close

Ziua Națională a Inimii – moment de conștientizare a riscurilor afecțiunilor cardiovasculare

2023-05-04

La 4 mai este marcată, anual, în România, Ziua Naţională a Inimii. Această zi a fost instituită în acord cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și introdusă în România la 4 august 1996, în urma Sesiunii Speciale, privind Riscul Cardiovascular, a Academiei de Ştiinţe Medicale, desfăşurată în primăvara aceluiaşi an; celebrarea acestei date a început din anul următor, 1997. Marcarea acestei zile reprezintă un prilej de a atrage atenţia asupra creşterii alarmante a numărului de afecţiuni cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate în Europa, potrivit site-ului Societăţii Europene de Cardiologie. În Uniunea Europeană, sunt diagnosticate, anual, peste 6 milioane de cazuri noi cu afecţiuni cardiovasculare, iar la nivelul întregului continent european este vorba de circa peste 11 milioane de cazuri noi. Anual, bolile cardiovasculare cauzează 3,9 milioane de decese în Europa şi peste 1,8 milioane în spaţiul Uniunii Europene.

România vs media UE: 109 români vs. 44 de locuitori ai UE din 100.000 europeni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare care sunt astfel principala cauză de deces la noi (57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național). Conform datelor Societăţii Române de Cardiologie mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare în țara noastră decât cea provocată de afecţiunile oncologice (care ocupă locul al doilea). Potrivit unor date estimative, 4,7% din populaţia cu vârste peste 35 de ani a României suferă de insuficienţă cardiacă, reprezentând circa 560.000 de pacienţi.

Monitorizare Holter EKG sau electrocardiograma ambulatorie

În România, este marcată și Ziua Mondială a Inimii, la data de 29 septembrie, pe lângă cea a Zilei Naționale a Inimii, din 4 mai.

Este important să ne dedicăm timp specific să ne gândim la sănătatea noastră, nu întâmplător sunt atâtea zile mondiale sau naționale în sănătate, punctând o afecțiune sau alta. Suntem ‘forțați’ cumva, atenționați, ca, măcar pentru câteva minute, să ne gândim dacă nu cumva e posibil ca noi sau ai noștri să sufere de acea afecțiune pomenită în ziua de … Și să luăm măsuri.

Bolile cardiovasculare – tipuri, factori de risc, diagnosticare

Astăzi, 4 mai, e Ziua Națională a Inimii, o zi importantă, căci bolile cardiovasculare sunt mult prea răspândite în România. Această zi e un moment perfect pentru prevenție, când ne programăm la un consult cardiac – cardiologul va face o evaluare a stării generale de sănătate și câteva investigații, iar mai apoi va emite un diagnostic: poate pacientul e perfect sănătos și foarte mulțumit de asta va continua să aibă grijă să își controleze stilul de viață ca să fie tot sănătos la următorul control anual, ori, poate, primește o veste mai puțin dorită, are deja probleme și se investighează mai serios și se tratează, ca să nu ajungă la infarct, de exemplu.

Îi așteptăm pe toți cei dornici să își evalueze sănătatea la OCH, unde cardiologi dedicați și competenți au la îndemână aparatură tehnică de ultimă generație pentru diagnosticare și tratament!

Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară OCH

OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă