close

Importanța recuperării fizice, psihice și a nutriției

2020-06-18

OCH – Centrul de excelență dedicat cancerului de sân


Recuperarea după tratamentul de cancer de sân este esențial să fie realizată în condiții de maximă siguranță pentru pacient.


Oricât de mic sau de mare a fost impactul in urma diagnosticului de cancer de sân, orice pacientă are nevoie de suport și condiții pentru o recuperare corespunzătoare. Echipa Ovidius Clinical Hospital din noul Centru de excelență dedicat cancerului de sân este alături de fiecare femeie care îi trece pragul atât din punct de vedere al tratamentului, cât și al recuperării post tratament.


Programul de recuperare postoperatorie al Centrului de excelență OCH dedicat Cancerului de Sân cuprinde tot ce are nevoie pacienta pentru a-și reveni complet după intervenția chirurgicală.


Perioada de refacere a organismului, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic, după expunerea la un stres emoțional major cum este diagnosticul de cancer mamar, dar și la proceduri medicale complexe, cum pot fi intervenția chirurgicală, chimioterapia și radioterapia, este esențială. Factorii de mediu stresanți, alimentația dezechilibrată, suprasolicitarea fizică și psihică pot dăuna mult acestei perioade. Pacienta trebuie să-și redobândească gradual capacitatea de efort fizic, iar acest lucru se poate face doar cu o reintegrare socială și profesională treptată, cu suportul familiei și al persoanelor apropiate.



Nutriția după diagnosticul de cancer de sân

Ce loc are nutriția și ce trebuie făcut din acest punct de vedere? Răspunde Dr. Simona Nicodim - medic primar diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Ovidius Clinical Hospital:


„O alimentație echilibrată este cea care, împreună cu mișcarea (în limitele toleranței la efort) și limitarea expunerii la stres, are beneficii asupra stării generale de sănătate, dar și a celei de confort psihic.”
Iată câteva recomandări nutriționale generale pentru pacientele care se află în perioada de recuperare după cancerul de sân:
• Evitarea dietelor restrictive (diete dezechilibrate nutrițional, sărace în calorii și/sau proteine). Acestea pot determina scăderea rezistenței organismului la infecții.
• Creșterea consumului de legume, fructe proaspete și produse din cereale integrale (pâine integrală, paste integrale, orez brun, bulgur). Acestea aduc organismului un aport adecvat de glucide, fibre vegetale, vitamine, minerale, alți fitonutrienți.
• Un consum adecvat de alimente care furnizează organismului proteine de bună calitate (carne de pasăre, pește, ouă, brânzeturi și lactate slabe, semințe, nuci).
• Consumul de pește este benefic- cel puțin de 3 ori pe săptămână.
• Scăderea consumului de grăsimi săturate (carne grasă, organe, mezeluri, lactate și brânzeturi grase) și grăsimi trans (margarine, produse patiserie).
• Evitarea consumului excesiv de zahăr și produse cu conținut crescut de zaharuri.
• Limitarea consumului de alimente prăjite, afumate, condimentate sau sărate excesiv sau cu conținut crescut de aditivi alimentari.
• Hidratare adecvată (apă).
• Limitarea/ evitarea consumului de alcool.
• Obținerea și menținerea unei greutăți normale (acolo unde este posibil), dar fără a apela la diete restrictive, care să determine scădere ponderală marcată în timp scurt.

„Recomandările nutriționale sunt personalizate pentru toate pacientele care se află în grija noastră, în funcție de particularitățile fiecăreia: vârstă, boli asociate, preferințe alimentare, program zilnic etc. Pentru că aici există o echipă multidisciplinară care se ocupă de fiecare pacient, sunt luate în calcul toate particularitățile și lucrăm coordonat pentru tratarea fiecărei femei”, a spus Dr. Simona Nicodim.

Recuperarea fizică după diagnosticul de cancer de sân

Pe lângă alimentație, pacienta trebuie să se recupereze fizic și cu ajutorul reabilitării medicale pentru că, din păcate, pot apărea și afecțiuni secundare postoperatorii. Cele mai frecvente sunt: țesut cicatriceal, dureri spinale, dureri la nivelul umărului sau/și al membrului superior (care duc la mobilitate redusă și redoare), limfedemul membrului superior pe partea operată, dar și astenie fizică.

„Este foarte important să fie evitată expunerea la soare sau raze UV, creșterea în greutate, stările emoționale negative, efortul fizic intens, purtarea și ridicarea de greutăți cu mâna situată de aceiași parte cu sânul operat, dar și traumatismele locale, puncțiile, efortul prelungit, tatuajele”, sfătuiește Dr. Tatiana Tulea - medic primar recuperare și reabilitare medicală la Ovidius Clinical Hospital, membru al echipei multidisciplinare a Centrului de excelență OCH dedicat cancerului de sân.

