele screening ar trebui recomandate având în vedere vârsta, sexul, factorii de risc, dovezile şi recomandările studiilor pentru afecţiunea respectivă, beneficiile şi riscurile pe care le implică un anume tip de investigaţie.

  Societatea Americană pentru cancer recomandă ca atât femeile, cât şi bărbaţii peste 50 ani, să urmeze una din următoarele scheme:

  - Analiza scaunului prin: testul imuno-fecal anual sau determinarea ADN fecal la 3 ani;

  - Investigaţii imagistice: irigografia în dublu contrast sau colonoscopia virtuală (CT) la 5 ani;

  - Investigaţie endoscopică: sigmo-idoscopia la 5 ani sau colonoscopia la 10 ani. Acest ultim tip de investigaţie re-prezintă standardul în depistarea can-cerului colorectal, şi poate fi efectuat în compartimentul de gastroenterologie al Ovidius Clinical Hospital.

  „Aş face o menţiune privind valoarea markerilor tumorali: aceştia nu cresc doar în anumite tipuri de cancer, nefiind recomandaţi în diagnosticul precoce la pacienţi asimptomatici, dar sunt utili în urmărirea răspunsului la tratament după intervenţia chirurgi-cală. Spre exemplu, antigenul carcino-embrionar (CEA) creşte şi în hepatită, în bolile inflamatorii, nu numai în cancerul colorectal. Valoare lui este direct proporţională cu dimensiunile tumorii (adică în tumori mici - stadiul incipient este normal); nu creşte nici în formele de carcinom nediferenţiat”, a adăugat dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie - medicină internă la Ovidius Clinical Hospital.

  Programele pentru screening cardiologic si gastroenterologic continuă şi în perioada următoare la Ovidius Clinical Hospital. Astfel, toţi cei interesaţi se pot programa la numerele de telefon 0241.480.400 şi 0241.480.401. Examinările medicale se execută în baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi a dovezii de asigurat.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.