Chirurgia generală este specialitatea care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor chirurgicale ale abdomenului precum și a altor afecțiuni chirurgicale care fac obiectul altor specialități, ce necesită tehnici speciale cum ar fi traumatisme, afecțiuni vasculare, genitale, urologice, toracice, endocrine, neurochirurgicale, chirurgie oncologică, etc..
Chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) este o specialitate desprinsă din chirurgia generală și se adresează tratamentului obezității. Aprecierea acestui exces se determină cu ajutorul unei formule de calcul care arată indicele de masă corporală (body mass index), prescurtat BMI. BMI se calculează după formula: BMI = G / înălțimea la pătrat, unde G este greutatea exprimată în kilograme, iar înălțimea este exprimată în metri.
Pe baza valorii BMI, excesul ponderal se gradează în felul următor:
Obezitatea este considerată morbidă atunci când depășește cu 100% greutatea ideală, când BMI ≥ 40kg/m². De obicei, la aceste valori, excesul de greutate are drept consecință și peste 30 de boli asociate.
Click aici pentru a vă calcula Indicele de Masă Corporală
Dintre acestea, putem enumera:
Astfel, cu aceste probleme ce trebuie luate mai mult decât în serios, aspectul estetic devine cel mai puțin important, chiar dacă nici acesta nu trebuie neglijat.
În cadrul chirurgiei bariatrice, se practică o serie de intervenții chirurgicale laparoscopice restrictive sau malabsorbtive care au ca scop reducerea excesului ponderal până la 100% și vindecarea sau ameliorarea bolilor asociate. De asemenea, riscul de deces în primii 5 ani scade de 10 ori față de persoanele afectate neoperate.
Indicațiile operației:
Intervenții chirurgicale folosite în chirurgia bariatrică la Ovidius Clinial Hospital
Gastrectomia longitudinală (gastric sleeve), cea mai utilizată metodă în acest moment în chirurgia bariatrică, este o intervenție care produce scăderea în greutate prin două mecanisme: restrictiv (îndepărtează o mare parte din stomac lăsând un rezervor de 80-120 ml) și hormonal (prin extirparea fundului gastric se reduce semnificativ secreția hormonului foamei, grelina).
Operația ”de micșorare a stomacului” se realizează miniminvaziv (laparoscopic) și constă în îndepărtarea marii curburi gastrice cu păstrarea antrului gastric și a micii curburi sub forma unui tub calibrat pe o sondă.
Tehnica aduce beneficiile chirurgiei laparoscopice, durere redusă, externare în primele 48 ore de la intervenție. Avantajul său constă în confortul oferit pacientului care prezintă senzația de sațietate rapid prin umplerea unui stomac de doar 100 ml, reducerea senzației de foame prin suprimarea secreției de grelina. De asemenea, nu modifică traseul alimentelor, nu exclude segmente digestive din circuit și pierderea excesului ponderal poate ajunge până la 100%. Tehnica are rezultate comparabile cu alte tehnici malabsorbtive în ceea ce privește vindecarea diabetului zaharat tip 2, a hipertensiunii arteriale, a dislipidemiei și a apneei în timpul somnului.
Alte tipuri de intervenții sunt:
Inelul gastric ajustabil (gastric banding) este o tehnică restrictivă dezvoltată la începutul anilor 90 și constă în aplicarea laparoscopică a unui inel siliconic ajustabil în parte superioară a stomacului. Stomacul capătă aspectul de clepsidră cu o porțiune superioară de aproximativ 15 ml care comunică cu porțiunea inferioară printr-un tunel cu calibru ajustabil în funcție de ritmul de scădere ponderală prin intermediul inelului. Are avantajul că nu secționează tubul digestiv și nu implică rezecții de segmente digestive, este reversibilă prin extragerea inelului însă are dezavantajulsenzației de obstrucție postalimentară imediată,scăderea ponderală redusă față de alte tehnici (50% din excesul ponderal) și riscul reacției de respingere.
Plicatura gastrică este o operație restrictivă derivată din gastrectomia longitudinală, care nu rezecă marea curbură a stomacului ci o înfundă prin creearea unor pliuri de-a lungul acesteia, suturate cu fire neresorbabile. Are dezavantajul față de aceasta, a calibrării relative a stomacului și persistența secreției crescute a hormonului foamei prin neîndepărtarea zonei secretoare.