Scopul recuperării după operație și în timpul tratamentului cancerului (radio/ chimioterapie) este de a păstra postura corectă și mobilitatea, și a reduce durerea segmentelor afectate:


„Pacienta va beneficia de ajutorul pshihologului pentru a-și păstra echilibrul psiho-emoțional, deoarece stările depresive pot îngreuna recuperarea pacientului. Cu ajutorul nutriționistului va reuși să își mențină greutatea sub cea ideală, iar noi vom fi alături de ea pentru a-și menține tonusul fizic urmând tratamentul de recuperare cu programe individualizate și obiective specifice”, a mai precizat Dr. Tatiana Tulea.


În laboratorul de recuperare-reabilitare medicală din cadrul OCH au fost implementate toate măsurile de siguranță pentru protecția pacienților cu sistem imunitar scăzut, și nu numai, în contextul epidemiologic actual. Pacienții vor găsi aici un mediu sigur, dotat cu echipamente performante, care asigură o recuperare complexă a pacienților cu diverse afecțiuni sau a celor care își doresc să își reia activitatea zilnică în urma unei intervenții chirurgicale.


Programul de recuperare poate fi diferit în funcție de perioada postoperatorie sau/și complicații și poate include:
• kinetoterapie personalizată la sala de gimnastică
• hidrokinetoterapie la bazin
• masaj de drenaj limfatic pentru membrul superior afectat
• masaj sedativ regional
• kinesio tapping


Trebuie subliniat că laboratorul de recuperare-reabilitare medicală este dezinfectat în mod constant. Aerul este sterilizat și purificat prin aparate de sterilizare și purificare a aerului cu căldură uscată și filtre de cărbune activ, dar și cu lămpi germicide, care sunt folosite ori de câte ori este nevoie. Numărul pacienților este limitat la maxim 3 pe serie, atât în sălile de kinetoterapie, cât și în cabinetele de fizioterapie, unde intră maxim un pacient odată. În vestiare, accesul este permis pe rând câte unui singur pacient, suprafețele și microaeroflora fiind dezinfectate constant.

Toate aceste eforturi sunt întregite de psihoterapeut, specialistul care este alături de pacientă atât pre cât și postoperator. Psih. Oana Marta oferă detalii:

„Pentru unele paciente, shimbarea aspectului fizic după mamectomie poate duce la o imagine corporală negativă și la diverse probleme psihosociale și emoționale. Imaginea corporală negativă în rândul pacientelor diagnosticate cu cancer de sân include nemulțumirea privind aspectul fizic, pierderea percepută a feminității și integrității corpului, reticența față de nuditate. Restabilirea nivelului emoțional optim face parte dintr-o recuperare completă, alături de tratamentul medicamentos.Există multe drumuri către recuperarea psiho-emoțională. Este important ca femeile să acorde prioritate sănătății lor mintale în fiecare etapă a tratamentului cancerului de sân. Există tratamente farmaceutice pentru depresie și anxietate și este important să colaborăm cu un psihiatru specializat pe pacienții cu cancer de sân, deoarece va știi ce opțiuni nu vor interfera cu tratamentul cancerului. Grupurile de sprijin reprezintă cea mai bună soluție demonstrată pentru îmbunătățirea stării psihice și emoționale. Terapia individuală este de asemenea recomandată, în paralel cu participarea la grupurile de suport, cu rezultate uimitoare. Pacientele noastre sunt supravegheate psihologic pe perioada spitalizării și încurajate să caute ajutor specializat atunci când simt nevoia de sprijin psihologic și emoțional.”

Asistența psihologică profesională pentru pacientele care au trecut printr-o mamectomie este una dintre prioritățile OCH. Pentru orice problemă psiho-emoțională, pacienții spitalului beneficiază de suport psihologic la pat, gratuit, pe toată perioada spitalizării, înainte și după intervenția chirurgicală.


În cadrul Centrului, pacienții mai pot beneficia de:
Prevenție cu Alprevia
Diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetică, Computer tomografie)
Puncție - biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj ecografic și analgo-sedare
Marcarea preterapeutică ecoghidată a tumorilor infraclinice de sân
Diagnostic histopatologic și imunohistochimic
Chirurgie minim invazivă - Ganglionul Santinelă cu Sentimag
Terapii medicamentoase inovative
Testare genetică prin Roche România
Specialiști oncologi de TOP din Constanța și New York

Recuperarea după tratamentul de cancer de sân este esențial să fie realizată în condiții de maximă siguranță pentru pacient.