Secția de chirurgie generală a Ovidius Clinical Hospital aniversează în 2024 10 ani de existență, fiind serviciu medical cu linie de urgență încă de la deschiderea spitalului, în 2014.
Echipa de chirurgi OCH este alcătuită din profesioniști cu vastă experiență, iar pacienții care apelează la acest serviciu beneficiază de competența întregului personal medical și de condițiile generale de spitalizare, respectiv siguranță și confort.
Spitalul Ovidius Clinical Hospital este deschis 24/7 și asigură asistență medicală non-stop în multiple linii de gardă
În fiecare zi, 24/7, chirurgii OCH oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern, eficace.
Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală, descrie un caz interesant aflat în grija echipei multidisciplinare Ovidius Clinical Hospital de trei ani.
„Pacient de sex masculin, 55 de ani, este operat în urmă cu trei ani de o tumoră de unghi hepatic al colonului, după ce se prezintă la camera de gardă cu sindrom anemic și sindrom subocluziv. Se efectuează o colonoscopie și se intervine chirurgical. Se descoperă o tumoră de unghi hepatic al colonului T4 (cu depășirea seroasei).
Se efectuează o hemicolectomie dreaptă lărgită cu anastomoză (comunicație artificială între două segmente de tub digestiv) între intestinul subțire și colonul transvers, dar cu țesut restant, pe fața inferioară a ficatului și partea superioară a rinichiului care la momentul respectiv nu s-a putut exciza. Pacientul a prezentat o evoluție favorabilă postoperator, iar ulterior a fost preluat de serviciul de oncologie, urmând chimioterapie (pentru 6 luni de zile).
După această perioadă, pacientul acuză iarăși dureri de hipocondru drept, prezintă iarăși sindrom subocluziv, se efectuează CT și se descoperă o colecție care părea purulentă, pe fața inferioară a ficatului, în zona tumorii restante. Singura opțiune a fost de intervenție chirugicală, din nou. Se descoperă într-adevăr o colecție, dar și o recidivă tumorală, cu invazie de ansă jejunală. Echipa chirurgicală a efectuat rezecție de intestin subțire, cu anastomoză gastrojejunală mecanică lato-laterală, s-a excizat recidiva plus țesutul restant, cu rezecție hepatică atipică, reușindu-se desprinderea de polul superior al rinichiului, fără să fie nevoie să se taie din acest organ, evoluția pacientului postoperator fiind foarte bună. Se reia chimioterapia. La trei ani de la prima intervenție, apare, din nou, durere de hipocondru drept și o colecție hepatică de 7/3 cm; CT-ul nu confirmă o recidivă tumorală.
Se efectuează o endoscopie digestivă superioară, iar la nivelul duodenului se constată o fistulă - probabil, abces subhepatic ce a fistulizat în duoden. Pacientul pierduse din greutate, nu avea poftă de mâncare, prezenta iarăși sindrom subocluziv. Se ia hotărârea de a se interveni chirurgical, din nou. Pe lângă colecție, în sala de operație se descoperă totuși o nouă recidivă, un țesut care invada duodenul și ansa de jejun, la 1 metru de unghiul hepatic al colonului; se practică altă rezecție de intestin subțire cu anastomoză mecanică, și, pentru că fistula duodenală avea un diametru de 3 cm și era dură, nu se mai putea reface anastomoza cu duodenul, așa că s-a făcut o bulbanterectomie, cu rezecția țesutului tumoral, cu gastrojejunul anastomoză terminolaterală, deci un alt circuit, iar duodenul a fost prevăzut cu un tub pentru a evacua bila, orificiul papilar fiind la 2-3 mm de secțiunea chirurgicală.
A fost o intervenție foarte dificilă, de aproximativ 5 ore, iar pacientul a evoluat pozitiv, și-a reluat alimentația, apoi a plecat acasă. Echipa noastră medicală speră ca de data aceasta tumora să nu mai recidiveze, mai ales că factorii tumorali (cu valori foarte ridicate la internare) sunt în scădere. Sigur că pacientul trebuie urmărit în continuare oncologic; el și-a făcut între timp și profilul genetic, pe linie maternă are multe rude care au decedat de cancer. Însă, în ciuda moștenirii geneticii și a tumorii care a depășit seroasa, aici, la OCH, am reușit să ajutăm pacientul și să îi oferim, până acum, șansa de a trece peste fiecare hop”.
#AducemPerformanțaAcasă
Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.