close

„Lăsați să se audă vocea pacienților!”

2023-09-15

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2023 este sărbătorită pe 17 septembrie sub tema „Implicarea pacienților în siguranța pacienților”, ca recunoaștere a rolului crucial pe care îl joacă pacienții înșiși, familiile și îngrijitorii în siguranța asistenței medicale.

Pacientul – partener al echipei de îngrijire

Conform Organizației Mondială a Sănătății (OMS) dovezile arată faptul că atunci când pacienții sunt tratați ca parteneri în îngrijirea lor, se obțin câștiguri semnificative în câteva puncte cheie, precum siguranța, satisfacția și rezultatele legate de îmbunătățirea sănătății acestora.

Ca membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății lor, pacienții devin mai conștienți de rolul pe care îl au în propria lor îngrijire și, pe cale de consecință, înțeleg și apreciază rolul sistemului medical și al impactului acestuia asupra sănătății în ansamblu.
Siguranța pacientului este dată de prevenirea erorilor și a efectelor adverse asupra pacienților, asociate cu îngrijirea sănătății lor. În timp ce îngrijirea sănătății a devenit mai eficientă, a devenit și mai complexă, prin utilizarea de noi tehnologii, medicamente și tratamente.

Serviciile de sănătate tratează pacienții de vârste diferite, pediatrice sau geriatrice, în vârstă și mai cu afecțiuni grave, bolnavi care prezintă adesea comorbidități semnificative, care au un grad ridicat de dependență în satisfacerea nevoilor fundamentale și care necesită atât decizii din ce în ce mai dificile cu privire la prioritățile de îngrijire a sănătății cât și foarte multe resurse.

Creșterea presiunii economice asupra sistemelor de sănătate duce adesea la medii de îngrijire a sănătății suprasolicitate, cu populații reduse de profesioniști în domeniul sănătății și cu foarte multe riscuri clinice și neclinice. De aceea, siguranța în îngrijirea pacienților este devine o prioritate a organismelor de sănătate, a unităților medicale, ori a fiecărei națiuni.


Scurt istoric

Ziua Mondială a Siguranței Pacienților este una dintre zilele globale de sănătate publică ale OMS. A fost înființată în 2019 de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătății prin adoptarea unei rezoluții – „Acțiune globală pentru siguranța pacienților”.

Obiectivele acestei zile sunt creșterea conștientizării publicului și implicarea fiecăruia dintre noi, precum și consolidarea înțelegerii și colaborării la nivel mondial pentru îmbunătățirea siguranței pacienților și reducerea prejudiciilor aduse acestora. OMS cere statelor membre să acționeze în spiritul acestor obiective pentru obținerea rezultatului scontat – siguranța crescută a pacientului.


Obiectivele Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților 2023

Ziua de 17 septembrie își propune anul acesta să dea o voce pacienților și să facă auzite următoarele sale nevoi:

– creșterea conștientizării la nivel global cu privire la necesitatea implicării active a pacienților, a familiilor și îngrijitorilor lor în fiecare pas și la toate nivelurile îngrijirilor medicale, pentru o siguranță îmbunătățită;

– implicarea factorilor de decizie, a liderilor din domeniul sănătății, a personalului medical și a celor care oferă servicii de îngrijire și asistență medicală, a organizațiilor de pacienți, a societății civile și a altor părți interesate în eforturile de a implica pacienții și familiile în politicile și practicile de îngrijire medicală sigură;

– împuternicirea pacienților și a familiilor pentru a fi implicați activ în propria lor îngrijire și în îmbunătățirea siguranței îngrijirii medicale.

Bunele practici în prevenirea și controlul infecțiilor implementate în cadrul Ovidius Clinical Hospital


La Ovidius Clinical Hospital, pacienții au acces rapid la diagnostic și tratament modern. Condițiile pe care le oferă OCH pacienților au la bază grija și respectul pentru ei, pentru siguranța și bunăstarea lor. Serviciile oferite de OCH sunt centrate pe pacient și pe performanța actului medical.

Solicitați o programare pentru serviciile noastre la telefon 0241480400.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. La OCH, #AducemPerformanțaAcasă!