By-passul gastric este o tehnică foarte la modă în SUA și Europa de Vest, care acționează prin dublu mecanism restrictiv și malabsorbtiv. Constă în crearea unui mic rezervor gastric de aproximativ 25 ml (mecanismul restrictiv) la care se anastomozează (suturează) o ansă intestinală sub forma literei Y, astfel încât alimentele se întâlnesc cu secrețiile digestive la o distanță variabilă de stomac în funcție de lungimea aleasă pentru intestinul ascensionat. Lungimea ansei ascensionate cât și a segmentului duodenojejunal se alege în funcție de BMI pacientului. Se consideră că este cea mai bună tehnică pentru corectarea diabetului tip 2 și a tulburărilor metabolice.
Diversia bilio-pancreatică este o operație în principal malabsorbtivă. Implică îndepărtarea unei porțiuni importante din stomac și conectarea celui restant cu ultima porțiune a intestinului subțire. Astfel alimentele nu intră în contact cu segmentul intestinal unde ar trebui să se facă absorbția principiilor alimentare. Este considerată cea mai agresivă din punct de vedere metabolic, pacienții având nevoie postoperator fără excepție de suplimente alimentare.
Dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală, conduce echipa care execută intervențiile de chirurgie bariatrică la Ovidius Clinical Hospital, formată din: dr. Alina Vîncă, medic specialist chirurgie generală, dr.Mihai Hrițcu, medic specialist chirurgie generală, dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie și terapie intensivă, dr. Alina Molodovan, medic specialist anestezie și terapie intensivă, și dr. Roxana Mardare, medic specialist anestezie și terapie intensivă.
Gastroenterologie este specialitatea medicală consacrată studiului aparatului digestiv şi al bolilor legate de acesta.
ERCP sau "Colangiopancreatografie endoscopică retrogradă" este o procedură endoscopică care ajută la tratarea afecțiunilor biliare și ale pancreasului. Prin aceasta se extrag calculi care au ajuns în căile biliare, se pot dilata stenoze, obstrucții ale căilor biliare, pancreatitie acute sau cronice, icterul mecanic, infecții ale căilor biliare.
Patologia abordată:
Ortopedia se ocupă cu tratamentul afecţiunilor aparatului locomotor, cronice, degenerative, apărute la nivelul diverselor articulaţii (şold, genunchi- coxartroză, gonartroză, etc.). De asemenea, este diciplina ce tratează tumorile osoase şi alte diformităţi osteoarticulare.
Traumatologia se ocupă de tratamentul leziunilor acute osteoarticulare apărute în urma diverselor tipuri de traumatisme.
Chirurgia artroscopică este chirurgia minim invazivă ce permite tratamentul afecţiunilor articulare (genunchi, umăr, gleznă, etc.) acute sau cronice.
Patologia abordată în cadrul secţiei de ortopedie-traumatologie- artroscopie a OCH este deosebit de complexă, şi cuprinde printre altele:
Laboratorul de recuperare-reabilitare medicală al OCH cuprinde ca element central bazinul de hidrokinetoterapie, însoțit de sala de kinetoterapie cu aparatură de ultimă generaţie şi sălile de fizioterapie unde se poate efectua toata gama de proceduri specifice.
Bazinul de hidrokinetoterapie este dotat cu:
Programele de hidrokinetoterapie sunt individualizate pentru fiecare pacient, fiind coordonate permanent de kinetoterapeut. Bazinul are un sector special, dotat cu sistemul de contra curent care permite înot pe distanţă nelimitată sau mişcări cu rezistenţă marită împotriva curentului de apa. Mişcările sunt filmate de camera video cu proiectarea simultană a acestora pe un ecran TV, putând fi vizualizate de către pacient şi kinetoterapeut. Se poate de asemenea şi înregistra programul de recuperare.
Programul de exerciții în apă AQUA ENERGY, ce se efectuează în cadrul bazinului de hidrokinetoterapie, oferă beneficii multiple pentru starea generală de sănătate, și poate fi efectuat de către orice persoană, indiferent de vârstă sau condiție fizică, pentru a reduce tensiunile acumulate în organism și pentru a îmbunătăți postura întregului corp.
Sala de kinetoterapie, pe lânga aparatura specifică oricărei săli de kinetoterapie (spalier, saltea pentru exerciţii, masă pentru kinetoterapie, bancă de gimnastică, gym ball, swing stick, săculeţi cu nisip 0,5kg, 1kg, 1,5kg, roată antrenare membre superioare şi umăr, placă de balans pentru echilibru, bara paralelă pentru reeducarea mersului, reeducarea prehensiunii, stepper, banda de alergat, bicicletă orizontală), dispune şi de echipamente speciale, profesionale de top de la compania HUR din Finlanda. Acestea au un mecanism de rezistenţă pneumatică, permit testarea izometrică (singurele echipamente de acest tip din ţară) şi prilejuiesc şi individualizarea programului de kinetoterapie cu ajutorul unui card (SMART CARD), cu înregistrarea datelor de la fiecare sedinţă şi întocmirea personalizată a programului de tonifiere si a rapoartelor de lucru pentru diferite nivele de fitness ( capacitatea corpului de a rezista la efort).
