• 30.07.2017

  Endoscopia digestivă intervențională, o alternativă reală a chirurgiei clasice

  Ai calculi biliari? Nu are rost să te sperii, medicina a evoluat atât de mult, încât multe afecțiuni sunt tratate prin proceduri simple cu perioade de recuperare scurte.

  Endoscopia intervenţională reprezintă un cumul de tehnici endoscopice ce fac trecerea de la sfera diagnostică la sfera terapeutică. Dr. Florin Mușat, medic specialist gastroenterologie și endoscopie digestivă diagnostică și terapeutică la Ovidius Clinical Hospital, ne-a povestit totul despre tehnici de tratament de acest tip pe care le folosește la spitalul privat constănțean, cât durează aceste intervenții și care sunt riscurile lor.

  „Începem cu ceea ce noi numim colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP), folosită pentru extragerea de calculi din canalele biliare. Aceasta este o procedură destinată înlocuirii unei intervenţii chirurgicale laborioase. Practic, cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele şi, cu ajutorul unor dispozitive, se extrag calculii (pietrele) migrate din colecist în calea biliară principala. Procedeul nu se poate aplica calculilor din veziculă biliară a căror soluţie este numai chirurgicală- laparoscopică sau chirurgie deschisă“, ne-a spus dr. Mușat.

  Procedura durează 60 minute cu timp activ de 5-30 de minute. Complicaţii pot apărea, cum ar fi  sângerarea papilară, angiocolită, pancreatită, perforația digestivă, dar toate acestea cu șanse de sub 10%. În 5-10% din cazuri calculii nu pot fi extraşi din coledoc – de obicei în caz de împietruire sau atunci când aceştia sunt mult mai mari decât orificiul coledocului distal. Dacă pacientul are colecistul pe loc, trebuie ştiut că procedura ERCP se poate complica tardiv cu o colecistită – fapt ce poate conduce la o operaţie ablativă – colecistectomia. Literatura medicală descrie posibilitatea evoluţiei letale după procedură în cazuri foarte grave, mortalitatea fiind la aprox. 0,4%

  „Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă (ERCP ) mai este folosită și pentru montarea de stenturi în canalele biliare. Și în acest caz, această procedură înlocuiește intervenția chirurgicală clasică. Cu endoscopul ajuns la nivelul locului de vărsare al bilei în intestin, se intră în căile biliare, se secționează electric sfincterele şi cu ajutorul unor dispozitive se montează stenturi (drene) în calea biliară principală şi canalele hepatice. Procedeul este destinat dezobstrucţiei biliare temporare în cazul patologiilor neoplazice bilio-pancreatice sau a patologiilor benigne (stenoze inflamatorii)“, a explicat specialistul OCH.

  Procedura durează 60 minute cu timp activ 5-30 de minute.

  Am discutat, de asemenea, și despre montarea stenturilor esofagiene expandabile.

  „Montarea stenturilor esofagiene este destinată paliaţiei disfagiei în cancerele esofagiene sau mediastinale care determină imposibilitatea alimentării pe cale naturală. Ea se adresează în special cancerului esofagian inoperabil prin metode clasice. În afară de malignităţi obstructive, stentarea esofagiană este eficientă atât în închiderea fistulelor eso-bronsice (eso-traheale), dar şi a stenozelor benigne“, a spus medicul.

  Procedura durează 20 minute, cu timp activ 5-10 de minute.

  Dr. Mușat ne-a povestit și despre dilataţia endoscopică a acalaziei/ achalaziei.

  „Acalazia cardiei este o boală motorie a esofagului, în care sfincterul inferior (valva musculară între esofag şi stomac) este contractat continuu şi nu permite trecerea alimentelor şi a lichidelor din esofag în stomac. Ca urmare, pacientul devine subnutrit, are senzaţie de oprire a mâncării în gât, disfagie, și poate face pneumonii de aspiraţie. Acalazia poate apare şi la tineri şi la vârstnici.

  Tratamentul acalaziei poate fi medicamentos, prin dilataţia pneumatică cu balon sau chirurgia laparoscopică.

  Procedura durează 30 minute cu timp activ 10 minute.

  Dilataţia endoscopică cu balon (pneumatică) are ca scop ameliorarea dificultăţilor de înghiţire generate de acalazie. În esenţă, procedura constă din introducerea unui balon special care se umflă cu presiune de 2 atm până la diametre de 2,5 -3 – 3,5 cm şi dilată sfincterele musculare afectate. Dilatarea pneumatică este o procedură simplă şi relativ sigură, este o alternativă bună la chirurgia laparoscopică, cu mai mici indicaţii la tineri şi aplicabilă mai ales la vârstnici“.

  Montarea/ extragerea balonului intragastric se face prin același tip de tehnică.

  „Montarea baloanelor intragastrice au că scop facilitarea tratamentului obezităţii. Cu ajutorul unui endoscop se montează în stomac balonul care mai apoi se umflă cu cca 500-600 ml lichid salin sau aer. După 6 luni de zile balonul se extrage tot printr-o procedura endoscopică“, a subliniat medicul de la OCH.

  Durata procedurii variază şi poate necesită spitalizare 24 ore.

  De asemenea, la Ovidius Clinical Hospital Constanța se execută și polipectomii prin tehnici deosebite (mucosectomie/ disecţie de submucoasă) – tehnici dificile dar care scapă pacientul de intervenția chirurgicală clasică. Toate aceste proceduri se desfăşoară sub sedare profundă, astfel încât confortul pacientului este maxim, iar postprocedural perioada de revenire la normal este scurtă, de până la 30 minute.

   

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.