close

Hemoroizii – o afecțiune supărătoare dar foarte ușor de tratat la OCH

2017-06-18

Primul instinct al unei persoane atunci când crede că are hemoroizi e să meargă la farmacie și să-și ia un tratament rapid care să îi ușureze disconfortul. Dar cum remedii sunt multe, indicat ar fi să cumpărați exact ce este nevoie în situația particulară în care vă aflați. Cel mai bine este să vă consulte un medic, pentru a nu consuma bani pe medicamente nefolositoare, și pentru a face din start ce trebuie pentru o vindecare rapidă.

Dar ce sunt hemoroizii și când știm că avem această afecțiune?

Hemoroizii sunt dilatații varicoase ale venelor ano-rectale, iar principalul simptom al apariției acestora este sângerarea. Însă putem ști clar că avem această afecțiune doar după un consult proctologic. Primele semne care ar trebui să vă trimită la medic sunt: sângerarea și înroșirea scaunelor, durerea (de la o tensiune simplă, dureroasă, la disconfort, și până la durere intensă, pulsatilă), pruritul anal (mâncărime permanentă în zonă cu senzație de fund umed), tumefacție (umflare) în zona anală, scurgeri sero-mucoase care pătează lenjeria intimă.

Care sunt soluțiile pentru pacienți?

Primul pas este să ne prezentăm la medic, și nu la farmacie, iar motivul este simplu: alte afecțiuni, mult mai grave, se pot manifesta la început exact ca hemoroizii. Medicul de familie sau farmacisul poate prescrie un tratament suficient doar pentru ameliorarea simpotomelor, până când medicul proctolog vă consultă.

Dr. Andrei Cristian Ionescu, medic primar chirurgie–proctologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital explică ce înseamnă un tratament corect al hemoroizilor:

 „Tratamentul hemoroizilor este prescris în funcție de stadiul bolii, de complicații, precum și de activitatea desfășurată de pacient. În stadiul inițial (stadiul I), optăm întâi pentru înlăturarea factorilor declanșatori:

  • tulburările de tranzit (constipația și diareaa);
  • obiceiurile alimentare nesănătoase (alimente iritante, condimente, alcool);
  • sedentarismul, dar și statul pe scaun pentru o perioadă îndelungată

Pe lângă aceste măsuri, vom toaleta locul cu apă și săpun după fiecare scaun după care vom aplica creme topice hemoroidale și vom folosi medicamente cu efect vasculotrop. Toate acestea, precum și controalele medicale la proctolog o dată la 3 luni, sunt măsurile indicate pentru stadiul I“.

Din nefericire, boala poate fi mai gravă de atât și atunci există și probabilitatea unei intervenții medicale mai profunde.

Dr. Andrei Cristian Ionescu detaliază ce se poate întâmpla mai departe, pentru a-i informa pe pacienți: „Stadiul II se pretează la tratamentul ambulatoriu instrumental. Se pot folosi o sumedenie de tehnici pentru a face să dispară dilatațiile varicoase: electrocoagularea sau coagularea cu laser, fotocoagularea cu raze infraroșii, ligaturi elastice (hemoroizii sunt aspirați într-un tub și apoi strangulați la bază, urmând a fi eliminați în 3-4 zile, iar locul cicatrizat în 10-14 zile) sau trombectomie (în cazul trombozei hemoroidale).“

Chiar dacă acum există tipuri de tratament nedureros al hemoroizilor, există însă situații în care bisturiul poate rămâne singura cale de tratament. Din fericire, aceste situații nu sunt atât de frecvente, mai ales dacă pacientul a avut grijă să meargă la medic încă de la primele semne ale afecțiunii.  

„Tratamentul clasic cu bisturiul se practică în prezent doar în anumite cazuri medicale, care nu pot beneficia de metodele noi, situații în care vindecarea este mai anevoioasă iar simptomatologia dureroasă persistă mai mult timp. Dar și aici putem vorbi de metode noi, pe care le folosim și noi la OCH, în care vindecarea se produce fără bisturiu. Aceste metode sunt pentru rezolvarea Hemoroizilor de Stadiul III (hemoroizi exteriorizați dar care se reduc prin împingere digitală TAXIS), precum și a celor de Stadiul IV cu prolaps hemoroidal permanent (ce nu se mai reduc prin TAXIS). Pentru tratamentul acestor hemoroizi folosim tehnici speciale care se efectuează la un interval de 1-2 zile, sub anestezie. Așa este corect, fără niciun risc pentru pacient, iar recidiva hemoroizilor apare extrem de rar doar când factorii declanșatori nu au fost înlăturați deloc. Până acum, la OCH, am folosit tehnica HAL-RAR, în care se practică ligatura arterelor hemoridale efectuată sub ghidaj DOPPLER, tehnică care reduce aportul sanguin în venele hemoroidale. Mai utilizăm cu mult succes și tehinca LONGO în care se practică excizia unei benzi circulare de mucoasă rectală ieșită în afara anusului și conține noduli hemoroidali, împreună cu sutura concomitentă a marginilor mucoasei secționate printr-un dispozitiv mecanic automat. Manevrele se efectuează tranșând, fără tăieturi. După 24 de ore, bolnavul se externează, fără pansamente, nu are dureri, iar recuperarea este rapidă, fapt ce l-am constatat la controalele ulterioare“, menționează Dr. Andrei Cristian Ionescu despre intervențiile chirurgicale de proctologie.

După astfel de intervenții moderne de tratament, pacienții au putut să revină la programul lor de zi cu zi după doar 7 zile de la intervenție. Nu permiteți problemelor hemoroidale să vă afecteze viața deoarece soluția este la îndemână în cadrul OCH.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile proctologice.