• 10.05.2017

  Chirurgia obezității și tratamente pentru recuperarea pacienților - intervenția de micșorare a stomacului -

  "Obezitatea nu este doar o boală în sine, ci și premergătoare altor boli”   -   HIPOCRATE

  Chirurgia bariatrică, denumită popular și ‘chirurgia obezității’, vine în sprijinul pacienților ce suferă de obezitate, oferind o soluție chirurgicală pentru această afecțiune, în scopul reducerii greutății corporale.

  Obezitatea este o afecțiune care rezultă din acumularea excesivă de grăsime. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care determină indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI, denumit în limba română Indice de Masă Corporală - IMC. Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:

  Normal: 18,5-24,9 kg/m²

  Supraponderal: 25-29,9 kg/m²

  Obezitate moderată (grad I): 30-34,9 kg/m²

  Obezitate severă (grad II): 35-39,9 kg/m²

  Obezitate morbidă (grad III): 40-50 kg/m²

  Superobezitate ≥ 50 kg/m²

  Click aici pentru a vă calcula BMI sau Indicele de Masă Corporală - IMC.

   

  Excesul de greutate atrage după sine peste 30 de boli asociate.

  Dintre acestea, putem enumera:

  • diabetul zaharat tip 2
  • hipertensiunea arterială
  • afecțiuni vasculare coronariane și periferice
  • apneea în somn, sindromul Pickwick
  • suferințe articulare
  • hernii abdominale
  • boala de reflux gastroesofagian
  • diferite tipuri de cancer (sân, uter, colon, pancreas)

   

  Pacienții obezi încep mai multe diete pentru slăbire, în general de înfometare, fără a reuși să piardă mai mult de 5-7% din excesul de greutate. Nu reușesc să facă sport deoarece obosesc foarte repede. Acest lucru îi descurajează, cu atât mai mult cu cât scăderea ponderală pe durata dietei începe să nu mai fie atât de evidentă. Frustrările acumulate îi fac să renunțe la dietă și organismul înfometat asimilează toate alimentele ingerate, iar greutatea devine mai mare decât cea de la începutul dietei.

  În cadrul chirurgiei bariatrice, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate. Dintre acestea cea mai folosită în ultima perioadă este gastrectomia longitudinală (gastric sleeve sau operația de micșorare a stomacului).

  Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve) este o intervenție chirurgicală care induce scăderea ponderală prin două mecanisme: restrictiv (îndepărtează o mare parte din stomac lăsând un rezervor de 80-120 ml) și hormonal (prin extirparea fundului gastric se reduce semnificativ secreția hormonului foamei, grelina).

  „Operația ”de micșorare a stomacului” se realizează miniminvaziv. Tehnica aduce beneficiile chirurgiei laparoscopice: 4- 5 incizii mici (de până la 1 cm) durere redusă, externare în primele 48 ore de la intervenție. Avantajul său constă în confortul oferit pacientului care după operație prezintă senzația de sațietate rapid prin umplerea unui stomac de doar 100 ml, reducerea senzației de foame prin suprimarea secreției de grelină. Pierderea excesului ponderal poate ajunge până la 100%. Tehnica are rezultate comparabile cu alte tehnici malabsorbtive în ceea ce privește vindecarea diabetului zaharat tip 2, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei și a apneei în timpul somnului” explică Dr. Serac Gabriel, medic chirurg specialist  în chirurgie bariatrică.

   

  Pierderea în greutate se realizează în urma regimului alimentar recomandat. Inițial în primele 2-3 săptămâni este format doar din lichide, apoi din alimente semisolide iar la 5-6 săptămâni se revine la alimentația normală dar cu cantități mult reduse, adaptate volumului stomacului.

  Scăderea ponderală este evidentă încă din prima săptămână, fiind în medie de 10 kilograme/lună. Rezultatul este cu atât mai bun cu cât regimul alimentar este susținut și de activitate fizică, pacienții operați putând ajunge rapid la o greutate ideală și la o viață normală.

   

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple.

  Pentru informații și programări, vă rugăm sunați la telefon: 0241 480400

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.