close

Ziua Mondială a Rinichiului – Alege sănătatea în fiecare zi!

2024-03-13

Boala renală cronică, potrivit estimărilor specialiștilor, afectează peste 850 de milioane de oameni din întreaga lume și a dus la peste 3,1 milioane de decese (conform ultimelor date, din 2019). În prezent, boala renală ocupă a opta cauză de deces și se estimează că va fi a cincea cauză de mortalitate până în 2040.

Unul din zece adulți astăzi suferă de boală renală cronică, iar cifrele sunt în creștere. Peste 2 milioane de oameni din întreaga lume fac în prezent dializă sau transplant de rinichi pentru a rămâne în viață, dar acest număr poate reprezenta doar 10% dintre persoanele care au nevoie de tratament pentru a trăi, mai arată statisticile.

Ziua Mondială a Rinichiului își asumă tocmai rolul de a ajuta la conștientizarea bolii renale cronice și de a atrage atenția asupra importanței prevenției.

Este foarte important de știut faptul că boala renală cronică poate fi prevenită, iar progresia către ultimul stadiu al bolii poate fi întârziată cu ajutorul diagnosticului și tratamentului precoce. Totodată, modificările în alimentație și stilul de viață sunt vitale pentru a preveni sau gestiona boala renală”, punctează Ș.L. Dr. Andreea Costea.

De reținut:

Boala renală cronică poate afecta pe oricine, însă anumiți factori – precum diabetul, hipertensiunea arterială, boala cardiovasculară sau istoricul familial de boală renală – cresc riscul de afectare a rinichiului sau funcției acestuia.

Pentru sănătatea rinichilor, medicii recomandă 8 reguli de aur:

1. eliminarea sedentarismului, adoptarea unui stil de viață activ;
2. păstrarea în limite normale a nivelului glicemiei și colesterolului;
3. păstrarea valorilor tensiunii arteriale la 120/80 MMHG;
4. consumarea unei cantități suficiente de apă;
5. adoptarea unei diete alimentare echilibrate, fără alimente procesate;
6. menținerea greutății corporale;
7. renunțarea la fumat;
8. reducerea (pe cât posibil) a consumului de sare.

Nefrologie la OCH


Acționați la timp pentru sănătatea rinichilor! Mergeți la medic în mod regulat, urmați tratamentul și indicațiile primite de la specialiști!

Ovidius Clinical Hospital este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în spital, cât și la Policlinica OCH Constanța.

Pacientul afectat de boala renală cronică este tratat de medici cu experiență națională și internațională, într-un spital de nivel european, dotat cu aparatură de top și facilități multiple.
Pentru programări și informații, sunați la 0241 480 400.