Sala mai are şi un aparat PULLEY HUR folosit pentru o varietate mare de exerciţii pentru membrele superioare şi inferioare, cu încărcare, uşor de adaptat şi pentru pacienţii aflați în fotoliu rulant. Bicicleta ergometrică şi banda de alergare sunt destinate persoanelor cu greutate de până la 180 de kilograme.
Terapia manual-posturală pentru prevenția și tratamentul afecțiunilor osteo-articulare vizează păstrarea sau redobândirea simetriei bazinului, a sănătății coloanei vertebrale, corectarea centrului de greutate, fiind atât o metodă profilactică, cât și de tratament,și poate ameliora sau vindeca o serie de afecțiuni.
Cabinetele de electroterapie detin gama completa de aparatura pentru curent galvanic de joasa frecventa si de medie frecventa, ultrasunete, laserterapie, microunde şi magnetoterapie.
Chirurgia toracică este ramura chirurgicală ce se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul operator al afecţiunilor peretelui toracic şi pleurei, traheobronhopulmonare, mediastinului, pericardului, esofagului, diafragmului, precum şi ale graniţelor cervico-toracică şi toraco-abdominală.
Patologia abordată:
Urologia este ramura chirurgiei ce se ocupă de patologia aparatului urinar masculin şi feminin şi patologia genitală masculină. La Ovidius Clinical Hospital se tratează patologia renală, tumorală, litiazică și defecte congenitale prin metode laparoscopice, endoscopice percutanate și chirurgical clasic.
Patologia aparatului urinar superior
Patologia aparatului urinar inferior
Patologia aparatului genital masculin
Chirurgie urologică deschisă
Fimoză circumcizie
Frenoplastie
Meatoplastie
Hidrocel
Varicocel – procedeu subinghinal cu lupe
Orhiectomie unilaterală
Orhiectomie bilaterală
Orhiectomie inghinală tumoră
Excizie chist epididimar
Cistolitotomie
Ureterolitotomie
Prostatectomie radicală
Cistectomie radicală
Nefrectomie totală + parțială
Nefroureterectomie
Chirurgie urologică endoscopică
Uretrocistoscopie
Incizia colului vezical I-TUP
TUR-V
Uretrotomie optică
Ureteroscopie diagnostică
Ureteroscopie cu litotriție calcul unic
Ureteroscopie calculi multipli
NLP - nefrolitotomie percutanată
Litotriție calcul unic vezical endoscopic
Litotriție calculi multipli vezicali endoscopic
TUR-P – inclus și HP indiferent de dimensiune
Inserție sondă dublu J "JJ"
Cistoscopie/Extragere sonda JJ
Chirurgie miniminvazivă
T.O.T. (tension free obturator tape în incontinență urinară)
Nefrostomie percutanată
Nefrostomie schimbare
Chirurgie urologică laparoscopică
Cura chirurgicală laparoscopică a chistului renal
Nefrectomie totală + parțială
Proctologia este o specialitate medicală care se ocupă cu tratamentul bolilor din segmentul terminal al tubului digestiv, "regiunea ano-perineală".
Patologia beningnă a canalului anal, rectului şi a regiunii perianale:
Metode de tratament ambulator în proctologie la OCH
Tratamentul minim invaziv secvenţial al bolii hemoroidale prin ligaturi elastice şi coagulare infraroşii care are avantajul aplicabilităţii în condiţii de ambulator şi înregistrează o rată redusă de incidente şi complicaţii.
Chirurgia proctologică cu radiofrecvenţă ce este o metodă atraumatică ce foloseşte unde radio de frecvenţă înaltă pentru incizia, excizia şi coagularea ţesuturilor, cu distrucţie tisulară minimă, disconfort minor postoperator cu regenerare tisulară rapidă.
Ginecologia reprezintă o specialitate medicală care se ocupă cu studiul morfo-fiziopatologiei organelor genitale feminine ca parte a întregului organism, al proceselor biologice legate de reproducere și tratamentul stărilor patologice din sfera genitală.
Patologia abordată:
Cardiologia este specialitatea medicală care se ocupă cu studiul inimii şi al afecţiunilor ei.
