• 23.07.2018

  Screening gratuit, la Ovidius Clinical Hospital, pentru depistarea afecțiunilor gastrice, hepato-bilio-pancreatice și colorectale

  Cazurile de pacienți români cu ciroză hepatică sau sau tumori gastrice pancreatice sau de intestin gros, chiar și cu metastaze hepatice, nedepistate la timp, au crescut foarte mult în ultimii ani. Aceste afecțiuni grave pot fi asimptomatice o lungă perioadă de timp, momentul în care ele devin manifeste fiind în multe cazuri unul tardiv.


  Pentru a preîntâmpina aceste situații, Ovidius Clinical Hospital a inițiat un program gratuit de prevenție a afecțiunilor gastrice, hepatice, bilio-pancreatice și colorectale, adresat, în special, pacienților care au în istoricul familial afecțiuni gastrointestinale.  Programul este coordonat de Dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterolog în cadrul spitalului.

  Începând de luni, 23 iulie 2018, pacienții se pot programa la recepția Ovidius Clinical Hospital sau la numărul de telefon 0241.480.400.  

  Înscrierea în programul gratuit pentru depistarea afecțiunilor gastrointestinale se realizează în baza cardului de sănătate, a cărții de identitate și a unui bilet de trimitere către gastroenterologie (pentru mai multe detalii pacienții sunt rugați să sune la 0241.480.400). Vizita la spital va însemna pentru fiecare pacient un consult de specialitate – gastroenterolog, o ecografie abdominală și pelvină și un set de analize de sânge (HLG, TGO, TGP, Colesterol total, trigliceride, glicemie, creatinină, bilirubinemie)

  În cazul în care, în urma acestui screening se ridică suspiciunea prezenței vreunei afecțiuni, în cadrul spitalului pacienții au posibilitatea de a aprofunda investigațiile, atât imagistice (CT, RMN) cât și endoscopice ( astrovideoscopie, colonovideoscopie) sau de sânge, OCH dispunând de cele mai moderne și performante echipamente medicale din zona.

  „Screening-ul se adresează tuturor pacienților care prezintă o suspiciune de afecțiuni gastrointestinale sau care, fără a avea nici un simptom doresc să își evalueze starea de sănătate pentru a se asigura că nu prezintă, pe termen scurt, nici un risc de dezvoltare a vreunei afecțiuni gastrice, hepato-bilio-pancreatice sau colorectale”, a spus despre program Dr. Caraivan.

  Este foarte importantă participarea la acest screening tocmai din lipsa simptomelor. Afecțiuni incipiente pot fi prezente fără niciun fel de semne și, de cele mai multe ori, instituirea unui tratament dupa apariția simptomelor face ca rezultatul acestuia să nu fie cel așteptat.

  „Factorii declanșatori ai cirozei hepatice pot fi multipli, dintre aceștia putem aminti steatoza hepatică sau diferite forme de hepatite. Sunt foarte mulți purtători asimptomatici ai virușilor  hepatitici iar simptomele pot apărea foarte târziu în momentul în care boala se află deja în stadiu avansat. Întrucât nu există tratament care să vindece ciroza hepatică, aceasta fiind o afecțiune ireversibilă, este recomandat să se facă tot posibilul pentru a putea fi prevenită. Primul pas constă în diagnosticarea timpurie a afecțiunilor hepatice și tratarea acestora. În stadiul avansat al cirozei, atunci când ficatul nu își mai poate îndeplinii funcțiile, singura variantă de tratament este transplantul de ficat, o intervenție de mare amploare, costisitoare și de multe ori irealizabilă datorită lipsei donatorilor”,a subliniat Dr. Caraivan.

  O altă afecțiune care poate fi depistată prin acest program de screening este ficatul gras sau steatoză hepatică. Dr. Raluca Caraivan ne-a explicat care este pericolul acestei boli:

  „Ficatul gras este destul de dificil de depistat, deoarece nu prezintă simptome care să îl determine pe pacient să se prezinte la medic. Însă odată ajuns în cabinetul specialistului poate primi un diagnostic în urma unor teste și analize. Netratat corespunzător, ficatul gras evoluează în timp și poate provoca complicații grave, care pot pune viața pacientului în pericol.”

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar unde pacientul poate găsi soluții indiferent de situația în care se află: de la analize de sânge, până la investigații de tip computer tomograf sau RMN.

  Screening-ul gratuit pentru depistarea afecțiunilor gastrointestinale se va desfășura până la finalul anului 2018 si face parte dintr-un program mult mai amplu de prevenție al diferitelor afecțiuni, inițiat și dezvoltat de OCH”.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.