close

Albirea dinților – metode și îndrumări

2022-05-15

Pe lângă sănătatea dinților, suntem preocupați azi, în egală măsură, de estetica dentară. Vrem dinți mai strălucitori și mai albi, nu doar sănătoși. Pe de altă parte, trecerea anilor, fumatul sau alimentele și băuturile ingerate contribuie la îngălbenirea și pătarea smalțului dentar.

De aceea apelăm la diverse metode de albire a dinților, de la pastele de dinți care promit acest efect, la produse de albire din comerț sau la ajutor profesional, în cabinetul medicului stomatolog. Cum plaja de oferte e largă, pe bună dreptate, stăm să cumpănim în alegerea celei mai potrivite soluții.

Înainte de toate, păstrați o igienă bucală corectă: spălarea de două ori pe zi a danturii, folosirea aței dentare și a apei de gură, a dușului bucal. Pe lista de obligații față de sănătatea dumneavostră, e recomandat să adăugați și o vizită obligatorie la stomatolog la fiecare 6 luni, cu scop de prevenție.

Nu așteptați să aveți probleme ca să treceți pragul medicului stomatolog, ci vizitați-l ca să vă facă un examen amănunțit și, dacă e cazul, să tratați din timp – cu costuri de timp și bani mult mai mici – orice probleme apărute.

Cu această ocazie, puteți discuta împreună cu specialistul OCH despre albirea dinților dvs. Aceasta presupune îndepărtarea petelor de la nivelul danturii, redarea unei părți din strălucirea de altădată și deschiderea cu mai multe nuanțe a culorii smalțului. Culoarea dinților este dată de stratul de dentină, care transpare prin smalț. Cu timpul, anumite substanțe colorate pătrund prin smalț și se impregnează în dentină, de unde nu mai pot fi îndepartate printr-un simplu detartraj sau periajul de zi cu zi.

PREVENȚIA ÎN STOMATOLOGIE


Puteți cumpăra, desigur, truse pentru albirea dinților acasă, însă, albirea în afara cabinetului stomatologic nu este tot atât de eficientă ca la specialist și apare riscul de depigmentare și de sensibilizare a smalțului, ori afectarea gingiilor (benzile de albire sau aparatul pentru albirea dinților). Albirea prin folosirea bicarbonatului de sodiu poate afecta mucoasa, iar efectul de albire nu este cel scontat. Pasta de dinți pentru albire nu este propriu-zis o metodă de albire a dinților, ci mai degrabă o modalitate de menținere a culorii lor.

În cabinetul stomatologic OCH, puteți alege între tehnicile de albire dentară clasice, care presupun aplicarea unor geluri în diverse concentrații.

O ședință de albire dentară profesională, în funcție de tratamentul ales, durează până la o oră sau o noapte.

Efectele procedurii de albire dentală profesională pot dura între 6 luni și 2 ani, menținerea lor fiind condiționată de obiceiurile de viață ale pacientului.

Înainte de realizarea albirii dentare, indiferent de metoda aleasă, se face profilaxia dentară, ca înaintea oricărui alt tratament, respectiv detartraj, periaj profesional, air flow și fluorizare.

După albirea dentară, pacientul va păstra igiena orală obișnuită, cu periaj de două ori pe zi, ață dentară și apă de gură. Va evita fumatul timp de 24 de ore după și va folosi un pai pentru a consuma lichide, iar 24-48 de ore, nu e recomandat consumul de alimente și băuturi colorante (ceai, cafea, vin roșu, oțet balsamic, sucuri, roșii, fructe de pădure etc.)

Albirea dinților nu este indicată în următoarele situații:

• persoanelor care suferă de afecțiuni ale ficatului, hematologice sau care afectează dinții din interior;
• persoanelor sub 18 ani;
• femeilor însărcinate sau care alăptează;
• persoanelor alergice la substanțele folosite în albirea dentară.

Pentru albirea prin metoda clasică, cu gel, stomatologul OCH va lua o amprentă a dinților pacientului, pentru realizarea gutierei personalizate, făcută din material confortabil. Gelul de albire se aplică la domiciliul pacientului, cu ajutorul gutierei, pe dantura pacientului instruit de medic în prealabil, timp de 9-14 nopți. Albirea în acest caz se face treptat, iar efectul ține 1-2 ani. Procedura crește riscul apariției sensibilității gingivale și dentare pe parcursul tratamentului, dar aceste efecte negative dispar odată cu finalizarea tratamentului de albire. Pe tot parcursul tratamentului se vor evita alimentele și băuturile colorante.

Albirea dinților cu ajutorul lămpii cu accelerator presupune 3-4 aplicări succesive de gel de albire și activarea lui printr-o sursă de lumină albastră, intensă, filtrată. O ședință durează între o oră – o oră și jumătate.

De reținut: albirea dentară făcută la medicul stomatolog nu doare, iar sensibilitatea de la nivelul dinților, dacă apare, e de scurtă durată, de una, două zile. Lucrările protetice existente deja nu reacționează la tratamentul de albire profesională, e posibil să fie nevoie să se înlocuiască ulterior (dacă există diferențe mari de culoare, inestetice).

Programați-vă la un consult stomatologic chiar acum, la Policlinica OCH, din strada Flămânda nr. 19, Constanța, telefon 02141 480 400.


Medicii noștri vă așteaptă cu un zâmbet cald, profesionalism, aparatură de top, sfaturi și tratamente personalizate.

Renumele în stomatologie se obține prin performanță