În fiecare an, în data de 12 mai este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali. Această zi a fost aleasă de forurile internaționale reprezentative ale profesiei, deoarece 12 mai este ziua în care s-a născut Florence Nightingale, fondatoarea asistenței medicale moderne.
Ziua Internațională a Asistenților Medicali a fost sărbătorită prima dată la nivel mondial în 1665, dar abia din 1974 a fost stabilită data de 12 mai. An de an, Consiliul Internațional al Asistenților Medicali pregătește și distribuie trusa pentru Ziua Internațională a Asistentelor Medicale, care conține materiale educaționale și de informare publică valoroase.
În 1860, Florence Nightingale a deschis, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, prima şcoală pentru asistente medicale, făcând primul pas în pregătirea profesională şi instituţională pentru această breaslă esențială în asistența medicală. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roşie Regală; în 1907, Florence Nightingale a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.
Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali este o federaţie alcătuită din peste 130 de asociaţii naţionale de asistenţi medicali, reprezentând circa 28 de milioane de asistenți medicali (femei și bărbați) din întreaga lume, respectiv 50% din forța de muncă globală din domeniul sănătății (conform OMS).
Ziua Internațională a acestei nobile profesii pune accentul pe creșterea gradului de conștientizare a importanței asistenței medicale.
„Ca asistenți medicali dedicați, ne asumăm întru totul manifestul profesiei noastre încă din clipa în care optăm pentru a îmbrăca halatul asistenței medicale. De aceea, la OCH credem că sănătatea și bunăstarea minții, trupului și spiritului sunt drepturi fundamentale ale omului. Credem că integritatea mediului în care trăim este parte integrantă a sănătății și bunăstării umane. Credem că toți oamenii merită acces la îngrijire de calitate. Avem încredere în cunoștințele științifice care susțin o abordare holistică a îngrijirii medicale. Suntem conștienți de rolul pe care îl jucăm la patul bolnavului, de importanța pe care o avem în rândul comunității, de la acordarea de îngrijire până la educație în sănătate.
Echipa de asistenți medicali ai OCH este una competentă, puternică, ancorată în realitatea dobrogeană și gata în orice moment să își îndeplinească menirea. Suntem norocoși să activăm într-un mediu bine organizat, bine dotat, alături de o echipă de medici excelenți profesioniști și unde suntem susținuți și încurajați în demersurile noastre profesionale și unde suntem susținuți și încurajați să ne îmbunătățim continuu competențele.
Colegelor și colegilor mei asistenți medicali, la ceas aniversar, le doresc multă putere de muncă în continuare, sănătate, înțelepciune și un călduros La Mulți Ani!”, spune Mirela Răileanu, asistent medical principal, cu peste 35 de ani de experință, și director îngrijiri medicale în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.
Pentru informații și programări, ne puteți suna oricând la telefon 0241480400.