close

17 mai: Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale

2024-05-17

Hipertensiunea arterială este o afecțiune comună și apare atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare – 140/90 mmHg sau mai mult. Dacă nu este tratată, hipertensiunea arterială duce la probleme grave de sănătate, precum accident vascular cerebral, atac de cord, afectare oculară ori boli de rinichi.

Din păcate, multe persoane care suferă de hipertensiune arterială nu sunt conștiente că au această afecțiune, deoarece pot să nu prezinte vreun simptom și află diagnosticul abia după ce au dezvoltat una din complicațiile grave ale acestei probleme medicale. Singurul mod de a ști că ai probleme este să îți verifici periodic tensiunea arterială.

An de an, comunitatea medicală internațională și alte societăți și organizații care militează pentru sănătate marchează pe 17 mai Ziua Mondială Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Scopul principal al zilei este de a educa publicul și de a crește gradul de conștientizare a hipertensiunii arteriale, iar tema anului 2024, aleasă de Liga Mondială a Hipertensiunii (WHL), este „Măsoară-ți tensiunea arterială cu precizie, controleaz-o, trăiește mai mult!”.

Servicii de Cardiologie la OCH


Date îngrijorătoare pentru persoanele cu hipertensiune arterială

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul adulților cu hipertensiune arterială (HTA), la nivel global, a crescut de la 594 de milioane în 1975 la 1,13 miliarde în 2015, în principal în țările cu venituri mici și medii. Această creștere se datorează mai ales unei creșteri a factorilor de risc pentru hipertensiune în rândul acestor populații, respectiv diete nesănătoase (consum excesiv de sare și de grăsimi saturate și consum redus de fructe și legume), lipsa activității fizice regulate, consum de alcool și tutun, supraponderalitate / obezitate, dar și istoric familial de HTA, vârsta de peste 65 de ani, comorbidități (diabet, boală renală).

HTA este una dintre cauzele majore de deces prematur, la nivel mondial. Datele statistice spun că aproximativ 46% dintre adulții cu hipertensiune arterială nu sunt conștienți că suferă de această afecțiune și mai puțin de jumătate dintre ei (42%) sunt diagnosticați și tratați. Circa 1 din 5 adulți (21%) cu HTA au tensiunea sub control. România, conform datelor Societății Române de Hipertensiune, se aliniază la situația globală: 45% dintre adulți au HTA (circa 7,4 milioane de persoane) și doar 30% dintre ei sunt tratați.

Conform Societății Române de Cardiologie, doar o treime dintre românii cu HTA care se află sub medicație controlează la nivelul „țintelor” recomandate de către ghidurile de practică medicală valorile tensiunii arteriale, iar factorii agravanți ai afecțiunii, precum dislipidemiile, obezitatea și diabetul zaharat, sunt, de asemenea, necontrolați.

Medicină internă


Măsoară-ți tensiunea arterială cu precizie, controleaz-o, trăiește mai mult!

Tensiunea arterială este exprimată prin două numere. Primul număr, cel sistolic, reprezintă presiunea din vasele de sânge când inima se contractă (bate); al doilea număr, cel diastolic, arată presiunea din vase atunci când inima se odihnește, între bătăile sale. Hipertensiunea arterială este diagnosticată dacă, atunci când este măsurată în două zile diferite, valorile tensiunii arteriale sistolice pe ambele zile sunt mai mari sau egale cu 140 mmHg și/sau valorile tensiunii arteriale diastolice pe ambele zile sunt mai mari sau egale cu 90 mmHg”, spune dr. Valentin Leica, medic specialist cardiologie și medicină internă, supraspecializat în cardiologie intervențională, coordonatorul Secție de Cardiologie OCH.

Verificarea periodică a tensiunii arteriale este cea mai bună modalitate de diagnostic în cazul hipertensiunii arteriale. Dacă hipertensiunea nu este diagnosticată la timp și tratată corect, poate cauza alte probleme de sănătate, precum boala cardiacă, accidentul vascular cerebral sau boala renală. Verificarea tensiunii arteriale este rapidă și nedureroasă, se poate efectua cu dispozitive automate sau de către un cadru medical, însă numai medicul este în măsură să prescrie tratamentul corect pentru fiecare caz în parte. Nu așteptați să apară complicații ca să aflați că aveți HTA! Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie, controlați-o, trăiți mai mult!”, este îndemnul cardiologului OCH, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale.

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH


Programați-vă la medic
pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională.

#AducemPerformanțaAcasă

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.