close

Zilele de Conștientizare a Insuficienței Cardiace 2023 – prevenția poate face diferența

2023-05-01

Dacă de obicei se marca o singură zi, în luna mai, de conștientizare a insuficienței cardiace, în 2023, organizațiile de sănătate europene au hotărât să dedice o întreagă săptămână acestei afecțiuni. Astfel, Zilele Europene de Conștientizare a Insuficienței Cardiace au loc, anul acesta, în perioada 1-7 mai 2023.

Ziua Europeană de Conștientizare a Insuficienței Cardiace a fost organizată pentru prima dată în 2010, la inițiativa societăților naționale care fac parte din Societatea Europeană de Cardiologie și a Asociației de Insuficiență Cardiacă. România s-a afiliat în anul următor evenimentului, prin societățile profesionale de cardiologie și fundații dedicate cardiologilor români și bolnavilor cardiaci.

Săptămâna dedicată în 2023 Conștientizării Insuficienței Cardiace are ca temă centralăDetectați pe cei nedetectați” și mizează pe faptul că, prin informare, pacienții neștiuți, nediagnosticați, devin conștienți că au o problemă care îi va trimite la medicul cardiolog și astfel se va face diferența în viața acestor oameni, apelând la prevenție. Organizațiile implicate în eveniment își propun ca nivelul de conștientizare a insuficienței cardiace în rândul populației în următorii 25 de ani să crească cu 25 de procente (25în25).

Insuficiența cardiacă – afecțiune pe termen lung

Insuficiența cardiacă este o boală cronică severă ce evoluează într-un timp destul de îndelungat. Este întâlnită mai ales la seniorii trecuți de 60 de ani și reprezintă una dintre principalele cauze de spitalizare la persoanele peste 65 de ani. În insuficiența cardiacă, inima devine incapabilă să își îndeplinească funcția de pompă și eșuează în îndeplinirea rolului ei de a oferi un flux de sânge suficient și necesar organelor corpului.

Printre simptomele bolii se regăsesc dificultățile de respirație, puls accelerat, dureri în piept, edeme ale picioarelor, ori chiar a abdomenului în stadiile avansate, creșterea în greutate, stare generală de slăbiciune, tuse.

Monitorizare Holter EKG sau electrocardiograma ambulatorie

Cum boala nu debutează brusc, organismul încearcă să compenseze și astfel vasele de sânge se micșorează, ca să mențină tensiunea arterială ridicată. Sângele este deviat de la țesuturile și organele mai puțin importante către organele vitale. Aceste măsuri temporare ale corpului ascund insuficiența cardiacă, dar nu o vindecă.

Așa se explică și faptul că numeroși pacienți nu sunt conștienți de boala lor decât după ce inima este deteriorată. Așa se relevă importanța controlului medical periodic la cardiolog.

Cardiologie la OCH

De aceea, în aceste zile în care vorbim dedicat despre insuficiența cardiacă, vă invităm să vă programați la o consultație la medicii cardiologi de la OCH, pentru că prevenția este mai bună decât tratamentul, o boală la debut e mai ușor de ținut sub control prin tratament și stil de viață sănătos decât una care deja s-a instalat de multă vreme și a făcut ravagii în corp.





OCH este cel mai mare spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale. În primăvara acestui an, prin deschiderea unui nou spital OCH, bolnavii cardiaci și oncologici din Dobrogea pot accesa o instituție medicală dotată cu aparatură medicală de ultimă generație, unde medici cu experiență națională și internațională oferă pacienților diagnostic rapid și tratament modern.

#AducemPerformanțaAcasă