close

Radioterapie cu sedare la OCH, pentru pacient cu nevoi speciale

2024-05-11

Radioterapia este una dintre componentele importante ale managementului multidisciplinar al bolnavilor de cancer.

De regulă, tratamentul este livrat ca radioterapie cu fascicul extern. Pentru a-și îndeplini rolul dublu, de iradiere cât mai precisă a țesutului bolnav, dar și de prezervare a țesutului sănătos din jur, radioterapia presupune ca pe perioada tratamentului pacientul să rămână cât mai nemișcat.

În general, sub vârsta de trei ani radioterapia se efectuează cu anestezie generală, iar de la vârsta de cinci ani, când pacientul înțelege ce i se cere, de obicei se renunță la anestezie sau sedare, deoarece monitorizarea vigilentă a pacienților și capacitatea de a interveni prompt la orice complicație apărută sunt provocări în sine – pacientul este în buncărul de radioterapie, iar medicul anestezist (în mod tradițional aflat la capul bolnavului) în afara acestui spațiu.

Centrul de Oncologie și Radioterapie OCH


Radioterapia este o modalitate importantă de tratament pentru mai multe tipuri de cancer
, iar radiația cu fascicul extern la adulți nu necesită, de obicei, anestezie. Cu toate acestea, la Ovidius Clinical Hospital a apărut necesitatea efectuării unei sedări în afara sălii de operație, pentru un pacient cu nevoie speciale.

Echipa de anestezie OCH a fost solicitată de către colegii de radioterapie pentru un caz mai puțin obișnuit pentru noi. Ovidius Clinical Hospital are un compartiment ATI cu nivel ridicat de competență, suntem linie de gardă a acestui spital încă de la deschiderea lui, de acum zece ani și tocmai ce am mai înregistrat un «pentru prima dată».

Având o dotare de top și experiență vastă, echipa ATI OCH este capabilă să facă față și cazurilor simple, dar și celor complicate, însă «pentru prima dată» am fost în situația de a efectua anestezie unui pacient care urma să efectueze radioterapie. Ovidius Clinical Hospital are un Centru de Oncologie și Radioterapie pentru adulți funcțional de un an de zile. Iar cazul care a solicitat implicarea ATI în afara sălii de operație este al unei paciente de 50 de ani, cu cancer de sân tratat în trecut prin chimioterapie și cu recidivă locală, pentru care era indicată radioterapia. Pacienta prezenta, însă, retard mintal, fără comportament agresiv, dar în imposibilitatea de a rămâne nemișcată pe perioada efectuării iradierii”, declară dr. Stelian Mociu, medic primar anestezie și terapie intensivă.

 „În toată literatura de specialitate se arată că anestezierea unui pacient cu dizabilități mintale este o provocare, din cauza lipsei de cunoaștere și comunicare, ceea ce face dificilă evaluarea perioperatorie. Așadar, provocarea a fost dublă: pacient cu dizabilitate intelectuală și sedarea sa, mai exact monitorizarea sa sub efectul medicației, din afara buncărului unde efectua radioterapia.

Provocarea pentru anestezist a fost să supravegheze pacienta activ, cu ajutorul monitorului, dar și al uneia dintre camerele sistemului de radioterapie Halcyon, și să plaseze la locul potrivit butelia de oxigen. Totul a decurs bine, am supravegheat pacienta cu atenție și astfel ne-am asigurat că reușim să interpretăm cel mai mic semn că s-ar afla în distres, iar la finalul procedurii de iradiere am dus-o în zona de supraveghere postanestezică.

Reușita acestui fapt se datorează în principal faptului că OCH are serviciul de radioterapie integrat spitalului, ceea ce ne-a permis să efectuăm toți pașii necesari procedurii de sedare, să deplasăm aparatura necesară, să îi oferim pacientei o întreagă echipă de monitorizare postradioterapie. Este specific Ovidius Clinical Hospital să ofere pacienților servicii de îngrijire unice în această parte de Sud-Est a României”, adaugă coordonatorul secției ATI OCH, dr. Stelian Mociu.

#AducemPerformanțaAcasă


Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională. 

Pentru programări și informații, sunați la telefon 0241 480 400.