Neurochirurgia este specialitatea chirurgicală care se referă la studiu, investigaţie, activitate profesională, prevenire, diagnostic şi tratament a afectiunilor organice şi funcţionale ale sistemului nervos central, periferic şi vegetativ, precum şi a tunicilor şi anexelor sale şi a tuturor funcţiilor efectuate de acesta, indiferent de etiologia şi fiziopatologia afectării sau de vârsta pacientului.
Neurochirurgia spinală minim invazivă tratează afecțiunile chirurgicale ale coloanei vertebrale cu metode moderne și cu aparatură de top, oferind risc medical scăzut, incizii minore cu cicatrici minime și recuperare mai rapidă. Abordarea minim invazivă impune o logistică adecvată, ce presupune prezența în sala de operație a unui aparat radiologic portabil (C-arm sau O-arm), o sursă de lumină focalizată și lucrul sub magnificație (microscop operator sau lupe), în plus față de instrumentele speciale destinate intervențiilor neurochirurgicale minim invazive.
Patologia abordată:
Intervenții chirurgicale minim invazive la nivelul coloanei vertebrale:
Chirurgia vasculară este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu tratarea atât a patologiei arteriale, cât şi a celei venoase. La Ovidius Clinical Hospital tratăm afecţiuni ale sistemului arterial şi cel venos periferic şi efectuăm abordul vascular pentru hemodializa permanentă la pacienţii cu insuficienţă renală cronică.
Patologia sistemului arterial periferic
Patologia sistemului venos periferic
Abordul vascular pentru hemodializa permanentă
Este o abordare modernă a patologiei vasculare prin tehnici minim invazive (puncție, abord vascular minim).
Reprezintă o îmbogățire a arsenalului de tehnici chirurgicale și aduce ameliorări considerabile a rezultatelor post-operatorii și pe termen lung. Totodată permite abordarea unor vaste teritorii vasculare de multe ori inaccesibile chirurgiei convenționale (arterele mici de la nivelul gambei afectate, mai ales în arteriopatia diabetică).
Sunt posibile abordări complexe, există un control intra-operator precis al hemodinamicii în teritoriile reconstruite. Avem totodată posibilitatea efectuării unor intervenții hibrid (convențional + endovascular) în cazul unor leziuni ateromatoase extinse.
Actualmente se practică în lume tratamentul minim invaziv al anevrismelor de aortă prin implantarea de endoproteze.
Reumatologia reprezintă o subspecialitate a medicinei interne şi a pediatriei, dedicată bolilor reumatologice. Spectrul acestor boli poate fi împarţit empiric în două categorii: o categorie a bolilor de tip inflamator, autoimun, fiind implicate mecanismele de apărare înnăscute sau dobandite ale organismului şi o categorie a bolilor de tip mecanic, în care activitatea, efortul, trauma constituie în principal factori declanşatori ai afecţiunilor.
Principalele afecţiuni de care se ocupă reumatologia sunt următoarele:
Oncologia este specialitatea medicală care se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolii canceroase umane.
Hematologia este ramura medicinei care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui și a organelor hematopoetice (maduva osoasă, splină, ficat, ganglioni limfatici).
Neurologia este o ramură medicală,care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice ce afectează sistemul nervos central, periferic dar și sistemul nervos autonom( vegetativ).
Sistemul nervos cuprinde următoarele structuri organice: creierul, maduva spinării, nervii cranieni, nervii periferici, nervii vegetativi.
Patologia neurologică cuprinde:
Puncția lombară este o metodă tehnică de examinare a lichidului cefalorahidian prin punctarea spațiului L3-L4 intervertebral. Este o metodă de diagnostic importantă pentru boli infecțioase, boli demielinizante, boli degenerative, hemoragii subarahnoidiene.
Examenul neurologic se realizează respectând anumiți pași. Scopul examenului neurologic este de a detecta anumite leziuni organice sau patologie neuropsihică. Este important, cu toate ca în prezent avem posibilități de identificare a patologiilor prin intermediul neuroimagisticii și a examenelor electro-fiziologice.
Endocrinologia este ramura medicinei care studiază sistemul endocrin şi afecţiunile hormonale asociate acestuia. Medicii specialişti endocrinologi se ocupă cu depistarea, diagnosticarea şi tratarea bolilor glandelor endocrine, dar şi de recuperarea medicală a pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale sau tulburări ale metabolismului fosfo-calcic.
Patologia abordată cuprinde:
Nefrologia este ramura medicinei interne care se ocupă cu studiul patologiei renale.
