• 08.08.2017

  De ce trebuie să depistăm și să tratăm polipii colonici cât mai repede

  Problemele de sănătate sunt o dificultate pentru oricine, de aceea este mai bine să tratezi afecțiunea, oricât de neplăcută ar fi situația. Atitudinea indiferentă sau speranța că trece de la sine sunt abordări care pot fi fatale.

  Polipii colonici pot duce la alte afecțiuni, și mai grave, de aceea, oricât de mult ne ferim de endoscopii, aceste manevre au rolul de diagonstica și trata astfel de probleme cât mai simplu și ușor cu putință.

  Manevra medicală de vizualizare a tubului digestiv, prin interiorul lui, se numește endoscopie digestivă. Când aceasta se face în porțiunea inițială a tubului digestiv și vizualizează esofagul, stomacul și duodenul se numește endoscopie digestivă SUPERIOARĂ, sau eso-gastro-duodeno-videoscopie. Când manevra se face pt a vizualiza porțiunea terminală a tubului digestiv (colon și rect), se numește endoscopie digestivă INFERIOARĂ, sau recto-colono-videoscopie, sau popular, colonoscopie. La ambele apare noțiunea de "video" deoarece imaginea este obținută cu ajutorul unei camere de luat vederi și proiectată pe un monitor. Deci, endoscopia pot fi superioară sau inferioară, cea superioară numindu-se popular gastroscopie, iar cea inferioară colonoscopie.

  Ca să înțelegem ce este această afecțiune și cum este cel mai bine să o privim și tratăm, am vorbit cu Dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie – medicină internă la Ovidius Clinical Hospital Constanța.

  „Polipii sunt leziuni bine conturate ce se dezvoltă spre interiorul cavităţilor prin proliferarea anormală a mucoasei segmentului de tub digestiv respectiv. Putem vorbi, astfel, de polipi esofagieni, gastrici, duodenali, colonici sau rectali. Denumirea derivă din limba greacă unde poli înseamnă mulţi, iar podos picior. Polipii pot fi unici sau multipli în cadrul unor sindroame de polipoză gastrointestinală, pot fi pediculaţi, adică cu un picior asemănător unei ciuperci, mai lung sau mai scurt, sau sesili, adică fără picior, aşezaţi pe o bază mare“, explică dr. Anghel.

  Factorii genetici și cei de mediu pot determina apariția acestei afecțiuni. Se pare că sunt 60.000 de erori genetice în ADN-ul unei singure celule, într-o singură zi, modificări controlate așa cum trebuie de un sistem imun competent. Polipii ar putea fi consideraţi un fenomen al îmbătrânirii, deci fiecare dintre noi ar putea dezvoltă măcar unul în decursul vieţii.

  „Grăsimile, dulciurile și alcoolul în exces pot duce la apariția polipilor colonici. Se pare că şi deficitul de calciu, vitamina D și vitamina F are importanță în apariţia polipilor. De asemenea, se consideră că anumite obiceiuri alimentare precum o dietă bogată în grăsimi, dulciuri rafinate şi săracă în fibre vegetale, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool pot contribui la apariţia polipilor colonici.

  S-au semnalat asocieri clinice ale polipilor colonici, unele certe, precum ureterosigmoidostomia, acromegalia sau starea de purtător de streptococus bovis. Alte asocieri cum sunt hipercolesterolemia şi ateroscleroza, colecistectomia sau cancerul mamar sunt presupuse fără a avea certitudinea implicării lor“, a menționat medicul ce își desfășoară activitatea la Ovidius Clinical Hospital.

  Depistarea polipilor colonici este importantă din mai multe motive:

  - cancerul colorectal este pe locul doi ca frecvenţă după alte tipuri ale acestei boli (cancer mamar la femei şi pulmonar la bărbaţi);

  - Asociaţia Americană pentru Cancer prognozează pentru populaţia născută după 1990 dublarea riscului de cancer colonic şi creşterea de patru ori pentru localizarea rectală;

  - este demonstrată ca mecanism major secvenţa adenom/carcinom (adică transformarea unui polip cu o anumită structura în cancer într-o perioada de timp);

  - rezecția sistematică a polipilor colonici a redus incidenţa cancerului colorectal cu aproape 90%, majoritatea pacienților fiind de acord cu îndepărtarea lor în momentul depistării la colonoscopie.

   

  Tratamentul polipilor colonici la Ovidius Clinical Hospital

  „Polipectomia endoscopică este metoda optimă de tratament a polipilor rectocolonici fiind eficientă şi sigură, aici la noi la spital. Tehnica polipectomiei variază după mărimea, aspectul şi localizarea formaţiunii polipoide respective. Rata complicaţiilor este mică, acestea fiind în principal perforația sau hemoragia.

  În cazul leziunilor considerate mici (sub 5 mm), există controverse în sensul că acestea pot fi rezecate sau lăsate pe loc, dar supravegheate regulat. În cazuri selecţionate se pot folosi laserul cu Neodinium YAG sau coagularea în plasmă de argon. Dacă există suspiciunea de malignizare cu extindere locală sau condiţiile anatomice nu permit polipectomia în siguranţă, se recomandă intervenţia chirurgicală“, a precizat Dr. Marian Anghel.

  Cele mai multe cazuri de polipi rectocolonici nu au simptomatologie, majoritatea fiind depistaţi întâmplător la o colonoscopie de rutină. Atât diagnosticarea, cât și tratamentul polipilor colonici, sunt manevre frecvente la OCH, pentru care există tehnica și aparatura necesară, la nivel european. Este necesară urmărirea endoscopică periodică a polipilor colonici, la intervale variabile, în funcţie de caracterul histologic şi de numărul lor, proceduri medicale ce se pot realiza în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

   

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.