close

Lansarea Cardului OCH cu Algoritm de prevenție personalizată la Noua Policlinică OCH Constanța

2019-05-19

Sub deviza OCH "Mai mult decât chirurgie", astăzi discutăm despre prevenție.

La Spitalul OCH o mare parte din activitate este dedicată pacienților oncologici, atât chirurgicală (operații) cât și medicală (tratamente, chimioterapie).

Cunoscând astfel foarte bine nevoile celor care ne-au trecut pragul, am decis să concepem un serviciu care să ajute dobrogenii noștri să acționeze la timp în ceea ce privește sănătatea lor, ca să nu mai ajungă la spital în situații dificile sau în stadii avansate ale bolii. Astfel și tratamentele vor fi puțin invazive, și recuperarea pacienților mai rapidă. Prin colaborarea cu medicii specialiști în sănătatea publică am creat un produs unic în România: Cardul de sănătate cu algoritmul de prevenție personalizată.

Cum funcționează, ne explică Ș.L. Dr. Bogdan Pană, Medic primar Sănătate Publică, cadru universitar UMF Carol Davila București.

Cei care primesc consultația de prevenție beneficiază de o evaluare personalizată a riscului de îmbolnăvire cu Algoritmul de Prevenție Personalizată în cadrul Examenului anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate realizat în Policlinica OCH Constanța.

În cadrul consultației, medicul va realiza examenul fizic, anamneza stilului de viață și a factorilor de risc, antecedentelor ereditare precum și analize cu teste rapide pentru glicemie și colesterol. Toate aceste variabile personale ale pacientului vor fi introduse în algoritm. Sunt peste 50 de variabile care influențează evaluarea riscului și recomandările de prevenție.

Apoi, Algoritmul evaluează toate aceste date comparativ cu ghidurile de prevenție naționale și internaționale, datele statistice și dovezile științifice existente în lume la nivelul anului 2019 și configurate în sistem. La sfârșit afișează evaluarea de risc și recomandările.

Sunt enorm de multe informații, de aceea în practică este imposibil unui medic să aplice toate aceste calcule și instrumente pentru mai multe boli într-o consultație de 20 de minute, fără un astfel de instrument de suport.

Dar, în acest fel Algoritmul face toate aceste calculele și combinațiile necesare, iar medicul își va aloca timpul pentru a explica pacientului ce are de făcut.

Pacienții vor primi recomandări personalizate, necesare pentru reducerea celor mai importanți factori de risc pentru sănătate pe care îi au la momentul consultației și pentru prevenția afecțiunilor care constituie principalele cauze de deces și îmbolnăvire în România – boli cardiovasculare și cancere identificabile în stadiu incipient (sân, colo-rectal, col, prostată), diabet, hepatitele B și C și depresie.

Toate consultațiile, investigațiile și analizele necesare pentru prevenție sunt disponibile în Policlinica OCH Constanța și în Spitalul OCH.

Cu Cardul de Sănătate OCH, posesorul are, pe lângă consultația de prevenție inclusă și acces sporit la servicii esențiale în medicină preventivă. Discountul este între 5% și 15% la consultații, investigații și analizele recomandate în cadrul Examenului anual de prevenție și evaluare a stării de sănătate.    

"Noi ne-am propus să facem "Mai mult decât chirurgie" în regiunea noastră, și deși foarte ambițios planul, astăzi facem un pas important. Eu și colegii mei ne dorim ca în viitor să tratăm afecțiuni identificate în stadii incipiente, pentru că de acum există un sistem profesional și eficient de medicină preventivă în Constanța", spune dr. Ciufu Nicolae, medic primar chirurgie generală și director medical OCH.