Anestezia şi Terapia Intensivă (A.T.I.) este specialitatea medicală care asigură, prin mijloace farmacologice şi tehnice specifice, condiţiile necesare pentru desfăşurarea actului chirurgical, a îngrijirii perioperatorii şi a altor proceduri diagnostice/terapeutice, dar şi suportul indispensabil pacientului critic pentru evaluarea şi tratamentul disfuncţiilor acute de organ sau sistem care necesită suport vital avansat.
Serviciile medicale ale specialităţii:
Ecografia foloseşte ultrasunete pentru a obţine imagini ale organelor interne şi vaselor sanguine. Acesta este o metodă complet neiradiantă, ieftină şi repetabilă. Ecografia este examinarea de primă intenţie într-un spital de chirurgie, înainte de a recomanda CT sau IRM.
Ecografia este cea mai utilă examinare imagistică în urmărirea sarcinii, neavând repercursiuni asupra fătului sau mamei. Astfel, se efectuează trei ecografii importante la femeile gravide: în trimestrul I, II şi III de sarcină, fiecare având alt scop (depistarea malformaţiilor fetale, a retardului de creştere intrauterine). Reconstrucţiile 3D şi 4D dau detalii despre faţa bebeluşului, despre structura osoasă a acestuia, dar şi despre funcţia cordului pe durata unei revoluţii cardiace.
Ecografia este în momentul acesta, ca şi importanţă, a doua metodă de depistare a cancerului de sân, după rezonanţa magnetică. Ecografia sânului poate fi efectuată şi la femeile tinere (la care incidenţa tumorilor mamare este în creştere şi la care mamografia nu are valoare) şi în toate cazurile de incertitudine mamografică. Ecografia musculoscheletală este în plină dezvoltare ca prim pas, înainte de recomandarea unui examen prin rezonanţă magnetică. Ecografia Doppler furnizează informaţii despre fluxul arterial (drept pentru care este indispensabilă înainte de a recomanda o angiografie) şi venos, precum şi a vascularizaţiei din ţesuturile moi inflamate. Ecografia, oferind imagini în timp real, permite radiologului efectuarea unor manevre minim invazive, cum ar fi biopsia. Biopsia mamara ecoghidată este cea mai utilă metodă de diagnosticare histopatologică a tumorilor mamare. Tot prin ghidaj ecografic pot fi aspirate chisturile mamare voluminoase complicate prin inflamaţie sau hemoragie.
Ecografele din dotarea Ovidius Clinical Hospital sunt GE VOLUSAN S8 și SIUI Apogee 5300.
Anatomia patologică se situează la confluența specialităților clinice și paraclinice, iar contribuția sa la stabilirea diagnosticului fiecărui pacient este majoră, prin caracterul de certitudine conferit de examinarea microscopică a leziunilor. Protocolul terapeutic aplicat fiecărui caz în parte este în strictă corelație cu rezultatul histopatologic. Anatomia patologică are drept obiect de activitate prelucrarea etapizată a pieselor operatorii și bioptice, în vederea obținerii preparatelor necesare evaluării microscopice și elaborării raportului histopatologic.
Citopatologia, ca ramură a Anatomiei patologice, constă în examinarea frotiurilor ginecologice și non-ginecologice și are valoare orientativă în modularea strategiei terapeutice. Rezultatul citodiagnostic este interpretat integrativ, în contextul investigațiilor complementare.
Echipa profesională este alcatuită din medici primari anatomo-patologi cu experiență notabilă în domeniu, dobândită prin evaluarea, până în prezent, a unui fond cazuistic important (50.000 cazuri de citopatologie – Babeș-Papanicolaou și 85.000 cazuri de histopatologie). Calitatea diagnosticului este probată anual, prin participarea la programe de comparare interlaboratoare – evaluare externă efectuată în centre de referință pe plan european.
Spectrul patologiei abordate este vast: sistem digestiv, glandă mamară, aparat genital feminin și masculin, rinichi și căi urinare, părți moi, piele, sistem osteo-articular.
Medicina internă este ramura și specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul nechirurgical al afecțiunilor, în special cele ale organelor interne. Specialitatea medicină internă se adresează adulților.
Afecțiuni gastroenterologice:
Afecțiuni bronhopulmonare
Afecțiuni renale
Afecțiuni cardiovasculare
Afecțiuni reumatologice
Medicina integrativă are ca scop elaborarea unor scheme individualizate de îngrijire clinică care integrează practica medicinei convenționale cu cea a medicinei complementare și alternative (CAM) în raport cu complexitatea organismului uman și natura intrinsecă de vindecare. Astfel, abordarea bolnavului în individualitatea sa este prioritară ceea ce permite proceduri terapeutice supozabile ce conduc la efecte terapeutice sinergice. Medicina Integrativa este o practica medicală cumulativă care reafirmă importanța relației dintre medic și pacient. Este ceea ce pacientul așteaptă de multă vreme.
