15 august 1902 a intrat în istorie ca prima sărbătoare a Zilei Marinei Române și a avut în centrul evenimentului crucișătorul „Elisabeta”, nava-amiral a Flotei Militare Române între 1888-1918.
În această zi de sărbătoare, se evocă trecutul Marinei Române, se punctează valorile prezentului și se întărește credința într-un viitor al demnității și onoarei ce caracterizează profesia de navigator, atât de plină de riscuri și de satisfacții.
Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Dobrogea, este cu inima și sufletul alături de comunitatea din care face parte, iar personalul navigant nu este exceptat de la serviciile sale, ci dimpotrivă. Prin Centrul său de Medicină Maritimă, OCH se pune în slujba personalului navigant, oferind servicii medicale integrate, la standarde moderne, recunoscute și apreciate.
O echipă multidisciplinară, alcătuită din specialiști cu peste 15 ani de experiență în medicină maritimă asigură toate procedurile necesare, de la completarea fișelor de îmbarcare și de pavilon, la rapoartele medicale pentru personalul debarcat din motive de sănătate de la bordul navelor.
Ovidius Clinical Hospital are reputația că este orientat spre pacient, de aceea la noi orice marinar va avea parte de servicii configurate după nevoie, în specialități diverse: medicină internă, chirurgie generală, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și psihologie, stomatologie.
La OCH avem o agendă în sănătate maritimă, pe care o punem în practică zi de zi. Astfel, respectăm standardele de sănătate pentru munca pe mare și promovăm reducerea riscurilor de accidente sau de afectare a sănătății la bord, inclusiv prin prevenirea răspândirii infecțiilor. Promovăm siguranța maritimă, la fel cum oferim siguranță medicală.
Prin examinările medicale performante pe care le furnizăm, cu ajutorul medicilor dedicați și a aparaturii de top, menținem și sprijinim carierele navigatorilor și nu precupețim niciun efort pentru a-i reparia, în caz de nevoie. Personalul nostru medical a dovedit de curând că, dacă e nevoie, face de gardă chiar și 72 de ore pentru a escorta acasă un marinar lovit de o boală gravă, dându-i astfel șansa de a urma tratamentul necesar, dar, mai ales, de a avea familia aproape.
Anul 1902 consacră o zi clară sărbătoririi unei bresle respectate, comună militarilor și civililor. Sărbătoarea Zilei Marinei Române, de Sfânta Maria Mare, este, de peste un secol, o sărbătoare a mării și a oamenilor săi. Fie ca azi și mereu, ocrotitoarea să le fie aproape.
Personalul medical OCH le urează navigatorilor, de la bordul oazei lor de sănătate, „vânt din pupa”!