• 05.05.2018

  IGIENA MÂINILOR, O POVESTE ADEVĂRATĂ

  De secole, spălarea mâinilor a reprezentat pentru umanitate o componentă centrală a igienei personale, mai mult din punct de vedere cultural şi religios. Legătura clară dintre sănătate şi igiena mâinilor a fost descoperită însă, abia acum aproape două sute de ani, şi, ca toate momentele cruciale din istoria ştiinţelor medicale, are o poveste.

   

  Viena anului 1846…

  Un tânăr medic, proaspăt angajat la Spitalul General din Viena, observa că mortalitatea maternă era mult mai mică în cazul naşterilor la domiciliu sau asistate de moaşe decât în cazul în care acestea erau asitate de medici, în spitale. Cauza acestor decese era, invariabil, febra lăuziei sau febra puerperală.

  Dorind să înţeleagă şi să explice acest paradox, tânărul medic , pe nume Ignaz Semmelweis, a început să colecteze date şi să facă propriile observaţii.

  Să nu uităm că, la vremea aceea, nu se ştia nimic despre microbi şi răspândirea lor, nu se inventase microscopul optic iar cercetarea medicală era încă în faşă…

  După mai multe ipoteze neconfirmate, unele dintre ele chiar mistice, Semmelweis pleacă de la presupunerea că, pe mâinile medicilor care efectuau şi autopsii lăuzelor decedate, rămâneau particule (le numea particule cadaverice), care îmbolnăveau celelalte lăuze. A avut, intuitiv, certitudinea transmiterii directe a microbilor prin intermediul mâinilor contaminate ale personalului medical.

  În 1847 Semmelweis impune întregului personal din spital să îşi dezinfecteze mâinile cu clorură de var. După introducerea acestei măsuri, mortalitatea maternă a scăzut dramatic. Dar această extraordinară descoperire, una dintre cele mai mari din toate timpurile şi care ar fi putut salva milioane de vieţi,  nu a fost fructificată decenii de-a rândul.

  Prin modul său autoritar de a-şi impune convingerile, prin ignorarea efectelor secundare ale clorurii de var asupra mâinilor, prin lipsa de tact şi agresivitatea cu care îi blama public pe cei ce nu erau de acord cu el,  Semmelweis şi-a atras mulţi duşmani.

  A generat frustrare în rândul colegilor săi, descoperirea lui Semmelweis făcând să pară că aceştia se fac vinovaţi de atâtea şi atâtea decese.  Dacă adăugăm şi cutumele celor vremuri, conform cărora medicii erau „gentlemen” iar „mâinile unui gentleman sunt totdeauna curate” avem tabloul complet al oprobriului la care geniul autocrat a fost supus. Colegii săi au renunţat la clorura de var iar el fost declarat nebun şi demis din spital.

  Pribeag în Europa, Semmelweis a încercat să îşi convingă colegii să se spele mâinile cu clorură de var dar nu îl mai asculta nimeni....

  S-a stins din viaţă la numai 47 de ani, ca urmare a unei septicemii, de fapt aceeaşi boală pe care s-a luptat asiduu să o prevină la femeile care au decedat de febră puerperală.

   

  150 de ani mai târziu...

  Descoperirea lui Semmelweis rămâne una, dacă nu chiar cea mai importantă şi mai la îndemână măsură de prevenire a transmiterii bolilor, atât în mediul spitalicesc cât şi în comunitate. Infecţiile asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, peste tot în lume, atât în ţările dezvoltate cât şi în cele în curs de dezvoltare şi constituie o provocare continuă în contextul zilelor noastre.

  La peste 150 de ani de la utilizarea clorurii de var pentru dezinfecţia mâinilor, un moment important în asigurarea igienei mâinilor în instituţiile de acordare a îngrijirilor medicale a fost introducerea pe scară largă a utilizării soluţiilor hidroalcoolice precum şi a unor proceduri standardizate care să permită personalului medical efectuarea unei igiene eficiente a mâinilor.

  Începând cu anul 2009, în fiecare an, pe data de 5 mai sau în jurul acestei date Organizatia Mondială a Sănătăţii desfăşoară campania “Clean Hands Save Lifes (Mâinile curate salvează vieţi), campanie  la care sunt invitate să adere instituţii de acordare a asistenţei medicale din întreaga lume.

  Încă de la deschiderea sa, în primăvara anului 2014, OVIDIUS CLINICAL HOSPITAL a implementat Politica privind igiena mâinilor, în spiritul valorilor promovate de Campania Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii “Mâinile curate salvează vieţi”. Unul dintre elementele centrale ale acestei politici este reprezentat de programul de training multiprofesional care se adreseză tuturor categoriilor de personal: medici, asistente, infirmiere, brancardieri ce se desfăşoară bianual.

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.