Homeopatia și Terapia Nutrițională sunt elementele cheie ale medicinei alternative și complementare folosite în Serviciul de Medicină Internă și Integrativă din Ovidius Clinical Hospital pentru a stimula orientarea resurselor organismului spre vindecare. Terapiile neinvazive pe care se bazează acestea contribuie la eliminarea barierelor care pot bloca capacitatea organismului de a se vindeca. Prioritare sunt condițiile patologice dificil de tratat prin metodele medicale convenționale beneficiind de o abordare individualizată. La elaborarea strategiilor terapeutice serviciul consultă referenți din centre de cercetare de renume din Europa și SUA pentru a oferi pacientilor cele mai noi opțiuni de tratament.
Consultația la Ș.L. Dr. Cristina Farcaș, medic specialist medicină internă - homeopatie, vizează abordarea integrativă a patologiei în scopul elaborării unor scheme individualizate de terapie care integrează practica medicinei convenționale cu cea a medicinei complementare și alternative (CAM)- homeopatia- în raport cu complexitatea organismului uman și natura intrinsecă de vindecare. Pentru abordarea integrativă a pacientului, consultația de medicină internă este inclusă în cadrul consultației de homeopatie.
Homeopatia, ramură a medicinei complementare și alternative (CAM), constituie o modalitate terapeutică medicală non-invazivă. Baza prescripției homeopatice este principiul similarității: “SIMILIA SIMILIBUS CURENTUR”, respectiv ceea ce vindecă un bolnav, la omul sănătos produce boală similară. Legea similarității a fost pentru prima dată enunțată de catre Hipocrat (460 -370 î. Hr), părintele medicinei, pentru ca apoi, abia în prima jumătate a secolului al XIX-lea să fie dezvoltată de către medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843), considerat fondatorul homeopatiei.
Principiul similarității poate fi exemplificat de remediul homeopatic Allium cepa (preparat din ceapa). Acesta are ca utilitate terapeutică acele stări prodromale (de debut) caracteristice rinitelor virale sau alergice respectiv secreții nazale apoase, lăcrimare intensă, congestie conjunctivală. Aceleași manifestări se declanșează la tăierea cepei urmare acțiunii substanțelor volatile degajate. Deci, ceea ce vindecă un bolnav, la omul sănătos produce manifestări de boală similară.
Remediul homeopatic deține două caracteristici:
Efectul terapeutic este direct proporțional cu gradul de diluare și potențare al substanței, ceea ce induce anularea efectului toxic, deci absența reacțiilor adverse.
Mecanismele de acțiune ale remediilor homeopatice sunt deosebit de complexe și în continuă explorare. Rezultatele cercetărilor pe acest domeniu din ultimii ani sunt explicate prin intermediul elementelor de fizică cuantică. De mare actualitate (2009) sunt studiile experimentale ce au avut drept scop obiectivarea/evidențierea acțiunii diluțiilor homeopatice.
Unicitatea terapeutică a fiecărui pacient rezultă din faptul că remediile nu sunt selectate pe baza afecţiunii ci ca rezultat al analizei unui cumul de factori ce ţin de spectrul simptomatic organic, statusul mental şi afectiv-emoţional, preferinţe, aversiuni, predispoziţii, antecedente personale şi heredo-colaterale, stil de viaţă, investigaţii, tratamente anterioare, etc. Pacienţii trebuie să înţeleagă importanţa detaliilor suferinţelor lor şi să le prezinte ca atare. Din acest motiv prima consultaţie este extrem de importantă şi impune timp (aprox 1 oră).
Consultația la Ș.L. Dr. Cristina Farcaș, medic specialist medicină internă - homeopatie, vizează abordarea integrativă a patologiei în scopul elaborării unor scheme individualizate de terapie care integrează practica medicinei convenționale cu cea a medicinei complementare și alternative (CAM)- homeopatia- în raport cu complexitatea organismului uman și natura intrinsecă de vindecare. Pentru abordarea integrativă a pacientului, consultația de medicină internă este inclusă în cadrul consultației de homeopatie.
