och-loader

Sfatul medicului: Spondilita anchilozantă, o provocare pentru medicul reumatolog

2020-11-17

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatoare cronică, aparținând grupului spondilartritelor, alături de artropatia psoriazică, artrita reactivă, artritele enteropatice, spondilartrita juvenilă. Caracteristicile acestei suferințe sunt afectarea precoce a articulațiilor sacroiliace și apariția predominat la adultul tânăr, sub 40 de ani.


„În apariția spondilitei anchilozante, factorii genetici joacă un rol important, antigenul HLA B27 fiind prezent la peste 90 % dintre bolnavi. Dintre factorii de mediu, infecțiile pot contribui la apariția bolii, prin similitudine antigenică între agentul infecțios și antigenul HLA B27. Un exemplu în acest sens este infecția cu Klebsiella pneumonie”, explică Dr. Mihaela Ilie, medic primar medicină internă, specialist reumatologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.


Spondilita anchilozantă face parte din spondilartritele cu formă axială. Reprezintă o boală inflamatoare cronică, ce afectează predominat coloana vertebrală dar și articulațiile periferice, cu evoluție spre anchiloză. Peste 80 % dintre bolnavi se plâng de durere lombară sau fesieră. Alte simptome musculoscheletale pot fi durerea toracică, durerea cervicală, talalgiile sau durerea de călcâi.


„Nu de puține ori, aș putea spune chiar în 30% dintre cazuri, pacienții pot prezenta episoade de afectare oculară sub forma de uveită acută anterioară, irită sau iridociclită care pot precede, însoți sau pot apărea după manifestările articulare. Totodată, pacientul mai poate prezenta afectare cardiacă sub formă de insuficiență aortică, tulburări de ritm și de conducere, modificări de fibroză pulmonară, renală, sub formă de glomerulonefrită sau amiloidoză, și chiar neurologice”, a detaliat medicul OCH.


Din păcate, spondilita anchilozantă afectează persoanele în perioada cea mai productivă perioada a vieții, iar istoricul familial de boală crește riscul de apariție al acesteia.


„Există o serie de criterii clinice, imagistice și biologice care, coroborate, susțin diagnosticul de spondilită anchilozantă. Explorarea IRM a articulațiilor sacroiliace poate stabili un diagnostic precoce, atunci când pacienții nu prezintă modificări la radiografia standard. Spondilita anchilozantă are o evoluție îndelungată, cu exacerbări și remisiuni spontane sau terapeutice. Cu cât debutul bolii este mai precoce, cu atât aceasta are o evoluție mai severă. Astfel, 15% dintre bolnavii, cu debut în adolescență, vor necesita în 15 ani proteză de șold”, spune Dr. Ilie.


Dezideratele medicului reumatolog vizează calmarea durerilor, reducerea inflamației, păstrarea mobilității coloanei vertebrale și prevenirea anchilozei prin măsuri farmacologice și nefarmacologice.


„Drept urmare, pentru păstrarea mobilitățiii coloanei vertebrale, se recomandă gimnastică medicală, hidroterapie, practicarea unor sporturi cum ar fi înotul. Există o serie de medicamente utilizate în tratamentul spondilitei anchilozante, în diferite concentrații și perioade de timp, funcție și de tolerabilitatea individuală a fiecărui pacient. Periodic, evaluarea bolnavului spondilitic se face pe baza unor indici compoziți și analize de laborator, care ajută la monitorizarea activității bolii și escaladarea tratamentului spre alte clase terapeutice, cum ar fi tratamentul biologic, în situația în care boala se menține activă”, ne-a precizat medicul specialist.


O persoană care este diagnosticată cu spondilita anchilozantă poate să aibă o viață aproape normală dacă are grijă se urmeze întocmai sfatul medicului.


„Renunțarea la fumat, scăderea în greutate, programul de exerciții fizice condus de un kinetoterapeut, administrarea corectă a tratamentului recomandat de medicul specialist reumatolog, controlul eficient al celorlalte boli asociate (de exemplu bolile cardiovasculare, diabetul etc) și al complicațiilor bolii, sunt foarte importante pentru ca pacientul să poată avea o calitate sporita a vieții”, spune Dr. Ilie.


Pacienții diagnosticati cu spondilita anchilozantă în cadrul Ovidius Clinical Hospital, beneficiază de consultul reumatologic periodic, de evaluare imagistică pentru a aprecia evoluția bolii sub tratament (radiografii, RMN, ecografie musculoscheletala etc), de spitalizare de zi sau continuă în cazul puseelor de boală. Fiecare pacient este monitorizat de o echipă multidisciplinară pentru evaluarea corectă a complicațiilor asociate bolii sau chiar tratamentului. Astfel, pacienții pot beneficia de examen cardiologic, pneumologic, nefrologic, balneofizical, de ortopedie, analize medicale etc.

Pentru programări, puteți suna la numărul de telefon 0241 480 400.