• 07.02.2015

  Despre profesia de medic gastroenterolog şi afecţiunile gastrointestinale

  Medicul este omul care şi-a dedicat în mod conştient, premeditat, întreaga viaţă semenilor. Nu sunt puţini cei dintre noi care s-au întrebat cine sunt aceşti oameni care reuşesc să treacă prin atât de mulţi ani de pregătiri temeinice, pentru a avea o meserie consumatoare de timp şi resurse emoţionale. Este cert că ne interesează să îi cunoaştem mai bine pe cei care ne îngrijesc, în mâinile cărora ne punem cu încredere sănătatea.

  Dr. Marian Anghel, medic primar gastroenterologie - medicină internă la Ovidius Clinical Hospital este un om cu adevărat împlinit. Căsătorit cu iubita sa din liceu, medic de asemenea, cu care are o fiică deosebită, cadru universitar, dr. Anghel îşi oferă timpul pacienţilor săi într-un spital dotat la cele mai înalte standarde.

  - Care a fost parcursul dvs. profesional şi cum aţi ajuns să colaboraţi cu Ovidius Clinical Hospital?

  Dr. M.A.: „Copilăria şi adolescenţa sunt legate de Bucureşti, unde, după liceul teoretic, am ales să urmez Institutul Medico-Militar, pe care l-am absolvit în 1981. Am fost stagiar timp de trei ani la Spitalul Militar Central, apoi medic de unitate într-o perioadă gri în care nu s-a mai organizat concursul de rezidenţiat (i se spunea pe atunci secundariat), până în 1990. Am parcurs toate etapele carierei de medic până la aceea de şef de secţie într-un spital militar, unde am încercat să ajut cât pot de bine omul aflat în suferinţă. Am obţinut competenţe în ecografia generală, endoscopia digestivă şi am parcurs şi a doua specialitate, în gastroenterologie. Colaborarea cu Ovidius Clinical Hospital a venit cumva ca o continuare firească şi totodată provocatoare, după părăsirea sistemului militar, oarecum închis. Am găsit aici aparatura despre care doar citisem, un colectiv şi ambianţă deosebite”.

  - Ce planuri aveţi pentru specialitatea dvs. la Ovidius Clinical Hospital?

  Dr. M.A.: „Sper, ca având ajutorul colectivului, să realizăm o unitate de medicină internă şi gastroenterologie competitivă, care să răspundă necesităţilor pacienţilor. Plec de la premisa că îmi desfăşor activitatea într-un loc în care gastroenterologia este la cel mai înalt nivel, existând disponibilitatea atragerii de colaboratori tineri şi abordarea unor noi metode de diagnostic şi terapie”.

  - Ce fel de servicii pot găsi pacienţii aici?

  Dr. M.A.: „În prezent, la Ovidius Clinical Hospital se fac endoscopii diagnostice şi terapeutice, precum şi o paletă de intervenţii care se va extinde în viitor. În prezent avem în derulare un program de screening care se adresează tuturor persoanelor care vor să beneficieze de investigaţii gastroenterologice. Înscrierea în program se face doar cu biletul de trimitere de la medicul de familie şi dovada de asigurat”.

  - Mai toţi oamenii se plâng la un moment dat de tulburări digestive. Care credeţi că sunt miturile în ceea ce priveşte afecţiunile gastroenterologice ce îi dezinformează cel mai mult pe aceştia?

  Dr. M.A.: „Conform aserţiunii că la medicină şi fotbal se pricep toţi, aceste mituri sunt atât de multe că nu aş putea prezenta o listă exhaustivă, dar pot enumera câteva: ceaiurile şi suplimentele nu pot face rău pentru că sunt naturale (ceea ce este nu numai fals, dar şi periculos a folosi aceste remedii fără avizul specialistului); alimentele picante cauzează ulcer; doar alcoolicii pot face ciroză hepatică; colonul trebuie curăţat cu diverse cure şi produse de detoxifiere”.

  - Dar care sunt factorii care determină cel mai des afecţiunile gastroenterologice?

  Dr. M.A.: „Diversele segmente ale tubului digestiv îndeplinesc mai multe funcţii: prelucrare, sinteză, excreţie, apărare. Aceste activităţi pot fi perturbate de factori atât externi, ca alimentele, microorganismele, toxicele, sau factori endogeni, care ţin de sistemul endocrin, circulator, moştenire genetică şi, nu în ultimul rând, de personalitatea fiecăruia”.

  - Ce ar trebui să ştie pacienţii pentru a avea mai multă grijă de sistemul lor digestiv?

  Dr. M.A.: „Sănătatea aparatului digestiv poate fi menţinută respectând câteva reguli. Mie, ca internist însă, îmi vine greu să vorbesc numai despre un sistem, fiind obişnuit să privesc corpul uman holistic, de aceea unele dintre aceste sfaturi se adresează şi altor părţi ale organismului. De exemplu:

  - exerciţiul fizic reduce stresul (există o relaţie foarte strânsă între creier şi aparatul digestiv), dar acesta reduce şi glicemia şi ameliorează simptome cardiovasculare;

  - scăderea greutăţii reduce balonarea, eructaţiile, arsurile abdominale;

  - consumul de fibre 20-25 g/zi din cereale integrale, nuci, reglează tranzitul intestinal;

  - aportul hidric de minim 2 litri de apă pe zi este obligatoriu;

  - mesele trebuie să fie regulate şi în cantităţi mici;

  - alcoolul este bine să fie consumat în cantitate mică şi nu regulat”, a completat specialistul.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.