"DESTINATII" ale tratamentului homeopatic
Tratamentul homeopatic şi-a dovedit eficienţa în: faringite, amigdalite, gingivite, rinite, epistaxis, sinuzite, laringite, bronşite, traheite/traheo-bronşite, astm bronşic, conjunctivite, orjelet recurent, leziuni corneene, gastroenterite, ulcer, colon iritabil, steatoza hepatică, dispepsie, diskinezie biliară, constipaţie, colite, colecistite nelitiazice, boli diareice, pancreatite, diabet, eczeme, acnee, psoriazis, herpes, urticaria, papilomatoza, fotodermatite, alergii, guta, cistite, cervicite, vaginite, alte afecţiuni inflamatorii uro-genitale, microlitiaza renală, infecţii urinare recurente, prostatita, disgravidia de trimestru I de sarcina sau alte patologii asociate ce contraindică tratamentul alopatic în sarcină, boala Meniere, sd vertiginos, migrene, răul de mişcare, dereglări menstruale, dismenoree, ovar polichistic, menopauza, mastoza fibrochistică, infertilitate, discopatii/discartroze, lombosciatica (aflată în afara indicaţiei operatorii), artrite, artroza, poliartrita reumatoidă, spondilita, angine/sindrom post-streptococic, bolile eruptive ale copilăriei, deficit de atenţie, anxietate, stres posttraumatic, stimularea apărării imunitare, recuperare/convalescenţa, monitorizarea în afecţiuni cronice.
Necesită subliniere specială asupra eficacității deosebite a tratamentului homeopatic la:
OVIDIUS CLINICAL HOSPITAL deține un departament de imagistică medicală dotat cu aparatură modernă, digitală.
Imagistica medicală folosește tehnici și proceduri complexe, cu aparatură performantă, pentru diagnosticarea corecta a afecțiunilor.
Radiografia digitală reprezintă cea mai utilizată metodă imagistică, folosită ca primă intenție în diagnosticarea bolilor inflamatorii și degenerative, pentru:
- Examinarea sistemului osteoarticular, a coloanei vertebrale, a craniului;
- Examinarea plămânilor şi a inimii ;
- Examinarea tubului digestiv cu substanța de contrast;
- Urografie (examinare pe gol și cu contrast a căilor urinare);
- Histerosalpingografie.
Echipamentul de ultimă generație din OCH, ROESYS X TWIN manufacturat în Germania,singurul de acest gen din țară, permite obținerea unor imagini de o calitatea ireproșabilă, cu informații precise asupra zonei afectate, cu reconstrucții la nivelul întregii coloane vertebrale sau întregului membru inferior.
Echipamentul de ROESYS X TWIN este digital, permițând reducerea dozei de iradiere față de radiologia clasică , scăderea timpului de expunere și obținerea unor imagini de o mare acuratețe. Imaginile radiologice obținute digital pot fi prelucrate, arhivate, comparate în dinamică, având avantajul evaluării răspunsului post/teraputic.
Asigurăm pacienților noștri standardele unui sistem medical de nivel european, iar aparatura de ultimă oră și medicii noștri specialiști te așteaptă oricând ai nevoie de orice investigație imagistică.
ORL (Oto-Rino-Laringologie) este specialitatea ce cuprinde activități medico-chirurgicale ce se ocupă cu diagnosticul și tratamentul chirurgical și nechirurgical adresat afecțiunilor urechii, nasului, gâtului și regiunilor cervico faciale. Patologia ORL este vastă și cuprinde următoarele:
-Acufenele sau tinitusul care sunt percepția subiectivă a unui zgomot în ureche, nelegată de un sunet din exterior. Pot fi percepute de către pacient uneori destul de deranjant. Anamneza minuțioasă, examenele clinice și imagistice (RMN, CT, ecografie) pot exclude patologii grave, pot determina cauza centrală sau periferică a afecțiunii și pot indica o decizie terapeutică.
-Surditatea, investigată prin otomicroscopie, audiometrie, impedancemetrie, otoemisii auditive, având ca soluție terapeutică intervenția chirurgicală sau protezarea auditivă
-Cefaleea de cauze multiple: rinologice, otologice, osteo-articulare și musculare, nevralgia, migrena, vor găsi soluții unidisciplinare – ORL sau multidisciplinare – oftalmologice, stomatologice, neurologice
-Afecțiune ORL pediatrică – adeno/amigdaliană, rinosinusală, otologică, alergică, traumatică, tumorală, malformativă
-Perforații ale timpanului, afecțiuni ale oscioarelor urechii medii, colesteatomul, tumori ale urechii
-Afecțiuni ale nasului și sinusurilor feței abordate pe cale chirurgicală, endoscopică sau medicală
-Sforăitul care presupune un abord multidisciplinar își poate găsi o rezolvare terapeutică chirurgicală (radiofrecvență multi-level, palato-faringoplastii, chirurgie asociată septo-turbinară) sau medicală
-Tumorile capului și gâtului (abord multidisciplinar diagnostic și terapeutic) – colaborări cu institutele Oncologice din țară
-Tulburări ale deglutiției percepute de către pacient ca o jenă, blocaj al trecerii bolului alimentar spre esofag și spre stomac
-Modificări ale vocii la adult și la copil
-Alterări ale gustului și ale mirosului
-Alergii în sfera ORL (în colaborare cu medicul alergolog)
-Probleme ale echilibrului (vertij)
-Afecțiuni ORL legate de activități în mediul submarin (scufundări)
Andrologia este specializare nouă a medicinei reproductive care investighează și tratează afecțiuni ale reproducerii masculine: infertilitate, adolescență întârziată, hipogonadism, disfuncții erectile, contracepție masculină, etc.
