close

Ziua Mondială a Rinichiului – sănătate renală pentru toți

2023-03-09

Bolile netransmisibile, care includ bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, hipertensiunea arterială, bolile pulmonare cronice și bolile renale cronice, sunt principalele cauze de deces și dizabilități la nivel mondial, în mod semnificativ în țările cu venituri mici și medii. În cazul unor situații de urgență, persoanele care suferă de una (sau mai multe) dintre aceste afecțiuni se numără printre cele mai vulnerabile, din cauza nevoii lor obiective de îngrijire constantă, adesea pe tot parcursul vieții, și care implică un tratament complex și asistență medicală specializată.

Impactul semnificativ al unor evenimente dezastruoase, fie că sunt locale (cutremur, inundații, război, condiții meteorologice extreme) sau globale (precum pandemia COVID-19), afectează funcționarea și condițiile de viață ale întregii comunități, rezultând diverse consecințe, precum: pierderi de vieți omenești, materiale, economice și de mediu, afectarea pe diverse perioade de timp a calității vieții umane (incluzând lipsa hranei, apei potabile sau a unui adăpost, lipsa sau restricționarea asistenței medicale etc.).

Persoanele cu boli cronice, dintre care pacienții cu afecțiuni renale reprezintă peste 850 de milioane de persoane la nivel mondial, sunt afectate în mod special de aceste perturbări, deoarece capacitatea de a avea acces la servicii de diagnosticare, tratamente și îngrijiri adecvate este mult periclitată.

Comitetul de coordonare comun al Zilei Mondiale a Rinichiului (9 martie a.c.), din care fac parte organizații mondiale care se preocupă de sănătatea populației, a declarat 2023 drept anul Sănătății renale pentru toți – Pregătirea pentru neașteptat, sprijinirea celor vulnerabili!”.

Campania anului 2023 se concentrează pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la evenimentele dezastruoase, naturale sau provocate de om, internaționale sau locale, și impactul acestora asupra persoanelor care trăiesc cu boli de rinichi al căror acces la servicii de diagnosticare, tratament și îngrijire adecvate este împiedicat. 

Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Sud-Estul României, cultivă performanța medicală în beneficiul pacientului. La OCH, pacientul cu afecțiuni renale are parte de diagnostic rapid și tratament eficient, fie medical, fie chirurgical.

Pacienții se pot programa pentru consultații la telefon: 0241 480 400.

#AducemPerformanțaAcasă