• 22.11.2017

  Rolul psihologului în tratamentul pacienților cu boli grave

  Există o relaţie foarte strânsă între mintea şi corpul nostru. Dacă avem o stare psihică proastă, acest lucru se va reflecta în comportament, mai apoi în gânduri şi convingeri, iar acestea vor crea stilul nostru de viaţă, alegerile, deciziile. Toate acestea în timp pot duce la instalarea unor boli. Acest lucru este numit somatizare, adică încercarea organismului de a scoate din inconştient o suferinţă emoţională. Somatizarea este un strigăt de ajutor. Ea face vizibilă o durere care nu poate fi rostită cu glas tare, dar nici nu mai poate fi trecută cu vederea.

  Medicii au ca scop tratarea şi vindecarea bolilor vizibile, exprimate, psihologul găseşte sursă psihică şi emoţională a bolilor. Ca un pacient să poată fi tratat complet de o suferință fizică, este necesară și prezența psihoterapeutului în schema sa de tratament. De aceea, spitalul privat Ovidius Clinical Hospital pune la dispoziția pacienților săi psihologi pregătiți să îi susțină și să îi ghideze către vindecare. Ca să înțelegem mai bine activitatea unui psiholog într-un spital, am vorbit cu psihoterapeutul Oana Marta, specialist la OCH:

  “În spitalul nostru, psihologul este integrat în echipa de specialişti şi vizitează zilnic pacienţii pe secţia medicală, discutând cu pacienţii internaţi, oferind suport psihologic. Cancerul, de exemplu, afectează atât pacientul, cât şi familia şi relaţiile dintre membri. De aceea psihologul este şi la dispoziţia familiei bolnavului cu care face echipă pentru binele pacientului. În plus, este foarte importantă şi transmiterea şi clarificarea unor mesaje cu restul echipei medicale”.

  Legătura dintre suferința psihică și cea fizică

  Specialiștii în psihologie spun că cel mai probabil prima dată apare durerea sufletească, cel puţin în cazul adulţilor, și după aceea boala fizică, acest aspect nefiind valabil şi pentru copii. Durerea sufletească este rezultatul faptului că oamenii nu îşi pot exprimă dorinţele, nu sunt valorizaţi, nu se simt iubiţi şi nu ştiu să se iubească pe ei înşişi. Un şir lung de alegeri greşite în viaţă va duce la durere sufletească şi apoi la boală. Altfel psihicul uman este extraordinar de puternic şi îşi poate reveni după pierderi greu de imaginat.

  “Atunci când vorbim de afecţiuni acute, psihologul intervine la solicitarea bolnavului şi această întâlnire nu va avea ca subiect boala, ci probleme personale cărora persoana nu le mai poate face faţă. Atunci când vorbim, însă, de bolile cronice, psihologul trebuie să fie prezent încă de la început. Acest proces este unul elaborat şi este pus în valoare de echipa interdisciplinară. Spre deosebire de anii trecuţi, tendinţa este ca întreg drumul de la diagnosticarea cu o boală incurabilă a unui pacient şi până la ultimul contact cu acesta, să fie parcurs de echipa interdisciplinară. Într-o prima fază, pacientul ia contact cu medicul curant, apoi cu medicul chirurg, cu imagiştii, cu anatomopatologii. Dacă din nefericire avem de-a face cu o tumoră malignă, cancer, atunci intră în scenă medicul oncolog, medicul de îngrijiri paliative, psihologul. Pacientul va fi informat de rezultatul analizelor şi investigaţiilor într-un mediu securizant, veştile mai puţin fericite vor fi date cu mare precauţie şi cu grijă pentru psihicul pacientului. Aceasta nu mai reprezintă un act exclusiv medical, ci uman. În spitalul OCH se perfectează acum un sistem modern de comunicare şi abordare a cazurilor medicale de cancer în care se ţine cont extrem de mult de psihicul bolnavului”, a mai explicat Oana Marta.

  Chiar şi bolile acute pot genera căderi psihice care întârzie sau îngreunează vindecarea. Dar, de obicei, bolile cronice, îndeosebi cele care limitează viaţa, necesită suport psihologic. Afectarea psihologică poate fi severă şi cu revelaţii neaşteptate pentru bolnav, cu destructurarea unor convingeri, credinţe, emoţii, cu pierderea sensului vieţii. Desigur însă, discuţiile cu un psiholog sunt o opţiune, nu o obligaţie.

  Deschiderea pacientului către terapeut este esențială

  “Pentru fiecare dintre noi ajutorul psihic şi emoţional poate lua multe forme spirituale, dar cred că fiecare îl caută, mai devreme sau mai târziu. Vârsta maturităţii ne face să nu privim cu superficialitate soluţiile cele mai la îndemână ci să le testăm. Încă nu am întâlnit nicio persoană care să refuze o discuţie relaxată despre viaţă. Chiar şi pacienţii cu mai puţină deschidere s-au relaxat odată ce au înţeles că ei sunt cei care dictează limitele discuţiei şi s-au deschis încet, atât cât s-au simţit confortabil.

  Deschiderea personală este o chestiune ce este întotdeauna respectată. Viaţa personală a pacientului, întâmplările pe care le trăieşte, sentimentele lui, emoţiile lui cele mai intime îi aparţin în totalitate şi este o lipsa de profesionalism să se insiste asupra unor lucruri pe care acesta nu doreşte să le dezvăluie. Există modalităţi de a discuta fără amănunte. Relaţia psiholog-pacient este guvernată de confidențialitate. Este în totalitate responsabilitatea psihologului să creeze o relaţie bazată pe încredere şi să o menţină până la sfârşitul întâlnirilor. În fapt, încrederea şi confidenţialitatea nu se opresc niciodată, mergând dincolo de încheierea relaţiei psiholog-pacient. Cu alte cuvinte, ceea ce s-a dezvăluit în cadrul cabientului va rămâne acolo pentru totdeauna”, a mai detaliat psihoterapeutul.

  Activitatea specialiștilor în psihologie de la OCH

  Ovidius Clinical Hospital este una dintre puținele unități spitalicești care include natural specialiști în psihoterapie în echipele multidisciplinare care se ocupă de tratamentul pacienților săi:

  “Aici a existat şi există o extraordinară deschidere din partea conducerii pentru tot ce este nou, modern şi de folos pacientului. Includerea unui psiholog în echipa de specialişti este un pas important şi rar întâlnit în lumea medicală, fie ea şi privată. Prezenţa mea la patul pacientului a fost o surpriză pentru pacienţi, extraordinar de bine primită. Nu s-au aşteptat ca psihologul să vină zilnic şi să stea de vorba cu fiecare. Cel mai amplu proiect actual constă în alcătuirea grupurilor de suport pentru pacienţii oncologici, pe lângă vizitele la pat”, a precizat Psih. Marta.

  Întâlnirile grupurilor de suport au loc săptămânal, în spitalul OCH și durează în jur de 2-3 ore. Pacienţii se pot adresa deja spitalului pentru a se alătură unui grup de suport. Efectele asupra sănătății pot fi uimitoare.

  Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale multiple. 

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.