och-loader

Anunț important: din 2018, pacienții cu diferite forme de hepatită se pot trata la Ovidius Clinical Hospital

Vești importante pentru persoanele care suferă de hepatita B și C: din 2018, Ovidius Clinical Hospital oferă posibilitatea accesării de tratamente pentru aceste boli.

“În România, în ceea ce privește tratamentul pentru hepatită cronică virală B sunt disponibile în prezent două terapii cu interferon, respectiv cu antivirale directe sub formă orală. Problema importantă însă este că în jur de 50% dintre pacienți considerați inactivi, care nu se califică pentru aceste terapii având testele la limită, nu rămân așa și boala poate reveni. Și în cazul hepatitei cu virus C există două modalități de tratament: cu interferon sau cu antivirale directe, așa numita terapie ‚free interferon’.Această ultimă terapie are avantajul vindecării în peste 90% din cazuri și este bine tolerată. Trebuie reținut însă că nu toți pacienții pot beneficia de aceste forme de tratament, existând diverse limitări determinate de forma și stadiul bolii, genotipul viral, gradul încărcăturii virale, contraindicații, asocieri medicamentoase, etc. Totuși, având în vedere complicațiile redutabile menționate, trebuie făcut orice efort care să ducă la vindecare sau ameliorarea hepatitelor virale cronice. Începând cu anul 2018, toate aceste tratamente vor putea fi accesate și în cadrul spitalului OCH”, explică Dr. Anghel Marian, medic primar medicina interna și gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital.

Hepatitele sunt boli inflamatorii ale ficatului ce pot fi produse de diverse cauze precum alcoolul, anumite substanțe toxice sau medicamente, virusuri, afecțiuni autoimune, etc. Cele mai frecvente sunt produse de virusurile hepatice notate cu literele alfabetului de la A la G (tipurile F și G nefiind recunoscute unanim). Mai rar, pot provoca hepatite citomegalvirusul, virusul Epstein-Barr, parvovirusurile, etc.

“Aceste infecții pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă în formele cu transmisie digestivă (A și E) sau prin vaccinare ca în cazul hepatitelor A și B. Pacienții cu virus B sau D pot să-și îmbolnăvească partenerii pe parcursul timpului, mai ales după 10 ani de la contactarea virusului, în condițiile reactivării infecției, dar se pot transmite și prin sânge, sau de la mamă la făt în cursul nașterii. În general hepatita cu virus C se transmite prin contactul cu sângele infectat și, foarte rar, pe cale sexuală. Trebuie reținut însă că virusul B este extrem de contagios, de 100 de ori mai infecțios decât HIV și de 10 ori mai mult decât virusul C”, menționează Dr. Anghel Marian.

Datele statistice privind hepatitele cronice virale sunt îngrijorătoare. România ocupă primul loc în Europa la infecția cu virus C și locul 4 ca mortalitate în urma bolilor ficatului. Se estimează că dintre cele 12 milioane de cazuri noi de infecție cu virus C în Europa, 10% vor fi în România. Unele hepatite precum A și E se vindecă fără a se croniciza în timp ce acest risc este foarte mare la tipurile B, C și D. Boala cronică virală poate evolua întru-un interval de 10-20 de ani spre ciroză hepatică sau chiar cancer.

Pentru mai multe informații și programări, spitalul Ovidius Clinical Hospital poate fi contactat la numerele de telefon 0241 480 400.

Ovidius Clinical Hospital este un spital multidisciplinar conceput să ofere îngrijire de specialitate pacienților cu afecțiuni chirurgicale și medicale multiple, printre acestea numărându-se și afecțiunile gastroenterologice.