close

Noutăți la Ovidius Clinical Hospital: Servicii medicale complete dedicate bolnavilor de cancer

2017-06-08

Ovidius Clinical Hospital oferă servicii dedicate de spitalizare de zi și spitalizare continuă pacienților oncologici. Județul Constanța nu are instituții medicale care să poată acoperi în mod real nevoile acestora, așa că OCH a conceput un program de servicii dedicat lor. Pentru a vedea exact despre ce e vorba, am vorbit cu Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie în cadrul spitalului privat din Constanța.

„Este prima abordare completă a unui spital privat din zonă, deoarece serviciile oferite de către OCH se referă atât la timpul chirurgical, cât și la tratamentul medicamentos al afecțiunilor oncologice (chimioterapie, terapia durerii). Nu mai există la momentul actual niciun furnizor de servicii medicale private în județ care să ofere o paletă la fel de completă și competitivă de servicii dedicate pacienților oncologici.“

OCH și-a propus oferirea de servicii de spitalizare continuă și de zi pentru tratamentul oncologic, dar și terapia durerii și îngrijirea paliativă. Durerea constituie o problemă majoră de sănătate în tratamentul pacienților cu cancer și este una dintre cele mai temute consecințe ale diagnosticului. De aceea, terapia durerii va fi o prioritate în tratamentul de la Ovidius Clinical Hospital.

„Incidența raportată a durerii, luând în considerare toate stadiile bolii, este de 51% și poate crește până la 90% în stadii avansate și terminale. Pentru cancerul avansat, durerea este moderată până la severă în aproximativ 40-50% din cazuri și foarte gravă sau chinuitoare în 25-30% din cazuri. Durerea afectează nu numai pacienții cu boală activă – prevalența durerii la supraviețuitorii de cancer este de aproximativ 33%. Tratamentul necorespunzător al durerii poate implica până la 40% dintre pacienții oncologici. Controlul necorespunzător al durerii este de obicei atribuit utilizării improprii a opioidelor pentru motive conceptualizate adesea sub termenul de ‚bariere în accesul la opiode’, legate de: furnizorul de servicii medicale, pacient, familie, instituție, societate. Tratamentul corespunzător al durerii implică evaluarea corespunzătoare a tipului de durere pentru fiecare pacient în parte, cunoașterea diferitelor tipuri și caracteristici ale durerii, cunoașterea utilizării analgezicelor și a altor modalități de tratament a durerii, existența unei abordări holistice în tratament și a unei echipe implicate în tratamentul durerii. Și din acest punct de vedere avem toate atuurile la OCH. Dispunem de o echipa multi-disciplinară de profesioniști, dedicați terapiei durerii pacienților oncologici – medici ATI, chirurgi, oncologi, radioterapeuți, psihologi și nutriționiști“, a mai spus Dr. Mazilu.

În plus, fiecare pacient va fi evaluat săptămânal de board-ul multi-disciplinar implicat în tratarea acestuia. Radioterapeuți, chirurgi, psihologi, nutriționiști, morfopatologi și radiologi fac parte din echipă. Board-ul analizează documentele pacientului și redactează o evaluare care include toate recomandările terapeutice indicate de echipa de specialiști, investigațiile suplimentare necesare, precum și reevaluarea pacientului la orice modificare de plan terapeutic pe care o decide medicul curant. Astfel, decizia medicală nu aparține unui singur medic, ci implică o echipă medicală de profesioniști, care crește în mod evident calitatea actului medical și optimizează terapia pacientului oncologic.

Consilierea psihologică în tratamentul cancerului este, de asemenea, parte din serviciile medicale ale spitalului, motivele fiind ușor de înțeles. Dr. Mazilu a detaliat această alegere:

„Boala oncologică este o afecțiune a întregii familii, a pacientului și a rudelor acestuia. Impactul psihologic este major, atât din cauza fricii pe care o trezește diagnosticul de cancer, dar și a faptului că mulți din pacienții tineri sunt scoși din câmpul muncii, sunt excluși social pe perioada tratamentului bolii oncologice, se lovesc de probleme de imagine corporală, ceea ce determina instalarea depresiei, necomplianței la terapie, cu consecințe severe asupra stării de sănătate. Este extrem de importantă includerea psihologului în echipa multi-disciplinară, acesta constituind un sprijin real atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia, dar și pentru medicii implicați în îngrijirea pacientului.“

Noul program de la Ovidius Clinical Hospital a demarat din data de 2 MAI 2017. Medicii oncologi care fac parte din echipa sunt: Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu, medic primar oncologie medicală, competență îngrijiri paliative; Dr. Cristina Dumbravă, medic primar oncologie medicală, competență îngrijiri paliative și Dr. Indira Suliman, medic specialist oncologie medicală. 

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile oncologice.