Dermatologia reprezintă specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor cutanate, anexelor pielii (păr, unghii) și a mucoaselor adiacente (cavitate bucală și organe genitale).
Începând cu luna octombrie 2017, la Ovidius Clinical Hospital va deveni operațional cel mai nou aparat lansat de Siemens pentru investigații de REZONANȚĂ MAGNETICĂ performante și non-invazive.
Siemens Magnetom Sempra 1,5 T este un echipament de ultimă generație lansat de către compania Siemens în anul 2017 și este primul echipament de acest tip achiziționat de către un spital din România.
- Echipamentul oferă investigații RM rapide, mai silențioase și poate realiza examinări în siguranță pentru pacienții cu implanturi metalice.
- Este singurul echipament RM din Constanța care are în dotare anestezie compatibilă cu câmpul magnetic cu prezența medicului anestezist, ceea ce oferă un plus de confort pacienților claustrofobi, copiilor, pacienților cu dureri acute ce nu pot sta nemișcați pe durata examinării.
- Aparatul RM este singurul din Constanța care realizează scanări ale întregului corp (whole body RM).
- Echipamentul dispune de memorie tehnică ce poate compara investigațiile anterioare cu cele recente pentru pacienții ce repetă examinarea în cadrul OCH.
-Echipa medicală specializată în Imagistică Medicală are experiență recunoscută în centre medicale renumite din Franța, unde au realizat stagii de formare și competențe.
- Spitalul lucrează cu o echipă multidisciplinară din mai multe specialități medicale și chirurgicale pentru a asigura investigații realizate în condiții de siguranță și un diagnostic cert, obținut cu aparatură de ultimă generație.
Indicații pentru investigații RM:
-afecțiuni osteoarticulare (genunchi, gleznă, umăr, cot, braț, mână, etc.)
-afecțiuni ale coloanei vertebrale (hernii de disc, inflamații, tumori, etc.)
-examinare la nivel cerebral (accidente vasculare, tumori, infecții, etc.)
-examinare ideală pentru abdomen și pelvis
-examinare pentru diagnosticarea cancerului de sân
-examinare pentru identificarea malformațiilor fetale (în orice moment al sarcinii)
Informații și programări la telefon: 0241 RMN OCH / 0241 766 624
Un nou echipament de imagistică medicală și-a făcut loc la OCH, un Computer Tomograf Siemens Somatom Scope Power.
Achiziția de mare performanță acoperă toată gama de investigații CT necesare unui spital multidisciplinar. Echipamentul poate fi folosit atât pentru bolnavii acuți, cât și pentru cei cronici, completând perfect dotările departamentului de Imagistică Medicală al unității.
„Aparatul reprezintă cea mai nouă tehnologie Siemens pentru diagnosticarea imagistică a unei game largi de afecțiuni oncologice, pulmonare, osoase, cardiovasculare, neurologice, dar și de traumatisme. Imaginile furnizate sunt de o calitate excepțională, chiar și la pacienții supraponderali. În plus dozele de iradiere sunt reduse cu aproape 40% în cazul acestei tehnologii noi”, a spus Ș.L. Univ. Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital.
Noul CT utilizează soft-uri care elimină artefactele metalice. Imaginile sunt reconstruite rapid și în detaliu 3D.
Încă de la deschiderea sa din martie 2014, Ovidius Clinical Hospital, cel mai mare spital privat din Dobrogea, și-a propus o misiune deosebită: excelență în îngrijirea pacienților săi. De la dotări, la personal, până la metode de abordare, toți cei care îi trec pragul pot fi siguri că au parte de servicii medicale la standarde europene.
Pentru programări și informații, puteți suna la numerele de telefon 0241.480.400 sau 0241.766.624.
Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.
Detalii