• 14.09.2017

  Terapia durerii la Ovidius Clinical Hospital

  Durerea este semnul care ne trimite la medic, indiscutabil. De cele mai multe ori este singurul motiv care ne face să ne gândim cu adevărat că ar fi ceva în neregulă cu noi. De altfel, foarte mulţi oameni ajung la mari complicații în urmă unor boli care nu provoacă durere sau alte simptome evidente.

  Durerea nu este numai un simptom, ci o adevărată experienţă. Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii defineşte durerea că fiind „o experienţă senzorială şi emoţională neplăcută asociată unei leziuni actuale sau potenţiale sau datorate unui astfel de proces”. Acesta definiţie recunoaşte intercurența dintre aspectele obiective, fiziologice ale durerii, şi componentele sale subiective, emoţionale şi psihologice.

  Durerea este aproape întotdeauna cauzată de un proces patologic. Astfel, orice plan de tratament trebuie direcţionat atât către soluţionarea cauzei, cât şi către controlul durerii, prin terapie specifică.

  “Durerea este un simptom, iar intensitatea este o calitate a acestui simptom, şi aproape întotdeauna intensitatea durerii este direct proporţională cu gravitatea bolii care cauzează durerea. Managementul durerii nu trebuie să fie limitat doar către anestezist, ci multidisciplinar, de medici din diverse specialităţi (internisti, oncologi, neurologi, etc.), cât şi de alte abordări (psihologie, acupunctură sau hipnoză). Durerea are aproape întotdeauna o cauză. Terapia durerii se referă atât la ansamblul de proceduri folosite în cuparea acestui simptom, cât şi stabilirea unei strategii multidisciplinare pentru descoperirea cauzei dureri”, explică Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist anestezie şi terapie intensivă la Ovidius Clinical Hospital din Constanţa.

  Medicul apreciază intensitatea durerii pe care o simte pacientul în urmă examenului clinic al anamnzei. După, acesta evaluează durerea pe o scala de la 1 la 10, unde 1 este cea mai mică durere pe care pacientul a resimţit-o vreodată şi 10 -  cea mai mare durere. Totuşi fiecare pacient este diferit şi are alt prag de a percepe durerea. Se întâmplă adeseori că durerea resimţită pe pacienţi distincţi, pentru aceeaşi boală, să fie complet diferită ca grad de intensitate, deoarece acest simptom are implicaţii psihice şi fizice diferite pentru fiecare dintre noi.

  “O durerea înseamnă mai mereu ceva, ea trădează o boală sau o afecţiune cauzatoare. Dacă vorbim, de exemplu, despre popularul junghi intercostal, el poate să însemne o contractură musculară, o nevralgie (inflamaţie a unui nerv), zona zoster, sau cel mai de temut, în spatele unui junghi se poate ascunde un infarct miocardic acut. De aceea este uneori foarte delicată realizarea diagnosticului diferenţial între aceste cauze, motiv pentru care pacienţii ar trebui să se adreseze întotdeauna medicului la apariţia unei dureri”, menționează medicul anestezist.

  În funcţie de cauza şi locaţia durerii, aceasta poate fi combătută prin medicaţie sau prin proceduri anestezice loco-regionale menite să oprească traiectul de transmitere a durerii. Deoarece pacienții se tem  de durerea pe care o resimt după intervenţia chirurgicală, Dr. Mociu va detalia în continuare modul în care medicii îi ajută pe  pacienți să depășească mai uşor această fază.

  „Când este vorba despre un tratament chirurgical, lipsa durerii post-operatorii este un factor foarte important în recuperarea rapidă şi externarea în timp mai scurt a pacienţilor. Sunt utilizate medicamente, de la anti-inflamatoare la opioide, uneori asociade cu proceduri anestezice loco-regionale (catetere epidurale sau blocuri neuro-musculare); toate acestea sub atenta supraveghere a medicului. În managementul terapiei durerii peri-operatorii este foarte importantă colaborarea între diferite specialităţi (medic chirurg, anestezist, neurolog, psiholog sau medic internist).”

   

  Terapia durerii este practicată în Ovidius Clinical Hospital prin apoape toate metodele disponibile. De la consiliere psihologică şi medicină alternativă, până la medicaţie administrată în infuzie continuă prin pompe speciale şi proceduri loco-regionale invazive efectuate pentru reducerea durerii. 

 • Chestionar satisfacție

  Ai fost pacientul nostru? Părerea ta contează pentru noi. Completează formularul de satisfacție adresat pacienților și noi vom avea o vedere de ansamblu a ceea ce trebuie sa imbunătățim.

  Detalii
 • Dicționar medical

  Pentru a putea ințelege termenii medicali mai bine vizualizați dicționarul nostru.

  Detalii
 • Program

  • Luni - Vineri
   08.00-21.00
  • Sambăta
   08.00-15.00
  • Spital
   Program permanent cu 2 linii de gardă în specialitățile chirurgie generală și anestezie, terapie intensivă.