close

Detectarea precoce este esențială în tratarea cancerului de col uterin

2022-06-15

Cancerul de col uterin (cancer cervical) este cauzat de mutațiile din ADN-ul celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastazează la plămâni, ficat, vezică, vagin și rect). Colul uterin este porțiunea inferioară a uterului. Arată puțin ca o gogoașă și conectează uterul cu deschiderea vaginului. Este acoperit de țesuturi formate din celule. Aceste celule sănătoase sunt cele care pot crește și se pot transforma în celule precanceroase.

Cu peste 570.000 de cazuri anuale și 311.000 de decese la nivel global, cancerul de col uterin ocupă locul al patrulea în ceea ce privește mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân, cel pulmonar și cel colorectal. În 42 de țări este principala cauză de mortalitate prin cancer la femei (85% dintre cazuri). În România, conform raportului Observatorului Global al Cancerului din 2019, cancerul de col uterin este al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar (în trecut se afla pe poziția a treia după cel mamar și colorectal). Anual, circa 4.350 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și peste 1.900 dintre ele pierd lupta cu această boală. Din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România care se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin (de 4 ori mai mare decât media UE).

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV), o infecție prin contact sexual (anal, oral sau vaginal), este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancer:
1. 100% din cazurile de cancer cervical,
2. 88% din totalul cazurilor de cancer anal,
3. 70% din cazurile de cancer vaginal,
4. 50% din cazurile de cancer penian,
5. 43% din cazurile de cancer vulvar.

Efectuarea periodică a examenelor ginecologice, a testului Babeș-Papanicolau (PAP) + testul HPV și practicarea sexului sigur sunt cei mai importanți pași pe care îi puteți face pentru prevenirea cancerului de col uterin. Aceste screening-uri pentru cancerul de col uterin pot găsi celule neregulate sau problematice în forma lor cea mai timpurie, înainte de a avea șansa de a se transforma în cancer. Când aceste celule sunt găsite devreme, cancerul de col uterin este tratabil și este mai puțin probabil să devină grav.

Prof. Univ. Dr. Ion Așchie – opinii referitoare la cancerul genital la femeie

Există peste 120 de genotipuri HPV identificate, dintre care 15 pot fi cauza pentru cancer de col uterin. Virusul HPV supraviețuiește ani de zile în organism în stare latentă, iar la un procent mic de persoane ajunge să determine cancer de col uterin.

Femeile cu vârsta între 35-44 de ani prezintă cel mai mare risc, dar sunt cazuri de cancer de col uterin și la femei cu vârsta de peste 65 de ani, mai ales cele care nu își fac screening în mod regulat.

De reținut:
• nu orice femeie care dezvoltă o infecție HPV va avea o tumoare de col uterin;
• vaccinul HPV ajută la prevenirea cancerului de col uterin.

Există două tipuri principale de cancer de col uterin:
– carcinoamele cu celule scuamoase (80% până la 90% dintre cazuri);
– adenocarcinoamele (10% până la 20% dintre cazuri).

Cancerul cervical este adesea asimptomatic în fazele incipiente, iar apariția primelor semne de cancer de col uterin poate dura câțiva ani.

Semnele și simptomele cancerului de col uterin (stadiul 1) pot include:
– secreții vaginale apoase sau sanghinolente (pot fi abundente și pot avea un miros urât);
– sângerări vaginale după actul sexual, între perioadele menstruale sau după instalarea menopauzei;
– sângerare menstruală abundentă și care poate dura mai mult decât în mod normal.

Dacă deja cancerul s-a răspândit la țesuturile sau la organele din apropiere, simptomele pot include:
– urinare dificilă sau dureroasă, uneori cu sânge în urină;
– diaree sau durere și/sau sângerare din rect la eliminarea scaunului;
– oboseală, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare;
– durere surdă de spate;
– picioare umflate;
– dureri pelvine/abdominale;
– stare generală de rău.

Cancerul de col uterin - prevenție, diagnosticare și tratament

Dacă aveți sângerări anormale, scurgeri vaginale sau orice alte simptome inexplicabile, ar trebui să faceți un examen ginecologic complet, care să includă un test Papanicolau. Se colectează celulele din colul uterin pentru a fi examinate la microscop; aceste celule pot fi, de asemenea, folosite pentru testarea HPV. Cancerul de col uterin se dezvoltă lent și pe parcursul multor ani. Înainte de a trece la stadiul de cancer, celulele din colul uterin suferă mai multe schimbări. Celulele cândva normale din colul uterin devin neregulate (anormale). Aceste celule anormale pot dispărea, rămân aceleași sau se pot transforma în celule canceroase.

