close

Omagiu eroilor din viața reală, de Ziua Mondială a Asistenței Umanitare

2022-08-19

Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară se marchează în fiecare an pe 19 august.

Este o zi cu semnificație dublă: întâi, se evidențiază eforturile celor care își riscă viața și sănătatea, în mod dezinteresat, pentru a-și ajuta semenii aflați în situații limită, iar mai apoi, se atrage atenția asupra faptului că milioane de oameni au nevoie de asistență umanitară.


Cine salvează o viață salvează întreaga lume.” (Thomas Kenneally, romancier)

Ziua de 19 august nu a fost aleasă întâmplător – este ziua în care, în 2003, 22 de asistenți umanitari, incluzându-l pe Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și Reprezentantul Special al Secretarului General al Națiunilor Unite în Irak, Sergio Vieira de Mello, au fost uciși în timpul unei misiuni umanitare în Irak. În fiecare an, ONU alege o temă care sublinează un punct nevralgic al omenirii.

2022 este anul în care Ziua Mondială pentru Asistență Umanitară aduce un omagiu Eroilor din Viața Reală (#RealLifeHeroes). Campania din acest an își propune să împărtășească povești inspirate din acțiunile celor care nu au precupețit niciun efort să se pună în slujba omenirii, devenind eroi în timpul pandemiei COVID-19.

Iubirea și compasiunea sunt necesități, nu un lux; fără ele, umanitatea nu poate supraviețui.” (Dalai Lama, șef spiritual și temporal al Tibetului)


Au existat oameni care le-au dus cele de trebuință vecinilor sau necunoscuților blocați în case, au existat medici, asistente și infirmiere care au pus sănătatea și siguranța celor care le-au trecut pragul mai presus de siguranța și sănătatea lor personală, au existat pompieri și polițiști care au intervenit pentru binele semenilor lor, au existat voluntari care au oferit mâncare sau adăpost persoanelor vulnerabile, oameni care au gestionat tabere de refugiați.

Ziua mondială a ajutorului umanitar din acest an este dedicată acelor persoane care au dat dovadă de un caracter frumos și un spirit umanitar profund în timpul pandemiei.


Ce minunată lucrare e omul, cât de nobilă îi este inteligența, ce fără de număr îi sunt facultățile, alcătuirile și mișcările, cât de chibzuit și admirabil în faptele sale, cât de asemenea unui înger în puterea sa de înțelegere, cât de asemenea unui zeu: frumusețea lumii; pildă a viețuitoarelor …” (William Shakespeare, dramaturg)

Asistența umanitară are drept scop salvarea de vieți, reducerea suferinței, păstrarea și protecția demnității umane, atât în timpul cât și după încheierea situațiilor de urgență, precum și asigurarea nevoilor de bază ale celor afectați sau expuși la crize, cu scopul de a le reduce vulnerabilitatea.

Este despre noi, cei care nu ne-am văzut părinții decât de la geam, despre bunicii care nu și-au mângâiat nepoții, despre copiii care și-au trăit o perioadă din copilărie în casă și au făcut școală prin intermediul ecranelor de computer sau telefon, este despre omenirea care a găsit, în timpul pandemiei de Covid-19, puterea de a scoate la iveală și partea luminoasă din ea. Este despre românii care au pus ajutorarea ucrainenilor plecați de groaza războiului de la ei de acasă mai presus de confortul și grija pentru sănătatea lor și s-au grăbit spre graniță, să își ofere ajutorul și să pună la adăpost mame, copii, bunici și animale.

Eroii sunt printre noi, de multe ori neștiuți, nebăgați în seamă, nerecunoscuți. Eroii din viața reală au anul acesta o zi dedicată anume, în care să li se depene poveștile și să li se aducă omagiu.

Eroismul este triumful sufletului asupra cărnii.” (Henri-Frédéric Amiel, scriitor și filosof)