• 17.10.2017

  Testul Halosperm poate fi efectuat la Ovidius Clinical Hospital

  Infertilitatea poate fi un motiv de mare tulburare în viața unui cuplu. După încercări repetate fără succes de a avea un copil, oricine începe să își pună întrebări dacă există probleme de sănătate și este bine ca partenerii de cuplu să meargă la medic pentru a afla în mod corect ce este de făcut.

  Pentru partenerul de sex masculin, spermograma este primul test ce trebuie făcut. Dar uneori acesta nu este suficient sau concludent și este nevoie de investigații suplimentare. Despre următorul pas în testare am vorbit cu biologul Cristina Brînduşa Lalu, specialist în embriologie la Ovidius Clinical Hospital.

  “Metoda Halosperm este practicată de laboratoarele de andrologie pentru determinarea gradului de fragmentare al AND-ului spermatozoizilor. Printr-un proces de denaturare controlată, sunt eliminate din celulă proteinele care ajută la împachetarea specifică a materialului genetic masculin. Lanţurile de AND care nu au fragmentări se vor desfăşura şi vor formă un halou vizibil microscopic la nivelul corpului celular. Rezultatul testului poate aduce informaţii suplimentare celor obţinute prin efectuarea spermogramei. Acest lucru este valabil şi pentru bărbaţii pentru care parametrii spermogramei se găsesc în limite acceptate de standardele în vigoare.”

  Clinicianul sau specialistul în infertilitate şi reproducere umană asistată poate solicita efectuarea acestei determinări în principal când:

  - infertilitatea cuplului are o cauza necunoscută;

  - s-au înregistrat eşecuri repetate la tratamentul cu tehnici de reproducere umană asistată, fără o cauza aparentă;

  - există avorturi repetate;

  - s-a practicat chimioterapia şi/sau radioterapia;

  - s-a diagnosticat un varicocel de grad 2-3;

  - vârstă partenerului de sex masculin depăşeşte 45 de ani.

   

  „Limita de 30 % a procentului de fragmentare al AND spermatic poate fi depăşită în cazul bărbaţilor infertili, iar şansele de concepere pe cale naturală sau prin procedee de reproducere umană asistată pot scădea. De aceea, testul HALOSPERM poate reprezenta o modalitate de eficientizare a resurselor atunci când un cuplu îşi doreşte obţinerea unei sarcini”, a specificat specialistul OCH.

  Testul Halosperm se regăseşte în lista serviciilor Departamentului de Andrologie de la Ovidius Clinical Hospital.

  Programările se pot face zilnic, între orele 8.00 și 20.00 la numărul de telefon 0241 480 400.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.