Dacă medicul dumneavoastră are o suspiciune de cancer cervical, va preleva o probă de țesut pentru o biopsie. Dacă biopsia confirmă cancerul, testele suplimentare vor determina dacă boala s-a răspândit (metastazat).

Etapele cancerului de col uterin:
• Stadiul 0: carcinom in situ – este afectat primul strat de celule al cervixului, fără invadare în straturile profunde.
• Stadiul I: Cancerul se găsește numai în colul uterin; nu s-a răspândit.
• Stadiul II: Cancerul s-a răspândit dincolo de colul uterin și uter, dar nu s-a extins încă în peretele pelvin sau vagin.
• Stadiul III: Cancerul s-a răspândit în partea inferioară a vaginului și s-ar putea să se fi extins la peretele pelvin, uretere și ganglionii limfatici din apropiere.
• Stadiul IV: Cancerul s-a răspândit la vezica urinară, rect sau în alte părți ale corpului (oase sau plămâni).

Factorii de risc în cazul cancerului cervical sunt:
– parteneri sexuali multipli;
– activitate sexuală cu debut precoce;
– antecedente de alte infecții cu transmitere sexuală (dacă sunteți activă sexual și aveți sub 25 de ani, se poate recomanda efectuarea de screening-uri anuale pentru chlamydia și gonoree);
– infecție cu virusul herpes hominis tip 2 (herpesul genital, HSV 2);
– infectie HIV/SIDA;
– un sistem imunitar deficitar;
– igienă precară a penisului partenerului;
– supraponderalitatea și obezitatea (femeile supraponderale sunt predispuse să dezvolte adenocarcinom de col uterin);
– sarcini multiple (mai mult de 3 sarcini duse la termen au un risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin);
– nașterea primului copil înainte de vârsta de 17 ani (prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, față de femeile care au născut după 25 de ani).
– administrarea pe termen lung a contraceptivelor orale (mai mult de 5 ani de pilule anticoncepționale);
– istoric în familie de cancer de col;
– fumatul;
– DES este un medicament hormonal care a fost administrat între 1938 și 1971 pentru a preveni avortul spontan; dacă persoana a luat DES, este mai probabil să dezvolte cancer de col uterin.

Tratamentul recomandat pentru cancerul de col uterin se bazează pe mulți factori, inclusiv stadiul bolii, vârsta dumneavoastră, starea generală de sănătate și dacă doriți copii în viitor. Va include: chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită și imunoterapie. Abordarea cancerului de col este multidisciplinară: imagist, chirurg, oncolog, anatomo-patolog, specialiști în recuperarea post-operatorie, suport psihologic.

Tratamentul oncologic al cancerului de sân se realizează în condiții de maximă siguranță la OCH


Screening-ul cancerului de col uterin ar trebui să înceapă la vârsta de 21 de ani, indiferent de antecedentele sexuale (unii medici îl recomandă de la vârsta de 25 de ani). Pentru tinerele cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani, screening-ul este recomandat la fiecare trei ani, doar cu un test Papanicolau (fără test HPV).
Pentru persoanele de 30 de ani și peste, testarea concomitentă Papanicolau și HPV ar trebui făcută la fiecare cinci ani, sau doar testul Papanicolau la fiecare trei ani.

Vaccinul HPV este aprobat pentru copii și adulți cu vârsta cuprinsă între 9 și 26 de ani și protejează împotriva dezvoltării cancerului de col uterin. Cel mai bine este să se facă vaccinul înainte de începerea activității sexuale.

Evitați expunerea la infecția cu HPV (și alte boli cu transmitere sexuală), folosind prezervativul.

Persoanele cu cancer de col uterin în stadiu incipient, conform statisticilor mondiale, au o rată de supraviețuire la cinci ani de peste 90%. Rata de supraviețuire la cinci ani este de 58%, dacă boala s-a răspândit la alte țesuturi sau organe. 

Nu amânați vizita periodică la ginecolog, viața dumnevoastră e prețioasă. Programați-vă la specialist pentru orice problemă de sănătate. La OCH credem în dreptul pacientului la sănătate și contribuim la îndeplinirea acestui crez prin profesionalism dublat de aparatură de top.