och-loader

Cum tratăm hernia de disc – boala oamenilor care lucrează la birou

2018-02-13

Hernia de disc pare, dacă nu ești specialist, boala omului care ridică greutăți foarte mari. Și este adevărat. Dar din păcate, iată că statul la birou foarte mult timp are repercusiuni la fel de grave asupra sănătății noastre. Pe lângă efectele cunoscute ale sedentarismului cum sunt: lipsa energiei, o greutate mai mare și o postura incorectă, mai există și riscul destul de mare al apariției herniei de disc.

Despre afecțiune și tratamentul ei, am discutat cu Dr. Sorin Constantin Crăciunaș– medic primar neurochirurgie la Ovidius Clinical Hospital:

 „Această patologie este legată cel mai mult de activitatea profesională și amintim aici de profesiile care presupun statul prelungit în șezut sau menținerea unor poziții statice pentru perioade lungi de timp. Mă gândesc la contabili, la economiști, la IT-iști, șoferi, oameni care își pierd 10-12-14 ore pe zi stând în șezut din cauza activității profesionale. A doua categorie ar fi pacienții care efectuează eforturi fizice mari, oamenii care ridică greutăți, tăietorii de lemne, salahori în port, dar nu numai, pentru că este important atât nivelul de greutate, cât și modul în care se manipulează această greutate”, a explicat Dr. Crăciunaș.  

Simptomele herniei de disc

Discul intervertebral se degenerează pe măsură ce înaintăm în vârstă, dacă efectuăm activități repetitive sau care presupun un efort fizic intens. Acesta se deshidratează, se degenerează, devine din ce în ce mai puțin elastic și, la un moment dat, învelișul fibros, care este foarte dur, crapă și o bucată din nucleul pulpos, care este partea moale a discului intervertebral, se exteriorizează și comprimă o parte din elementele nervoase. Pentru început pe pacient îl doare spatele și merge la medic.

„La momentul prezentării la medic își aduce aminte că l-a durut spatele de mult timp, că a avut crize, că a rămas înțepenit după care a stat puțin și s-a mai ameliorat simptomatologia. La un moment dat însă durerea de spate trece în plan secund și este înlocuită de durerea de picior, acela este momentul în care discul s-a rupt și compresiunea se manifestă pe nerv. Practic durerea de spate este manifestarea degenerării discului pe când durerea de picior este manifestarea compresiunii pe nerv”, a precizat medicul de la Ovidius Clinical Hospital.

Diagnosticarea herniei de disc

Când vine vorba despre diagnostic, medicii au mereu o singură indicație. Singura investigație clară, care arată exact dacă este vorba despre hernie de disc, este rezonanța magnetică nucleară (RMN). Computerul tomograf (CT), o investigație tehnologică avansată, nu arată cu aceeași acuratețe ca rezonanța magnetică această patologie.

Tratamentul herniei de disc

Diagnosticarea este urmată de un tratament potrivit fiecărui caz în parte. Alternativele le-am aflat de la Dr. Crăciunaș:

„În cazul în care simptomatologia este minimă, și compresiunea pe nerv mică, atunci putem să ne gândim la un tratament conservativ. Asta înseamnă repaus de prima instanță cu ceva antiinflamatorii, antialgice. Dacă lucrurile se duc într-o zonă de confort, pasul următor este kinetoterapie, balneofiziokinetoterapie, deci tratamentul de recuperare medicală. Dacă compresiunea pe nerv este mare sau simptomatologia este foarte intensă, sau asociază deficite neurologice- așa numita paralizie, amorțeală pe picior sau în cazurile mai severe tulburări sfincteriene, atunci trebuie să luăm în discuție intervenția chirurgicală”.  

