close

OCH - Centrul de excelență dedicat cancerului de sân oferă opțiunea de testare genetică

2020-06-12

Centrul de excelență OCH dedicat cancerulului de sân vine cu noutăți medicale deosebite, unice în zona de sud-est a țării. Ovidius Clinical Hospital oferă de acum posibilitatea diagnosticului genomic pentru tumori solide, menit să ajute medicii să aleagă cele mai potrivite terapii oncologice inovatoare și țintite, în funcție profilul genomic al pacientului. În acest sens, a fost realizat un parteneriat cu Roche România.


Și pacientele cu cancer de sân pot alege să facă aceste investigații care le pot aduce informații prețioase privind înțelegerea etiologiei patologiilor cu componentă genetică, posibilitățile evolutive, precum și în ceea ce privește terapiile specifice asociate. Protocolul este unul deosebit, pentru că analizele nu se efectuează la noi în țară după prelevarea probei biologice. Există două tipuri de teste, care au la bază secvențierea genomică de ultimă generație (next generation sequencing, NGS):

- Testarea FoundationOne CDx (din țesut) care se efectuează în Germania
- Testarea FoundationOne Liquid (din sânge) care se efectuează în SUA.
Dar cum funcționează? Primim detalii de la dr. Georgeta Camelia Cozaru – medic primar genetică medicală.


„Pacienta poate să fie informată de această testare în momentul în care medicul consideră că aceasta poate să-i aducă informații suplimentare despre boală și despre planul de tratament. În cazul în care își dorește testarea, medicul transmite pe e-mail formularul de comandă semnat și completat de către pacientă, urmând ca Roche să-l contacteze pe pacient în vederea efectuării plății. Testarea examinează profilul genomic tumoral, evaluând cele patru clase principale de alterări genomice la 324 de gene, FoundationOne CDx, și 70 de gene, FoundationOne Liquid, relevante pentru cancer, raportând, de asemenea, încărcătura mutațională și instabilitatea microsatelitară, ceea ce poate contribui la dezvoltarea planului de tratament și poate aduce informații cu rol predictiv și prognostic.”


Raportul final este clar și detaliat și oferă informații referitoare la profilul genomic al pacientei, precum și opțiunile terapeutice aprobate FDA și studiile clinice relevante, care sunt în desfășurare la acel moment la nivel internațional. Medicul va lua o decizie în urma raportului primit și va hotărî care este cea mai bună opțiune terapeutică pentru pacient. Este posibil ca rezultatele testelor FoundationOne CDx sau FoundationOne Liquid să scoată la iveală alterări genetice multiple care pot favoriza dezvoltarea cancerului. Datele cele mai recente și cele mai relevante privind orice alterări genomice identificate sunt rezumate în raportul emis către medic.


„Prețul testului este de 2000 EUR+TVA. Pentru pacienții cu venituri reduse, pot exista programe de discount. Raportul final va fi emis în maxim 3 săptămâni de la data prelevării probei biologice”, a spus dr. Georgeta Camelia Cozaru.


Este important de știut că acest test nu oferă prevenție, ci creează o imagine mai clară a mutațiilor genetice dezvoltate la un pacient cu o formă de cancer într-un anumit stadiu de boală, fiind mai degrabă o oportunitate de a avea o abordare comprehensivă a pacientului oncologic și o deschidere a căii spre medicina personalizată.


În Centrul de excelența OCH dedicat cancerului de sân, pacientele beneficiază de cele mai bune modalități de tratament, echipamente și specialiști. Pe lângă acestea, fiecare interacțiune și act medical se desfășoară în condiții de maximă siguranță pentru pacienții cu imunitate scăzută. Ovidius Clinical Hospital a luat toate măsurile prevăzute de Direcția de Sănătate Publică și de Ministerul Sănătății pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-CoV-2. În toate unitățile OCH recoltările analizelor se fac după protocoale stricte de siguranță, aerul este purificat și sterilizat în mod constant și toate suprafețele sunt dezinfectate și igienizate după un grafic bine stabilit. Echipamentele de protecție sunt în coformitate cu gradul de intervenție al fiecărui cadru medical iar pacienții trebuie să poarte mască de protecție pe toată durata șederii.

Este esențial ca pacienții să știe că pot veni în Centrul de excelență dedicat Cancerului de Sân în condiții sigure, deoarece cancerul de sân descoperit într-un stadiu incipient poate fi tratat complet. De aceea femeile peste 45 de ani trebuie să își facă o mamografie la fiecare 2-3 ani.


Iată lista completă de servicii a noului Centru OCH:
· Prevenție cu Alprevia
· Diagnostic imagistic complet (Mamografie, Ecografie, Rezonanță magnetică, Computer tomografie)
· Puncție - biopsie a tumorilor de sân sub ghidaj ecografic și analgo-sedare
· Marcarea preterapeutică ecoghidată a tumorilor infraclinice de sân
· Diagnostic histopatologic și imunohistochimic
· Chirurgie minim invazivă - Ganglionul Santinelă cu Sentimag
· Terapii medicamentoase inovative
· Testare genetică prin Roche România
· Specialiști oncologi de TOP din Constanța și New York
· Consiliere psihologică pre și postoperatorie
· Recuperarea postoperatorie