Operarea în manieră minim invazivă a herniei de disc

„Există o percepție oarecum greșită a pacienților, a publicului, vis-a-vis de oportunitatea intervențiilor chirurgicale. Mai exact, majoritatea pacienților asimilează ideea de intervenție chirurgicală ca fiind o ultimă instanță, după ce a terminat toate tratamentele și nu au mers atunci pacientul alege să se opereze. Este foarte greșită această abordare. Fiecare dintre metodele de tratament pe care vi le-am enumerat sunt destinate unui anumit stadiu al herniei de disc. De pildă, dacă pacientul vine cu tulburări sfincteriene, paralizat sau în niște dureri excruciante și eu îl trimit la recuperare medicală este o abordare greșită medical. Trebuie să îi ofer chirurgia cât se poate de repede. În acest caz, chirurgia trebuie să fie prima intenție, în nici un caz după ce am epuizat toate celelalte resurse terapeutice. Acum sunt foarte foarte mulți pacienți care vin la noi cu această hernie de disc, aș putea spune că este realmente o afecțiune endemică în momentul acesta”, a mai spus medicul.

Abordarea minim invazivă a herniei de disc lombară reprezintă următorul pas în tratamentul chirurgical. Iată explicația specialistul OCH:

„Practic, printr-o abordare minim invazivă, se rezolva scopurile unei chirurgii clasice dar cu un nivel de invazivitate mult mai mic pentru pacient și cu beneficiile care decurg din toată această abordare. Mi-a plăcut mult ce a spus unul din mentorii mei despre această abordare minim invazivă: ‚E ca și cum ai repara motorul de la mașină prin țeava de eșapament’. Dacă ai cu ce și dacă știi cum să o faci, atunci lucrurile se petrec mult mai simplu. Având o iluminare bună, cu o tehnologie care să îți trimită o magnificație bună, microscop sau lupe, și posibilitatea să reperezi întotdeaunea nivelul pe care vrei să îl abordezi, o hernie de disc lombară care în maniera clasică presupunea o incizie de 15-20 cm cu rezecții osoase mari, cu traumatisme extensive pe mușchi, se poate rezolva printr-o incizie de 2-3 cm, fără să traumatizeze mușchiul care e foarte important în recuperarea neuro-motorie, cu rezecție osoasă minimă, în așa fel încât pacientul la scurt timp după operație se poate mobiliza la mers. Eu cred că nu mai avem nevoie deloc de chirurgia clasică pentru tratarea acestei afecțiuni. Toate cazurile de hernie de disc lombară, indiferent de complexitate, se pot rezolva în manieră minim invazivă. Nu există nici o limitare.”  

Avantajele tratării chirurgical minim invazviv a herniei de disc

„Pacientul este tratat la un nivel mic de invazivitate, are dureri postoperatorii mai mici, sângerarea este extrem de mică în timpul operației. Discutăm de 10-20 ml, ceva absolut nesemnificativ. La Ovidius Clinical Hospital am găsit tot ce mi-am impus eu ca standarde în practica medicală: imagistică medicală de înaltă performanță, bloc operator dotat la nivelul celor mai renumite spitale occidentale, terapie intensivă complet utilată, la cele mai înalte standarde, unitate transfuzii sangvine și o excelentă bază de recuperare medicală. Având la dispoziție toate cele necesare, această intervenție poate fi făcută aici, la Ovidius Clinical Hospital, în deplină siguranță pentru pacienții nostri. Recuperarea pacientului va fi foarte rapidă. După 3 săptămâni de la externarea din spital, pacientul ar trebui să fie capabil să facă cam tot ce face în viață obișnuită, un om normal, fără excese”, a precizat Dr. Crăciunaș.  

Prevenirea herniei de disc

Pentru că avem nevoie să știm cum să nu ajungem în această situație, am aflat de la Dr. Crăciunaș cum să prevenim hernia de disc:

„Trebuie să avem grijă să nu menținem foarte mult timp pozițiile statice, la 50 minute să ne ridicăm 10 minute, să schimbăm poziția, să avem grijă ca scaunul pe care îl folosim să fie unul ergonomic, să încercăm să nu ridicăm greutăți mai mari de 15-20 kg sau dacă le ridicăm să le ridicăm într-o manieră sigură pentru coloană folosind eventual tot felul de dispozitive care să ne ajute, trebuie să facem sport și aici aș recomanda înotul, pentru că este foarte bun și întărește foarte bine mușchii coloanei. În rest, cred că trebuie să mergem la doctor atunci când întradevăr ne dă spatele un semn.”   

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile neurochirurgicale.